Artikel van de meester -- oktober 2001


De ontvangst van Maitreya

door de meester —, via Benjamin Creme

Laten we, naarmate Maitreya's aantocht steeds dichterbij komt, de te verwachten reacties op Zijn aanwezigheid wat nader bekijken. Ten eerste zullen degenen die hebben gewerkt om die aanwezigheid bekend te maken wellicht verrast zijn om te zien dat de reacties van velen meer terughoudend zijn dan zij zich hadden voorgesteld. In het begin kan dit het geval zijn. Bij de aanvang van Zijn openlijke missie moet de Grote Heer zorgvuldig handelen om degenen die Hij tracht te helpen, niet te beangstigen. Kijk daarom uit naar een rustige, doch indringende toon. Mettertijd zullen grotere urgentie en sterkere uitspraken op hun plaats zijn, en zal Zijn oproep tot de mensen zeker krachtig zijn. Verwacht daarom een toenemende nadruk, een strengere waarschuwing van Maitreya's lippen. Naarmate de tijd voorschrijdt, zullen er verschillende soorten reacties op Zijn denkbeelden zijn. De meer traditioneel denkenden zullen veel moeite hebben om zijn ideeën te aanvaarden en ze in scherpe bewoordingen afkeuren. Anderen, die minder vooringenomen zijn, zullen erover nadenken en ze waarderen en in deze groep zal Hij velen vinden die met graagte Zijn zaak zullen steunen. In toenemende aantallen zullen ze tot Hem aangetrokken worden en gehoor geven aan Zijn raad.

Aspiratie
Op deze wijze zal Maitreya's lering de hoogste aspiratie uit de mens te voorschijn halen en hem bewust maken van de moeilijkheden en gevaren van deze tijd, alsmede van de eenvoudige middelen om voor altijd de problemen en gevaren van de huidige tijd te overwinnen. Zo zal het zijn. Zo zullen de mensen het inzicht en het leiderschap ontvangen waar zij naar snakken en zo zullen zij de veranderingen eisen die zo hard nodig zijn voor de structuur van het leven der mensen.

Godsdienstige groeperingen
Natuurlijk is het te verwachten dat velen zich tegen de lering van de Grote Heer zullen verzetten. Godsdienstige groeperingen die diep ingebed zijn in hun eigen dogma's en verwachtingen, zullen Maitreya's aanwezigheid en denkbeelden verwerpen, en vele onaangename beschuldigingen zullen op Hem gericht worden. Desondanks zullen velen geïnspireerd en hernieuwd worden in hun geloof, en zullen hun uiterste best doen voor Maitreya's zaak. De zakenwereld die zoveel belang heeft bij de structuren die thans afbrokkelen, zal op een van twee manieren reageren: degenen die Maitreya als de vijand zien van alles waar ze voor staan, zullen hun uiterste best doen om Zijn advies te bestrijden en tegen te werken. Zij die Hem zien als de stem van de toekomst, als de enig mogelijke weg voor de mensen, zullen Hem verwelkomen en Zijn ideeën steunen, en hun deskundigheid aanbieden aan Zijn groeiende aanhang. Zo zullen de partijen handelen en hun standpunt innemen: voor of tegen de toekomst, de enige weg die de mens kan volgen. Overal zullen de massa's hun leiders volgen. Geleidelijk zullen ze beseffen dat Maitreya voor hen spreekt, voor hun behoeften, hun aspiraties voor een beter, veiliger leven voor hun gezinnen, een toekomst waarvan ze vagelijk voelen dat die rechtmatig de hunne is, die wacht om te worden geboren. Dan zullen de volkeren van de wereld hun stemmen verheffen tot steun en lof van de Grote Heer en dringend om Zijn lering verzoeken ten einde hen te verlichten en te louteren en hen, bereidwillig, die wenkende en gezegende toekomst binnen te leiden.