Aankondigingen en feiten - juni 2001

Slechte vooruitzichten voor kustgebieden in de wereld

"Onze eerste taak nu is om zorg te dragen voor het milieu." (Maitreya, Share Nederland, mei 1989)
Aanpassing door de mens en vernietiging van de kustzones op de planeet vormen een bedreiging voor moerassen, riviermondingen, koraalriffen en mangrovebossen die een grote bijdrage leveren aan de ecosystemen van de planeet, zo waarschuwt een onlangs gepubliceerd rapport van het World Resources Institute (WRI).
Het rapport geeft een beschrijving van de opmerkelijke biologische productiviteit van het ecosysteem van kustgebieden. Hier worden voedingsstoffen opgeslagen, vervuilende stoffen uit landinwaarts gelegen zoetwatersystemen gefilterd en ecosystemen helpen de kustlijn beschermen tegen erosie en stormen. Bijna tweederde van alle vis die wereldwijd wordt gekweekt is afhankelijk van aan de kust gelegen moerasgebieden, mangroves, zeewierbedden en koraalriffen, en 95 procent van de zeevis die wereldwijd wordt gevangen is afkomstig uit kustwateren.
Nu al is 30 procent van het landoppervlak in de ecosystemen van alle kusten grootschalig veranderd of vernietigd door de groeiende vraag naar woningen, industrie en recreatie, aldus de gegevens in het WRI-rapport. In totaal is 75 procent van de vissenpopulaties uitgeput of wordt tot de biologische limiet bevist.
Enkele bevindingen uit het rapport:
o In de afgelopen 50 jaar is maar liefst 85 procent van de mangrovebossen verloren gegaan in Thailand, op de Filippijnen, in Pakistan, Panama en Mexico. Wereldwijd is ongeveer 50 procent van de mangroves vernietigd.
o In recente decennia hebben de toename in vervuiling vanuit landinwaarts gelegen bronnen en het verlies van kustgronden die vervuiling filteren, geleid tot de groei van dode zeegebieden, zoals in de Golf van Mexico. Deze zuurstofarme gebieden zijn dodelijk voor vissen en ander zeeleven.
o De verspreiding van schadelijk algenschuim langs de Amerikaanse kusten is toegenomen van 200 in de jaren '70 tot 700 in de jaren '90. Sinds 1991 heeft dit algenschuim bijna 300 miljoen dollar aan schade veroorzaakt door vissterfte, volksgezondheidsproblemen en gederfde opbrengsten uit toerisme.
o Er worden steeds meer uitheemse soorten in kustgebieden aangetroffen die door hun verspreiding vaak de voedselketen verstoren en inheemse soorten uitroeien. Wetenschappers schatten dat elke dag maar liefst 3000 verschillende soorten worden meegevoerd in de ballast van alle schepen in de wereld. Zij hebben 480 uitheemse soorten aangetroffen in de Middellandse Zee, 89 in de Baltische Zee en 124 in Australische wateren.
"Deze indicatoren wijzen erop dat de ecosystemen van de kustgebieden in de wereld snel verloren gaan. We staan voor de uitdaging om manieren te vinden waarop we kunnen voorzien in de menselijke behoefte aan ontwikkeling en toch de ecosystemen beschermen die de basis vormen voor al het leven," zegt WRI-voorzitter Jonathan Lash.
Het WRI beveelt aan dat meer financiële middelen worden aangewend om de ecosystemen van kustgebieden te bewaken, de soorten die er leven en hun rol in het geheel te bestuderen en om hun gezondheid te beschermen. 
(Bron: Environment News Service)

EU reduceert uitstoot broeikasgassen

"…Het broeikaseffect is slechts een tijdelijk verschijnsel en kan worden teruggedraaid." (Benjamin Creme, juli/aug. 1990)
De uitstoot van broeikasgassen die de oorzaak vormen van klimaatsveranderingen is tussen 1990 en 1999 met vier procent verminderd in de EU als geheel. In dezelfde periode is de uitstoot in de VS met 11 procent toegenomen. De VS zijn verantwoordelijk voor 40 procent van de uitstoot door menselijke activiteit in de ontwikkelde wereld, terwijl de EU verantwoordelijk is voor 24 procent.
Deze gegevens, die voor de Europese Commissie zijn opgesteld door het Europese Milieuagentschap, zijn met name relevant met het oog op de kritieke situatie die is ontstaan rond de internationale onderhandelingen over klimaatverandering sinds Washington het Protocol van Kyoto heeft verworpen.
De uitstoot betreft de zes broeikasgassen die zijn opgenomen in het Protocol van Kyoto, maar als alleen naar kooldioxide wordt gekeken (dat ongeveer 80 procent van de totale uitstoot binnen de EU uitmaakt), bedroeg de afname 1,6 procent in 1999.
Het Europese Milieuagentschap merkt op dat de helft van de reductie in de Europese uitstoot te danken is aan een combinatie van gunstige factoren, waaronder de introductie van industriële technologie die de uitstoot van vervuilende stoffen in Franse en Britse fabrieken heeft verlaagd en de overgang van kolen naar gas die in de jaren '90, vooral in Duitsland, heeft plaatsgevonden. Ook werd er door de milde winter in sommige Europese landen minder energie gebruikt voor de centrale verwarming. 
(Bron: El País, Spanje.)