Aankondigingen en feiten - april 2002


In de loop der jaren heeft Share Nederland artikelen gepubliceerd over Maitreya’s verwachtingen op het gebied van politieke, sociale, ecologische en geestelijke veranderingen in de wereld, zoals deze werden verstrekt door een van Maitreya’s medewerkers uit de gemeenschap in Londen waar hij verblijft. Van tijd tot tijd hebben ook Benjamin Creme en zijn meester hun prognoses van toekomstige ontwikkelingen gegeven. In deze rubriek, “Aankondigingen en feiten”, maken we melding van recent nieuws, gebeurtenissen en commentaren die verband houden met deze uitspraken.

Nieuwe wegen voor onderzoek naar spiritualiteit

“De meeste moderne wetenschappers zullen een vraagteken zetten bij het hele idee van de ziel. De scheiding tussen wetenschap en religie heeft tot de ontkenning geleid van het bestaan van iets bovenaards als de ziel… Dit is bezig te veranderen. Een groep wetenschappers over de hele wereld houdt zich bezig met deze vraag naar het hogere zelf.” (Benjamin Creme, Maitreya’s missie II)

Onderzoek naar de gevolgen van meditatie op de hersens van boeddhistische monniken laat zien dat delen van het brein die eerder actief waren tot rust komen, terwijl rustende delen gestimuleerd worden. Andrew Newberg, radioloog aan de universiteit van Pennsylvania (VS) zegt: “Ik denk dat we op de drempel staan van een bijzondere tijd in onze geschiedenis nu we in staat zijn religie en spiritualiteit te onderzoeken op een wijze die we nooit voor mogelijk hadden gehouden.”

Met een hersenscantechniek die gebruik maakt van een radioactieve contrastvloeistof onderzochten Newberg en zijn team een groep Tibetaanse monniken terwijl zij ongeveer een uur lang mediteerden. Hun werd gevraagd om, wanneer zij een transcendente toestand bereikten, aan een draad te trekken waarmee een injectie van de radioactieve merkstof in de bloedsomloop vrijkwam. Zo konden de wetenschappers zien hoe de kleurstof naar de actieve delen van de hersens van iemand in diepe meditatie stroomde. Wanneer de proefpersoon zijn meditatie had beëindigd, werden de hersenregio’s gescand en werd de meditatieve staat van de hersens vergeleken met de normale waaktoestand.

De scans verschaften opmerkelijke aanwijzingen over wat er tijdens de meditatie in de hersens gebeurt. Dr. Newberg legt uit: “Tijdens meditatie verliezen mensen het besef van het zelf en ervaren ze regelmatig een gevoel van ruimte- en tijdloosheid en dat is precies wat wij waarnemen.” De complexe interactie tussen verschillende delen van het brein lijkt ook op de hersenactiviteit die optreedt tijdens andere zogenoemde spirituele of mystieke ervaringen.

Eerder onderzoek van dr. Newberg betrof de hersenactiviteit van Franciscaner nonnen tijdens een vorm van gebed die bekend staat als ‘centreren’. Aangezien het bidden een verbaal element kent worden andere delen van het brein gebruikt, maar dr. Newberg vond ook dat bidden “het aandachtsgebied van de hersens activeerde en de activiteit in het oriëntatiegebied verminderde.”

Wetenschappelijk onderzoek van zowel de stoffelijke wereld als de innerlijke wereld van menselijke ervaringen zijn volgens dr. Newberg even nuttig. “Tijdens een mystieke ervaring ondergaan mensen een veel sterker en helderder gevoel van realiteit dan ons alledaagse besef van de werkelijkheid,” zegt hij. “Daar het besef van geestelijke realiteit veel krachtiger en helderder is, is dat besef van realiteit wellicht veel accurater dan ons wetenschappelijk alledaags besef van de realiteit.” (Bron: BBC News Online, GB)

Opwarming van aarde kan eeuwen voortduren

“Het broeikaseffect is slechts een tijdelijk verschijnsel en kan teruggedraaid worden.” (Share International, juli 1990)

Zelfs als de uitstoot van broeikasgassen nu zou worden verminderd, zal volgens nieuw onderzoek de opwarming van de aarde zeker een eeuw voortduren. Hoewel onzekerheid blijft bestaan over de mate waarin de atmosfeer van de aarde de komende een à twee eeuwen opwarmt, zijn onderzoekers het erover eens dat de trend de komende 100 jaar zal doorzetten ook al zou het verbruik van fossiele brandstoffen gereduceerd worden.

