Aankondigingen en feiten - november 2002


In de loop der jaren heeft Share Nederland artikelen gepubliceerd over Maitreya’s verwachtingen op het gebied van politieke, sociale, ecologische en geestelijke veranderingen in de wereld, zoals deze werden verstrekt door een van Maitreya’s medewerkers uit de gemeenschap in Londen waar hij verblijft. Van tijd tot tijd hebben ook Benjamin Creme en zijn meester hun prognoses van toekomstige ontwikkelingen gegeven. In deze rubriek, “Aankondigingen en feiten”, maken we melding van recent nieuws, gebeurtenissen en commentaren die verband houden met deze uitspraken.

Leed op financiële markten

“Elke opleving [van de aandelenmarkt] zal naar mijn mening gering en van korte duur zijn. We gaan een periode tegemoet waarin het oude, afgesleten en verdeeldheid scheppende systeem ineenstort.” (Benjamin Creme, Maitreya’s Missie, deel II)

Een greep uit recente krantekoppen geeft aan hoe nijpend overal ter wereld de situatie is op de financiële markten: “Driemaandse val Dow ergste sinds krach van 1987”; “Japanse aandelen dalen tot laagste punt in 19 jaar”; “Markten in Brazilië kelderen”; “Duitse bank ten onder: vrees voor mondiale krach”.

De cijfers zijn schokkend. In de Verenigde Staten is de Dow Jones’ index sinds het hoogterecord uit juni 2000 meer dan 35 procent gedaald. Ofschoon sommige deskundigen een herstel van de Amerikaanse economie verwachten, geloven de meeste dat de situatie ernstiger is dan in de jaren ’70, nu het vertrouwen van beleggers op het laagste punt ooit staat door wanbeheer van managers, een zwakke economie en nervositeit vanwege een oorlog met Irak.

In Japan tracht de overheid het bankstelsel in stand te houden en de aandelenmarkt op te krikken door aandelen over te nemen van wankele commerciële banken. Het fragiele herstel dat negen maanden heeft geduurd lijkt al te verdampen.

De ineenstorting van de Europese markt heeft de waarde van Europese bedrijven gehalveerd en er zijn vragen gerezen over de kredietwaardigheid van de Commerzbank, de op twee na grootste bank van Duitsland, waardoor het bedrijf een kwart van zijn waarde verloor.

De maatregelen die regeringen nemen om de economie kunstmatig op de been te houden en een recessie af te wenden — Japanse steun voor banken en het 11 keer verlagen van de rentetarieven door de Amerikaanse Federal Reserve — hebben de neergang niet kunnen stoppen. (Bronnen: New York Times, Newsday, VS; The Observer, GB)

“Sluipende krach”: economie wankelt

In Nederland wordt het inmiddels de “sluipende krach” genoemd, de geleidelijke maar onophoudelijke daling van de waarde van markten, aandelen en onroerend goed. Het dagblad NRC Handelsblad is een artikelenreeks begonnen waarin de gevolgen van dit verschijnsel worden geanalyseerd. In een van de artikelen werd onderzocht wat de consequenties zijn van de dalende aandelenkoersen voor de huizenmarkt.

Terwijl nog slechts enkele jaren geleden overal nieuwe villa’s werden gebouwd en verkocht op een bloeiende markt staan de straten nu vol met “Te Koop” bordjes omdat mensen de hypotheek niet meer kunnen opbrengen. Behalve verliezen op de dalende beurzen is ook het consumentenvertrouwen beschadigd door internationale onrust en de inflatie die onvermijdelijk volgde op de introductie van de euro. Huizenmakelaars bevestigen dat er sprake is van een duidelijk negatieve trend. Een recent onderzoek van De Nederlandsche Bank legde een duidelijk verband tussen de verschrompelende onroerend-goedmarkt en de grote verliezen op de effectenbeurzen. (Bron: NRC Handelsblad)

Klimaatverandering kost $150 mld per jaar

“Maitreya Zelf heeft gezegd dat het redden van het milieu de eerste prioriteit moet zijn van alle mensen, jong en oud.” (De Grote Aantocht)

Vaker voorkomende en nog verwoestender stormen als gevolg van klimaatverandering kunnen in de komende 10 jaar 150 miljard dollar per jaar gaan kosten, wat mogelijk kan leiden tot het faillissement van bedrijven in de financiële sector, aldus een rapport dat met steun van de VN is opgesteld. “De toenemende frequentie van ernstige klimaatverschijnselen ... kan er voor verzekeraars, herverzekeraars en banken toe leiden dat hun voortbestaan wordt bedreigd,” aldus het rapport. Het meldt ook dat wereldwijde economische verliezen door natuurrampen zich elke 10 jaar lijken te verdubbelen. Het rapport roept op tot actie om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, vooral van koolmonoxide. (Bron: Reuters)

Tibet en China: glimp van détente?

“...de enige praktische actie die het Tibetaanse volk nu kan ondernemen [is] die van vreedzaam verzet, zoals bepleit door de Dalai Lama. De verandering moet ... komen door veranderingen binnen China zelf en ... door Maitreya’s verschijning in het openbaar.” (Maitreya’s Missie, deel III)

Voor het eerst in 20 jaar hebben vertegenwoordigers van de Chinese regering en de Tibetaanse regering in ballingschap met elkaar gesproken tijdens wat een “historische bijeenkomst” wordt genoemd. Lodi Gyari, de speciale afgezant van de Dalai Lama, zei te hopen dat het bezoek aan Lhasa een nieuw hoofdstuk zal openen in de betrekkingen tussen Tibet en China. “Er zit beweging in,” aldus Thierry Dodin, directeur van het Tibet Information Network in Londen. “Beide partijen zijn aan het aftasten of het mogelijk is werkelijke gesprekken te voeren, ofschoon de Chinezen er nog steeds tegenstrijdige gevoelens over hebben.” In gesprekken stelde de afgezant van de Dalai Lama voor om het “middenpad” te volgen dat door de Dalai Lama wordt voorgestaan, wat zal leiden tot “werkelijke autonomie” voor Tibet. De Dalai Lama was verheugd dat er nieuwe contacten zijn gelegd. (Bron: Tibet Information Network; The Guardian, GB)