Aankondigingen en feiten - maart 2001

Energiecrisis Californië door marktwerking

"Er is geen vooruitgang mogelijk, zelfs niet voor de ontwikkelde landen, als tweederde van de wereldbevolking in armoede leeft. Dit kan zo niet veel langer doorgaan. Voordat de grote landen 'zover zijn', zal er waarschijnlijk niet veel gebeuren." (De Meester van Benjamin Creme, Maitreya's missie, dl II)
Sinds de zomer van 2000 wordt Californië geplaagd door toenemende stroomtekorten omdat de stroomproducenten de capaciteit beperken teneinde een hogere prijs te kunnen berekenen aan de elektriciteitsbedrijven. In januari 2001 leidden deze energietekorten ertoe dat gebruikers in noord-Californië korte perioden zonder stroom kwamen te zitten, waardoor veel bedrijven stil kwamen te liggen.
De problemen stammen uit 1996 toen de elektriciteitsmarkt door de staat geliberaliseerd werd om concurrentie en lagere prijzen mogelijk te maken. Maar de vraag in de staat neemt voortdurend toe, aangezien het aantal technologiebedrijven en het inwonersaantal zijn blijven groeien. De concurrentie op de energiemarkt bleef beperkt en de bulkprijzen voor stroom zijn inmiddels torenhoog.
Door de crisis hebben veel mensen en bedrijven belangstelling gekregen voor energiebesparing, hernieuwbare energiebronnen en terugkeer van de stroomvoorziening als taak van de lokale overheid.
Consultant Peter Fox-Penner van de Brattle Group trok een vergelijking met de toestand in de Derde Wereld en zei: "Deze periode in de geschiedenis van de ontwikkelde wereld is zonder weerga." (Bron: San Francisco Chronicle)

Golf van massa-ontslagen in VS
"Er komt steeds meer behoefte aan onderwijs voor vrijetijdsbesteding. … Onderwijs voor vrijetijdsbesteding zal in de mensen de mogelijkheid vrijmaken tot het ontwikkelen van hun aangeboren vaardigheden, talenten en vermogens, op een thans nauwelijks voorstelbare manier." (Benjamin Creme, Share International, jan. 1983)
In de Verenigde Staten zijn massa-ontslagen geen zeldzaamheid meer. Werknemers worden met duizenden tegelijk ontslagen. Onlangs kondigde de producent van telecommunicatieapparatuur Lucent Technologies aan binnen een jaar 16.000 banen te schrappen, 15 procent van het huidige aantal werknemers. Bij mediagigant AOL Time Warner worden 2400 banen geschrapt, terwijl bij de fabrikant van huishoudelijke apparatuur Whirlpool 6000 ontslagen zullen vallen.
Eerder al had General Electric bekendgemaakt duizenden werknemers de laan uit te zullen sturen. Het bedrijf wilde geen exacte aantallen noemen, maar analisten schatten dat het om 60.000-70.000 banen zal gaan, ofwel 20 procent van de in totaal 340.000 werknemers die General Electric in dienst heeft. In december 2000 kondigde General Motors plannen aan om 10 procent van hun werknemers te ontslaan, waarvan 2000 bij de Vauxhall-fabriek in Groot-Brittannië. (Bron: de Volkskrant)

Japanse recessie
"Zoals al eerder aangekondigd (in SI, december 1988) zal een wereldwijde beurskrach beginnen in Japan. Maitreya herhaalt: een beurskrach is onvermijdelijk." (SI, Jun. 1989)
De prijzen in Japan zijn met maar liefst 0,7 procent gedaald. Dit is de sterkste deflatie sinds 1971 en een teken dat de Japanse economie vastloopt in een recessie, ondanks pogingen van de regering om de consumptie te stimuleren en deflatie te voorkomen. Verkoopcijfers, die gedaald zijn sinds de regering in 1997 de belasting met vijf procent verhoogde om de overheidsbestedingen te bekostigen, daalden in december opnieuw (met 1,7 procent) voor de 45ste achtereenvolgende maand. (Bron: El País, Spanje)