Tekenen van de tijd - februari 2002


Journalist op wonderbaarlijke wijze gered

De doorgewinterde journalist Robert Fisk is ternauwernood aan de dood ontsnapt toen hij omsingeld was door een menigte Afghaanse vluchtelingen bij de Pakistaanse grensplaats Chaman nadat zijn auto defect was geraakt. In de Britse krant The Independent van 10 december 2001 beschreef Fisk zijn verschrikkelijke beproeving en hoe hij door een “moslimheilige” werd gered.

De problemen begonnen toen een jongeman een steentje gooide naar de journalist. De spanningen liepen op toen Fisk van alle kanten met stenen werd bekogeld: zijn bril werd verbrijzeld, zijn tas gestolen en er stroomde bloed uit zijn hoofdwonden. Zijn verweer maakte het alleen maar erger totdat hij, gedesoriënteerd en bijna bewusteloos dacht: “God, bewaar me.”

Toen verscheen er uit het niets een man met een witgrijze baard, gekleed in een lange mantel en met een tulband op, die heel rustig naar Fisk toeliep, hem bij de arm nam en hem van de menigte wegleidde. Fisk schrijft: “Ik keek over mijn schouder. Er waren nu honderd mannen en een paar stenen schoten over de weg, maar ze waren niet op mij gericht (waarschijnlijk om te voorkomen dat de vreemdeling werd geraakt). Hij zag eruit als een figuur uit het Oude Testament of een of ander bijbels verhaal, de barmhartige Samaritaan — een moslimman (misschien een mullah uit het dorp) die trachtte mijn leven te redden.” De mysterieuze man overtuigde vervolgens twee politieagenten om Fisk naar de veiligheid van een ambulance van het Rode Kruis te brengen, waar hij onder dekens werd verborgen en zijn ontsnapping begon.

Opmerkelijk genoeg koesterde Fisk geen bittere gevoelens jegens de menigte die hem bijna had gedood. Hij schreef: “Ik kon hun niet kwalijk nemen wat ze hadden gedaan. Als ik een Afghaanse vluchteling was … zou ik precies hetzelfde hebben gedaan met Robert Fisk of iedere andere westerling die ik tegenkwam.”
(Bron: The Independent, GB)

(De Meester van Benjamin Creme verklaart dat de “moslimheilige” in feite Maitreya was.)