Aankondigingen en feiten - december 2002


In de loop der jaren heeft Share Nederland artikelen gepubliceerd over Maitreya’s verwachtingen op het gebied van politieke, sociale, ecologische en geestelijke veranderingen in de wereld, zoals deze werden verstrekt door een van Maitreya’s medewerkers uit de gemeenschap in Londen waar hij verblijft. Van tijd tot tijd hebben ook Benjamin Creme en zijn meester hun prognoses van toekomstige ontwikkelingen gegeven. In deze rubriek, “Aankondigingen en feiten”, maken we melding van recent nieuws, gebeurtenissen en commentaren die verband houden met deze uitspraken.

Mondiale vredesbeweging groeit

“Wat Maitreya kan doen is onderrichten, informeren, inspireren, een betrouwbaar voertuig creëren — de stem van het volk van alle landen in de wereld — en een vastberaden massa bijeenbrengen die geen land ter wereld kan weerstaan. We hebben een geïnformeerde, onderrichte wereldwijde publieke opinie nodig voor vrede, rechtvaardigheid en vrijheid. Niets minder dan dat. Zo zal het gaan.” (Benjamin Creme, Share International, november 2002)

In een internationale solidariteitsbetuiging trokken vredesdemonstraties in oktober 2002 over de planeet, als uiting van de groeiende oppositie tegen een oorlog in Irak.

  • België: Op 25 oktober kwamen demonstranten bijeen bij de Amerikaanse ambassade om ‘nee’ te zeggen tegen de oorlog met Irak.
  • Denemarken: Op 26 oktober verzamelden zich 3000 demonstranten nabij de Amerikaanse ambassade in Kopenhagen.
  • Duitsland: Op 26 oktober trokken 20.000 mensen door de straten van Berlijn en vonden in 80 Duitse steden demonstraties plaats. Ook protesteerden honderden mensen tegen de geplande bouw van een gigantisch Amerikaans commandocentrum in Heidelberg.
  • Filippijnen: Op 25 oktober vond een vredesdemonstratie plaats in Manilla bij de Amerikaanse ambassade, waarbij ook werd aangedrongen op vertrek van de Amerikaanse troepen uit de Filippijnen.
  • Groot-Brittannië: Op 31 oktober, de Dag van Protest, vonden in 34 plaatsen betogingen plaats, van spandoekprotesten tot teach-ins, van sit-downs tot fietstochten, waaraan ook door vele universiteiten en hogescholen werd deelgenomen.
  • In London bezetten 3000 studenten universiteitsgebouwen en voerden debatten over de mogelijke oorlog tegen Irak, waarna zij zich ’s avonds bij duizenden demonstranten op Parliament Square voegden met sprekers als Tony Benn, Tariq Ali en parlementslid Jeremy Corbyn. De 4000-5000 man sterke betoging liep vervolgens naar 10 Downing Street en hield een levendige, kleurrijke demonstratie bij de ambtswoning van minister-president Tony Blair.
  • Italië: Naar verluidt tussen de 500.000 en 1 miljoen mensen namen op 9 november deel aan een mars door Florence in het eerste pan-Europese protest tegen de oorlog. De demonstratie was het hoogtepunt van de eerste bijeenkomst van het Europees Sociaal Forum, waarin anti-globaliseringsactivisten gedurende vijf dagen debatten voerden en conferenties bijwoonden.

Onder spandoeken met teksten als “Geen Oorlog” liepen demonstranten in een carnavaleske sfeer vreedzaam door Florence, zwaaiend met regenboogvlaggen en protestborden en onder het geluid van fluiten, blaasorkesten en doedelzakken. Zo’n 100 demonstranten droegen een enorme Palestijnse vlag om de aandacht te vestigen op het conflict in het Midden-Oosten. Guy Taylor, van de Britse organisatie “Globalize Resistance”, vertelde persbureau Reuters: “Dit is de eerste pan-Europese vredesdemonstratie en ik denk dat het van wezenlijk belang is dat deze een werkelijke schok teweegbrengt. Er bestaat zo’n krachtige onderstroom van verzet tegen de oorlog dat ik denk dat we het kunnen voorkomen.”