Professor Robert Dickinson van de faculteit Earth and Atmospheric Sciences aan het Institute of Technology van Georgia (VS) presenteerde het wetenschappelijk bewijs achter deze raming op de jaarlijkse bijeenkomst van de Amerikaanse Association for the Advancement of Science (AAAS).

“De bestaande klimaatmodellen kunnen het algemene karakter van de klimaatverandering voor de volgende 100-200 jaar aangeven,” zei Dickinson. “Maar de gevolgen van het kooldioxide (CO2) dat in de dampkring vrijkomt door de verbranding van fossiele brandstoffen blijven ten minste 100 jaar aanwezig. Dat betekent dat eventuele vermindering van CO2-uitstoot pas over een eeuw zal leiden tot een schonere atmosfeer en tot minder opwarming van de aarde dan die we vandaag zien.”

Ondanks verschillen in klimaatmodelprojecties en de beperkingen van de modellen zelf zijn wetenschappers het erover eens dat deze eeuw aanzienlijke gevolgen van de opwarming van de aarde te zien zal geven, aldus Dickinson.

Op termijn zijn er mogelijk evenveel winnaars als verliezers. Maar vele verliezers zullen erg ongelukkig zijn, zoals de mensen die op eilanden wonen die onder de zeespiegel zullen verdwijnen,” zei Dickinson. “Het zal lang duren voordat mensen hun systemen aan deze veranderingen hebben aangepast. Het grootste probleem is de snelheid waarmee de opwarming van de aarde plaatsvindt.”

“Als het over een periode van 1000 jaar plaatsvond, in plaats van in 100 jaar, zouden we het nauwelijks opmerken. Maar we hebben het hier over tamelijk grote veranderingen voor de volgende generatie,” zei Dickinson. De wereld kan ook grote verschuivingen verwachten in agrarische productiviteit, voegde hij eraan toe. Sommige regio’s zullen productiever worden en andere minder productief door veranderingen in temperatuur en neerslagpatronen. Over het algemeen zal er meer regen vallen, maar ook meer water verdampen, wat zal leiden tot meer overstromingen en droogten.

“De enige manier om de toename van kooldioxide in de atmosfeer te stoppen is de uitstoot van CO2 te verminderen tot 20-30 procent van het huidige niveau,” concludeerde Dickinson. “Ik geloof dat we dat doel uiteindelijk zullen bereiken, maar het zal waarschijnlijk 100 jaar duren.” (Bron: Environment News Service)

Big business-ethiek?

“Commercialisering … reduceert de van God gegeven menselijke individualiteit tot een code. Mensen zijn nu nummers zonder doel of noden, pionnen op het schaakbord van marktwerking en bedrijfswinsten.” (Benjamin Creme’s Meester, Een Meester spreekt)

Naar zij zelf toegeven is een op de drie multinationale ondernemingen van mening dat globalisering de kloof tussen rijk en arm vergroot, aldus een internationaal onderzoek dat is uitgevoerd door het accountants- en consultancybureau PricewaterhouseCoopers. Het rapport werd vlak na de recente bijeenkomst van het World Economic Forum in New York (VS) gepubliceerd en is koren op de molen van de anti-globalisten.

Ook blijkt dat multinationals vinden dat hun aandeelhouders en investeerders de rol van bedrijven als werkgevers niet bepaald belangrijk vinden — 50 procent van de aandeelhouders willen het aantal werknemers, en daarmee de kosten, tot een minimum beperken.

“Bedrijven hebben nog heel wat te doen in het ‘opleiden’ van hun aandeelhouders. Men kan uitleggen waarom onderzoeks- en ontwikkelingsafdelingen nuttig zijn en waarom goed management en een beperkt afslankbeleid de voorkeur verdienen,” aldus Willem Bröcker, voorzitter van de raad van bestuur van PricewaterhouseCoopers in Nederland.

