Aankondigingen en feiten - mei 2002


In de loop der jaren heeft Share Nederland artikelen gepubliceerd over Maitreya’s verwachtingen op het gebied van politieke, sociale, ecologische en geestelijke veranderingen in de wereld, zoals deze werden verstrekt door een van Maitreya’s medewerkers uit de gemeenschap in Londen waar hij verblijft. Van tijd tot tijd hebben ook Benjamin Creme en zijn meester hun prognoses van toekomstige ontwikkelingen gegeven. In deze rubriek, “Aankondigingen en feiten”, maken we melding van recent nieuws, gebeurtenissen en commentaren die verband houden met deze uitspraken.

Zwitserland eindelijk lid Verenigde Naties

De hoedanigheid van de energie van Waterman is die van Synthese. Die zal de mensheid laten samensmelten totdat zij haar eenheid ervaart. (Benjamin Creme, Maitreya’s missie III)

Het zijn niet alleen sneeuw en ijs die smelten in de Zwitserse bergdalen en valleien. Kennelijk ontdooien oude opvattingen ook. Zwitserland is onlangs, met een kleine maar duidelijke meerderheid, het 190ste lid van de Verenigde Naties geworden. In het vorige referendum, uit 1986, werd het voorstel om zich bij de VN aan te sluiten onomwonden afgewezen door 75,7 procent van de bevolking. Alle Zwitserse kantons stemden toen tegen het lidmaatschap van de wereldorganisatie, ondanks dat het hoofdkantoor van veel grote VN-organisaties gevestigd is in Genève, een stad die onlosmakelijk verbonden is met de VN en haar talrijke activiteiten.

De van oudsher isolationistische, neutrale Zwitsers hebben hun traditionele reserves wat betreft het lidmaatschap van grote organisaties overwonnen in een “dubbel referendum” dat een extra hindernis opwierp omdat daarvoor zowel een meerderheid van de bevolking als een meerderheid van de kantons vereist is. (Bron: Berner Zeitung, Zwitserland)

Zweden geeft neutraliteit op

Na 50 jaar heeft Zweden de doctrine van neutraliteit vaarwel gezegd, nadat een brede politieke coalitie het eens werd over een nieuwe oriëntatie op de wereld. Vanaf de Tweede Wereldoorlog tot 1992 was de neutraliteit van Zweden in korte en precieze bewoordingen geformuleerd: “Onafhankelijkheid van allianties in vredestijd teneinde te streven naar neutraliteit in oorlogstijd.” Dit was het gevolg van de Koude Oorlog.

In 1992, na de ineenstorting van de Sovjet-Unie en de val van de Berlijnse Muur, werd de wereld gecompliceerder en werd de formulering langer: “Onafhankelijkheid van militaire allianties om te streven naar neutraliteit van ons land in geval van oorlog in onze regio.”

In de nieuwe doctrine blijft Zweden nog steeds onafhankelijk van militaire allianties, maar het doel is niet langer om neutraal te blijven in een oorlog tussen naburige landen. De korte formuleringen van weleer zijn veranderd in een lange rechtvaardiging waarin uitgebreid rekening wordt gehouden met alle aspecten van het politieke compromis dat dit mogelijk maakt. Volgens de nieuwe verklaring is de neutraliteitspolitiek Zweden in het verleden goed van dienst geweest, maar toekomstige gevaren voor de veiligheid kunnen het best worden vermeden “in samenwerking en gezamenlijk optreden met andere landen” — in het bijzonder de Verenigde Naties en een verenigd Europa. (Bron: Aftenposten, Noorwegen)

Jongen in steriele ‘luchtbel’ genezen

Genetische manipulatie zal … het gebruik van chirurgie transformeren, waardoor orgaantransplantatie — van hart, lever, nieren, enzovoort — tot het verleden zal behoren. (De Grote Aantocht)

Elk jaar worden alleen al in Groot-Brittannië 40 babies geboren met SCID, een ernstige gecompliceerde immuunstoring die de productie van witte bloedlichaampjes verhindert, die helpen om het lichaam tegen infecties te beschermen. Het gevolg is een immuunsysteem dat zo tekortschiet dat zelfs een verkoudheid fataal kan zijn; beenmergtransplantaties, hoewel die in sommige gevallen effectief zijn, kunnen nieuwe ziekten veroorzaken die dodelijk zijn voor de patiënt en de meeste kinderen met SCID zijn veroordeeld tot een leven afgezonderd van de buitenwereld in een geheel steriele kamer, terwijl hun levensverwachting minder dan een jaar is.

Het 18-maanden oude SCID-patiëntje Rhys Evans is nu echter genezen met een baanbrekende gentherapie in een Londens kinderziekenhuis met behulp van een techniek die naar verwachting beenmergtransplantaties overbodig zal maken voor SCID-babies, door het genetische defect te repareren dat verhindert dat het lichaam cellen voor het immuunsysteem produceert. Doktoren van het Great Ormon Street Kinderziekenhuis ontwikkelden de techniek, waarbij een virus met een synthetisch gen wordt toegevoegd aan een monster van het beenmerg van de SCID-patiënt terwijl het resterende merg met behulp van chemotherapie volledig wordt vernietigd. Daarna wordt het ‘gecorrigeerde’ beenmerg ingebracht zodat het lichaam van de patiënt de essentiële lymfecellen voor het immuunsysteem kan produceren.

Rhys, wiens intensieve behandeling in de zomer van 2001 begon, vertoonde tegen Kerstmis tekenen van “enorme vooruitgang” en woont inmiddels (april 2002) thuis waar hij voor het eerst een normaal leven leidt, naar het park gaat en buiten speelt met andere kinderen.

Het team van Great Ormond Street onderzoekt nu de toepassing van deze techniek voor andere genetische aandoeningen van het immuunsysteem en men gaat ervan uit dat de nieuwe therapie ook doeltreffend zal blijken in de strijd tegen enkele andere beruchte ziekten, waaronder sikkelcel-anemie.

Het onderzoek werd gesteund door een nieuw laboratorium voor gentherapie dat wordt gefinancierd door Jeans for Genes, dat geld inzamelt voor onderzoek naar kinderziekten en dat sinds de start in 1996 al meer dan 12 miljoen pond bijeengebracht heeft. (Bron: Evening Standard; ITN, GB)