Aankondigingen en feiten - juni 2002


In de loop der jaren heeft Share Nederland artikelen gepubliceerd over Maitreya’s verwachtingen op het gebied van politieke, sociale, ecologische en geestelijke veranderingen in de wereld, zoals deze werden verstrekt door een van Maitreya’s medewerkers uit de gemeenschap in Londen waar hij verblijft. Van tijd tot tijd hebben ook Benjamin Creme en zijn meester hun prognoses van toekomstige ontwikkelingen gegeven. In deze rubriek, “Aankondigingen en feiten”, maken we melding van recent nieuws, gebeurtenissen en commentaren die verband houden met deze uitspraken.

Japanse deskundigen uiten twijfel over aandelenmarkt

“Elke opleving [van de aandelenmarkt] zal, naar mijn mening, gering en van korte duur zijn. We gaan een periode tegemoet waarin het oude, afgesleten en verdeeldheid scheppende systeem ineenstort.” (Benjamin Creme, Maitreya’s Missie, deel II)

Een uitgebreid artikel in het Japanse blad Nikkei Weekly zegt: “Ondanks de positief bijgestelde economische verwachting voor april [2002] blijft onzekerheid de economie achtervolgen met kapitaalinvesteringen en consumptie-uitgaven die wegkwijnen.” Negatieve factoren die de situatie nog verergeren zijn een zwakke binnenlandse vraag, deflatie en het aanhoudende probleem van oninbare leningen voor de banken – die alle drukken op de particuliere sector, aldus de deskundigen.

Hoewel “deels optimistisch” waarschuwt Naoki Murakami van BNP Paribas Securities (Japan) ook “… aangezien de export de enige drijvende kracht vormt voor de economie, betwijfel ik of de economie een sterk herstel zal tonen als er verder niets gedaan wordt. De regering moet het probleem van de slechte leningen dringend aanpakken nu de economie lijkt aan te trekken.”

En zijn collega bij Daiichi Life Research Institute, de topeconoom Shichiro Kawasaki, zegt: “Hoewel positieve bijstelling door de regering over april terecht is, blijft er onzekerheid bestaan over de duurzaamheid van het herstel. De Amerikaanse economie, die de enige drijvende kracht is achter het Japanse economische herstel, kampt nog steeds met overcapaciteit… Als ik de Amerikaanse economie op de lange termijn bekijk bestaat er een groot risico voor een achteruitgang, omdat cyclisch herstel wellicht niet voldoende is om de negatieve gevolgen van koersaanpassingen op de beurs op te vangen. Een andere bron van onzekerheid vormt de prijs van ruwe olie.”
(Bron: Nikkei Weekly, Japan)