Meer dan de helft van alle Europese multinationals hebben echter werknemers ontslagen in een poging om de huidige economische malaise het hoofd te bieden. Drie op de vijf ondernemingen zien inkrimping van het personeelsbestand niet als korte-termijnstrategie maar als lange-termijnoplossing. (Bron: Het Parool)

Zware tijden op komst

“De zeepbel zal barsten en dan zullen de effectenbeurzen van de VS en [de rest van] de wereld omlaag duikelen. Alle factoren die er in 1929 waren zijn nu weer aanwezig.” (Benjamin Creme, De Grote Aantocht)

Aan het eind van het vorige jaar liet het Franse economische tijdschrift L’Expansion zijn gebruikelijke “economische conservatisme” varen en deed enkele sombere voorspellingen voor 2002.

De rijkdom die in 2001 is gecreëerd is drie maal lager dan in 2000; 39 landen staan op het randje van een economische crisis. De Amerikaanse economie, die al in een recessie verkeerde, zakte nog verder in na 11 september. De zeepbel van hi-techfondsen barstte, waarmee deze alleen al in maart 2001 4000 miljard Amerikaanse dollar in beurswaarde verminderden. Als gevolg daarvan verkeren de meeste Aziatische tijgereconomieën (Maleisië, Taiwan, Singapore) in een economische shock. De euro was zwak, de exporten in Europa duikelden, en Duitsland en Portugal verkeren daardoor nu op de rand van een recessie.

In Japan duurt de recessie voort; de nationale schuld staat nu op 130 procent van het bruto nationaal product (bnp) en de meeste grote banken staan op de rand van een faillissement.

Philippe Fournier, directeur van het centrum voor economische voorspellingen van L’Expansion, voorziet wereldwijd een zeer zwakke groei. “Het zal de eerste mondiale recessie zijn,” meent hij. De drie grootste economieën van de wereld maken gelijktijdig een recessie door en, in tegenstelling tot de crises van 1975 en 1980 zullen ook de olieproducerende landen erdoor worden getroffen. Deze trend zal zich doorzetten en de wereldhandel zal naar verwachting stagneren.

Japan en de VS wacht een sombere toekomst. Japan lijdt nog steeds onder stijgende werkloosheid, faillissementen, dalende inkomens en banken zonder geld – een nieuwe instorting kon wel eens tot een mondiale financiële crisis leiden. De publieke en private schulden in de VS maken nu 200 procent van het bnp uit, het hoogste sinds 1929. Deflatie ligt op de loer en terwijl banken aarzelen om nieuwe leningen te verstrekken, zullen de effecten beurzen naar verwachting voor het eerst sinds 1939 voor het derde achtereenvolgende jaar dalen.

Tijd voor Japan is verstreken

In Japan neemt de vrees toe dat de financiële sector op instorten staat. De regering werkt aan een nieuw financieel stimuleringspakket voor de banken en de financiële sector, maar politici beweren dat de centrale bank zich tegen hun inspanningen verzet. Het fiscale jaar in Japan eindigt op 31 maart.

Dit jaar (2002) moeten de financiële instellingen nieuwe overheidsregels volgen die erop gericht zijn de economische problemen op te lossen. Op korte termijn kan dit leiden tot chaos; velen vrezen de totale ineenstorting.

De invloedrijke zakenkrant Nihon Keizai Shimbun schreef in haar analyse dat Japan geen tijd meer rest, wil een algehele crisis in maart/april 2002 voorkomen kunnen worden. Het probleem is dat er geen overeenstemming bestaat over een gezamenlijke strategie tussen politici en bureaucraten over de maatregelen die voor eind maart genomen moeten worden.

De cijfers die de Japanse banken publiceren geven aan dat het aantal nieuwe leningen in de afgelopen vier jaar gestaag is gedaald, waardoor het voor de banken vrijwel onmogelijk werd gemaakt om het enorme aantal slechte leningen te verwerken. De Nikkei-index staat nu op hetzelfde niveau als 18 jaar geleden. (Bron: Dagens Naeringsliv, Noorwegen)