Artikel van de meester -- september 2001


Onthechting

door de meester —, via Benjamin Creme

"Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen kwaad." Er kunnen maar weinigen zijn, vooral in de Westerse wereld, die niet vertrouwd zijn met deze oude christelijke spreuk. Generaties lang van ouder op kind overgeleverd, heeft zij haar weg gevonden in het ethische kader van talloze miljoenen. Maar ondanks deze lange vertrouwdheid zijn er maar weinigen die haar betekenis lijken te kennen, en nog minder die haar wijsheid naleven. In wezen gaat het over onthechting. Het kwaad - de kritiek, ondermijnende roddel en activiteiten - dat welig tiert in de meeste zogenaamd 'spirituele' groepen, slaagt in zijn opzet waar er geen onthechting is. Zijn bittere en bijtende gif gedijt daar waar het de energie van voortdurende aandacht en verdediging krijgt. Men kan het veel beter aan de Wet van Karma overlaten dan te broeden over en zich te ergeren aan zijn oorsprong. Daar dit zo is, is de aard van het kwaad, van de bedoelde schade niet van belang. De Wet is onpartijdig en werkt om het evenwicht te herstellen. Geen enkele inspanning om onrecht te herstellen of een reputatie te verdedigen kan de Wet van Karma in zijn taak overtreffen. Spaar daarom je energie voor betere dingen en laat de Wet de mate en de tijd van de reactie bepalen.

Verdediging
Wanneer het kwaad toeslaat, is onthechting derhalve de beste verdediging. Wanneer het opgejaagde dier stil en roerloos blijft staan, staat de jager, teleurgesteld, met lege handen. Wanneer een mens onthecht is -vrij van angst en de behoefte om terug te slaan - kan hij het aan de Grote Wet overlaten om de strijd voor hem aan te gaan. Zo wint het kwaad er niets bij, noch groeit het in kracht. Deze diepzinnige lering van de Christus wordt gewoonlijk gebezigd als een gebod tegen het van dag tot dag meedragen van onrecht of pijn - waardoor het langer voortduurt en het slachtoffer verder leed berokkend wordt. Dit houdt nauw verband met het christelijke denkbeeld van vergeving. Wanneer een mens werkelijk onthecht is, heeft hij al vergeven. Hij wacht kalm af tot de aanstichter van het kwaad beseft welke schade hij zichzelf, het slachtoffer en de groep berokkent, en het weer goed maakt. Zo wordt het kwaad afgezwakt en "zo heeft elke dag zijn genoeg".

Centraal
Wanneer Maitreya, de Grote Heer, ten volle en openlijk verschijnt, zal Hij veel tijd wijden aan de notie van onthechting. Niet voor niets staat dit centraal in Zijn Lering. Hij heeft reeds Zijn denkbeelden over eerlijkheid in denken, oprechtheid van geest en onthechting gegeven. Aanvankelijk zal niet iedereen Zijn denkbeelden kunnen volgen, maar mettertijd zal Zijn energie van Liefde de mensen bewust maken van het praktische nut van Zijn wijsheid. Geleidelijk zullen de oude, mechanische reacties van haat en afgunst verdwijnen wanneer in de sociale noden wordt voorzien, naarmate steeds meer mensen worden opgeheven door de vreugde van het werken voor Maitreya's zaak. Zo zal het zijn, en zo zullen de mensen van alle landen groeien in hun status als aankomende Goden.