Artikel van de meester -- mei 2002


Een tijd van beslissen

(lees ook de vragen en antwoorden)
Lees ook de artikelen uit vorige maanden

door de meester —, via Benjamin Creme

De wereld bevindt zich in een ernstige staat van crisis, grotendeels veroorzaakt door het antwoord van de Amerikaanse president op de terroristische aanval van 11 september vorig jaar. De oorlog in Afghanistan en de recente toename van de Israëlische gewelddadigheid houden hiermee verband, evenals de voorgestelde aanval op Irak. Aan de basis van elk ligt het vereffenen van oude rekeningen. Dergelijk onvolwassen gedrag is een onwaardige en onverantwoordelijke benadering van gebeurtenissen die het welzijn van de wereld bedreigen. De Meesters pleiten niet voor verzoeningspolitiek tegenover terrorisme, maar de wijze van respons in Afghanistan en het Midden-Oosten is niet naar Onze zin. Deze houdt geen rekening met de oorzaken van terrorisme — armoede, frustratie, vernedering en wanhoop — en bestendigt slechts het geweld en de wreedheid. Verloren in de begoochelingen van zelfmedelijden en gekwetste trots, heeft Amerika ook wijsheid, voorzichtigheid en een gevoel voor verhouding verloren.

Intussen reageert Israël, tot optreden aangezet door zelfmoordaanslagen, als altijd in overdreven mate en gebruikt een “oorlog tegen het terrorisme” als voorwendsel om zijn wil op te leggen. De schaamteloze vervolging en vernedering van de heer Arafat is niet iets waar de Israëlische leiders en het leger trots op kunnen zijn. Het Israëlische volk zou, meer dan de meeste mensen, de pijn van de onderdrukten moeten begrijpen.

Het einde van terrorisme
Wanneer zullen deze mannen leren dat de wereld iedereen toebehoort? Ze zijn heersers noch politieagenten wier rijkdom en macht gezag over anderen zou verlenen. Wanneer zij die rijkdom voor het Algemeen Welzijn delen, zullen ze het einde van terrorisme zien en ’s nachts rustiger slapen. De machthebbers die erop uit zijn de wereld te beheersen ten gunste van een kleine minderheid, zijn dronken van de macht die zij, onverdiend, uitoefenen.

Meer en meer wordt duidelijk dat een wijzere stem in de wereld nodig is, één waarnaar geluisterd zal worden tussen de vele standpunten. Zo’n stem, de stem van Maitreya, zal spoedig gehoord worden boven de kreten om wraak en van haat. Spoedig zal de wereld zich bewust worden van Zijn aanwezigheid in ons midden en zal de Grote Keuze aan de mensen worden voorgelegd. Aldus is dit een tijd van grote beproeving voor de mensheid. Aldus is dit de tijd van beslissing, een tijd zonder weerga.

Wanneer de mensen dit begrijpen, zullen zij zich rond de banier van Maitreya scharen en hun eisen voor rechtvaardigheid en vrijheid bekendmaken. Zij zullen hun bereidheid tonen om te delen en te dienen, en zo de wereld weer nieuw maken.

Zo zal het zijn, en zo zal de mens zijn eeuwenoude gelofte hernieuwen, en het pad naar goddelijkheid terugvinden.