Vredesgroeperingen in Italië vragen mensen om oude witte lappen uit hun raam of van hun balkon te laten wapperen, als symbool van de vredesvlag, en om witte linten te dragen om hun pols, tas, fiets, hondenriem of een andere zichtbare plek. Net als de rode linten van de hiv-campagne wordt het witte lint wellicht spoedig een krachtige visuele uiting van verzet tegen oorlog.

  • Japan: Op 21 oktober marcheerden 600 mensen in Tokio in een betoging tegen de oorlog, met demonstraties van gelijke omvang in Osaka, Hiroshima en Nagasaki. Op 26 oktober vond in Tokio een demonstratie plaats van 700 mensen, die was georganiseerd door 14 niet-gouvernementele organisaties.
  • Nederland: Op 26 oktober gingen in Amsterdam bijna 10.000 mensen de straat op om te protesteren tegen de oorlog en 1200 mensen betoogden in Rotterdam.
  • Noorwegen: Op 26 oktober betoogden honderden mensen in Oslo en andere Scandinavische steden.
  • Portorico: Op 26 oktober verzamelden zich honderden demonstranten in San Juan bij de Nationale Garde van Portorico uit protest tegen mogelijke militaire acties van de Amerikanen in Irak.
  • Spanje: Op 27 oktober vonden er demonstraties plaats in Madrid, Barcelona, Bilbao, Oviedo, Valencia, Caceres en Sevilla. De grootste, in Barcelona, telde meer dan 30.000 deelnemers.
  • Turkije: In Ankara trotseerden studenten op 21 oktober charges van de politie om te protesteren tegen een bezoek van de Amerikaanse opperbevelhebber, generaal Tommy Franks, die regent van Irak moet worden in het geval de VS dat land zouden bezetten. Op hun spandoeken stond: “Wij zullen geen Amerikaanse soldaten worden.”
  • Verenigde Staten: Op 26 oktober vonden in steden overal in de VS enkele van de grootste vredesdemonstraties plaats sinds de oorlog in Viëtnam. Het aantal deelnemers in Washington Marchers liep in de honderdduizenden, terwijl een gelijktijdige demonstratie in San Francisco meer dan 50.000 mensen trok en er kleinere betogingen plaatsvonden in steden als Augusta (Maine) en Austin (Texas).
  •  Zweden: Op 26 oktober demonstreerden 1500 mensen in de straten van Stockholm.

De opkomst in Washington overtrof alle verwachtingen van de organisatoren en toonde aan dat de vredesbeweging niet alleen substantieel is, maar ook in kracht toeneemt. De mensen die naar Washington waren gekomen, vertegenwoordigden een dwarsdoorsnede van de maatschappij en velen van hen hadden nooit eerder aan een politieke betoging meegedaan. Eén vrouw zei: “Door de demonstratie in Washington werd ik gesterkt, omdat ik zag dat ik niet alleen stond.”

Een coalitie van groeperingen genaamd “Internationaal Antwoord” vroeg mensen om in een online-referendum (votenowar. org) te stemmen als symbolisch tegenwicht voor de instemming van het Amerikaanse Congres met militair optreden. En moveon.org, een groep van activisten op Internet, begon een online-petitie en bracht miljoenen dollars bijeen voor kandidaten voor het Congres.

In een doeltreffende blijk van macht van het volk werden The New York Times en National Public Radio gedwongen om zichzelf publiekelijk te corrigeren toen hun aanvankelijk incorrecte en vooringenomen verslaggeving over de demonstraties in twijfel werden getrokken door een enorme vloed van e-mails en telefoontjes van boze burgers.

(Bronnen: The New York Times, Foundation for Ethics and Meaning; CNN, Associated Press; VS; BBC News, GB)