Artikel van de meester -- november 2001


Keer het tij van haat
(lees ook de vragen en antwoorden)

door de meester —, via Benjamin Creme

Een periode van crisis is op de wereld neergedaald die veel landen op een nieuwe wijze tot elkaar zal brengen. Door wederzijdse angst voor terrorisme is bereikt wat anders vele jaren van geduldige inspanning zou hebben gevergd. Nog frappanter is dat de redenen voor terrorisme - de pijn, de wrok, de ontstellende wanhoop van miljoenen in het Oosten - tot vele Amerikanen beginnen door te dringen, wat hen in staat stelt om de recente gebeurtenis in een breder perspectief te plaatsen en om tot voorzichtigheid te manen bij de reactie daarop. Bovenal doet een nieuwe geest van samenwerking zich gevoelen, een nieuw besef van verantwoordelijkheid dringt door tot het denken van velen, in Oost en West. Zo heeft deze verschrikkelijke aanslag, die heel velen in één klap heeft gedood en verminkt, het vuur van verandering, dat zo hard nodig is in deze wereld, ontstoken en de krachten die haar tegenwerken tot handelen gedwongen. Deze brute misdaad kan daarom leiden tot een groter begrip voor de behoefte van mannen en vrouwen overal aan rechtvaardigheid en vrijheid en de regel van de wet.

Tragedie
Door de maatstaven die de mensen aanleggen, heeft deze tragedie de grote mogendheden gedwongen hun militaire macht te verzamelen en terug te slaan uit zelfverdediging. Van veel meer wijsheid zou het getuigen om de graanschuren en de banken wijd open te stellen, om begrip te tonen voor het probleem en het verlangen om het weer goed te maken. Verzoeningspolitiek is niet het antwoord, maar oorlog is dat evenmin. Slechts door een eerlijke en openbare rechtszaak voor het oog van de wereld kan de schuld of onschuld van mensen worden gekend. Slechts door het aanvaarden van enige verantwoordelijkheid voor de omstandigheden die mensen tot deze barbaarse handelingen brengen, kunnen ze worden overwonnen. Mensen die niets te verliezen hebben, hechten weinig waarde aan het leven van anderen of van henzelf.

Raad
Daarom luidt de raad die Wij, jullie Oudere Broeders, de mensen geven aldus: roep alle belanghebbenden bij de problemen die achter de daden schuilen bijeen. Zie af van wanhopige wraak en open de deur naar dialoog. Doe oprechte pogingen om de grieven van ontelbare miljoenen te begrijpen en help hen hun leven en denken te transformeren. Niet langer kunnen de rijken met rijkdom en wapens alleen hun wil opleggen; samen delen van de hulpbronnen is onvermijdelijk als de enige weg naar rechtvaardigheid en vrede. Grijp deze gelegenheid aan, nu, om de fouten van het verleden recht te zetten en verwijder voor altijd het kwaad van terreur en geweld.

Groot hart
Maitreya ziet vanachter de schermen toe in afwachting van het moment om tevoorschijn te treden. Zijn groot hart laat de liefde vrij, die allen die kunnen reageren bemoedigt; Zijn opgeheven hand zegent allen die nabij komen. Gebruik deze, Zijn liefde, en keer het tij van haat.