Vragen en antwoorden -- november 2002


(lees ook het artikel van de meester)
Lees ook de antwoorden van vorige maanden

V. Waarom verschijnt Maitreya nu niet op televisie om een oorlog met Irak te voorkomen?

A. Voor de Meesters is de vrije wil heilig: Zij maken nooit inbreuk op onze vrije wil. Maitreya maakt een plan en er zijn misschien wel duizend verschillende aspecten waarmee rekening gehouden moet worden bij het bepalen wat en wanneer er iets wordt gedaan. Dat plan is niet in steen gehouwen; het is plooibaar, flexibel — maar de menselijke vrije wil wordt nooit geschonden.

Een oorlog beginnen tegen Irak is een beslissing die de Amerikaanse regering lijkt te hebben genomen (niemand anders wil die oorlog) en als Maitreya openlijk zou verschijnen om die ‘te voorkomen’ zou dat een inbreuk op onze vrije wil betekenen, ongeacht hoe verkeerd of destructief dergelijke agressie ook is. Het is niet aan Maitreya om onze beslissingen te nemen of ongedaan te maken. Bovendien zal Hij, wanneer Hij naar voren treedt, niet onmiddellijk de invloed hebben die de vraagsteller Hem toedicht.

De Wet moet worden gehoorzaamd. De Meesters zijn Meesters omdat Zij volgens de Wet leven — de Wet van het Leven, van evolutie. Er zijn dingen die je kunt doen, moet doen, en dingen die je niet moet doen. Wij doen maar. Wij maken inbreuk op elkaars vrije wil — wij moorden, verwonden, verminken — we doen het in woorden en daden. Daarom hebben we problemen, daarom hebben we ziektes, daarom lijden we.

V. Is er iets dat de Hiërarchie kan doen om een oorlog met Irak te voorkomen?

A. Nee, niet zonder de menselijke vrije wil te schenden. Er is de mogelijkheid om een inprenting te maken op het denken van regeringsleiders maar helaas is de kans op een gunstige reactie op inprenting in het huidige geval niet groot.

V. Beschikt Irak over massavernietigingswapens? 1) Biologische? 2) Chemische? 3) Nucleaire?

A. Ja, maar vrijwel niet bruikbaar. 2) Ja, maar vrijwel niet bruikbaar. 3) Nee.

V. Hoeveel landen beschikken over ‘massavernietigingswapens’ — nucleaire en/of chemisch/biologische?

A. 28.

V. Denkt u dat Iraks voorraad van ‘massavernietigingswapens’ de werkelijke reden is voor de bereidheid van de Amerikaanse regering om het land aan te vallen?

A. Nee. Ik denk dat het een handig excuus is ter bevrediging van a) de obsessie van de heer Bush om Saddam Hussein ten val te brengen, wat zijn vader niet is gelukt; en b) de al lang bestaande ambitie van de Republikeinse regering om Saddam Hussein te vervangen door een zogenaamde democratische ‘marionetten’-regering die de VS toegang tot en controle over de Irakese olievelden geeft, die voor zover bekend de op één na grootste ter wereld zijn. De aanstaande verkiezingen voor het Congres in november bieden de Republikeinse partij, indien men een overwinning boekt op Saddam Hussein, ook een uitstekende kans om binnenslands de absolute macht te verwerven.

V. Heeft de mogelijke oorlog tegen Irak (en de bijkomende gevolgen) nog invloed op het tijdsschema voor het naar buiten treden van Maitreya?

A. Nee.

V. U zei (aan het einde van uw lezing) dat Maitreya weet dat wij de juiste keus zullen maken. Dat geeft de indruk dat alles ten slotte goed zal komen, dus waarom zouden we ons zorgen maken? Maar we moeten toch zeker offers brengen en ons inspannen om de dingen te veranderen? Wij moeten gemotiveerd zijn om veranderingen door te voeren.

A. Ja! Ja! Ja! Precies. Dat is juist waar het om draait. Wij moeten het doen; wij moeten de veranderingen tot stand brengen. Zoals Maitreya zegt: “Niets gebeurt vanzelf. De mens moet handelen en zijn wil ten uitvoer brengen.” [Boodschap 31] We kunnen niet rustig blijven zitten en het iemand anders laten opknappen. Als wij verandering willen, moeten we het dóen — oproepen tot verandering, demonstreren, organiseren, alles wat wettelijk is toegestaan om ons verlangen naar verandering kenbaar te maken aan degenen die verandering kunnen bewerkstelligen. Hier ligt een gelegenheid voor wie dan ook om het voortouw te nemen, om op te roepen tot verandering, om het startsein te geven voor de Europese roep om rechtvaardigheid en vrede voor allen. Waarom doet u het niet? Waarom komt u naar mij luisteren? U had nu kunnen demonstreren met spandoeken om op te roepen tot vrede, rechtvaardigheid en vrijheid in de wereld. Dat is de enige manier waarop het zal gebeuren. Het wordt wellicht geïnspireerd door Maitreya; Zijn energie brengt het teweeg. Maar wij moeten het doen. Wij moeten het eisen.

De stem van het volk wint terrein — maar je moet goed luisteren om haar te horen; we moeten haar luider maken. Wat Maitreya kan doen is onderrichten, informeren, inspireren, een betrouwbaar voertuig creëren — de stem van het volk van alle landen in de wereld — en een vastberaden massa bijeenbrengen die geen land ter wereld kan weerstaan. Wij hebben een geïnformeerde, onderrichte wereldwijde publieke opinie nodig voor vrede, rechtvaardigheid en vrijheid. Niets minder dan dat. Zo zal het gaan.

V. Hoe zullen de leiders reageren op Maitreya’s toespraak op Verklaringsdag?

A. Dat hangt ervan af wie zij zijn. President Bush heeft misschien een openbaring en wordt wellicht een ander mens. Hij is een god, net als ieder ander — niet zo’n grote god als hij denkt, maar niettemin een god. Dezelfde goddelijkheid als in u en mij en Maitreya is ook in hem. Er is slechts één goddelijkheid. Je weet nooit hoe mensen kunnen veranderen. Momenteel staat minister-president Blair klaar om samen met Bush Irak aan te vallen. Ik denk dat Blair, op basis van informatie van de Amerikaanse inlichtingendienst, oprecht gelooft dat Irak een reëel gevaar vormt voor de wereld. De informatie in het dossier dat premier Blair onlangs vrijgaf — als je die gelooft — geeft aan dat Irak gevaarlijk is. Blair is een idealist; hij denkt dat hij de wereld helpt door Irak aan te vallen. Ik denk dat hij het volkomen bij het verkeerde eind heeft. Alle informatie in dat dossier is achterhaald; het is afkomstig van de CIA, de FBI en andere Amerikaanse inlichtingendiensten en heeft grotendeels betrekking op de situatie van 10 jaar geleden. Waar het over het heden gaat, is het speculatie; maar Blair weet dat niet.

Wie zal op Maitreya reageren? Waarschijnlijk zal premier Blair een van de eersten zijn omdat hij idealistisch is. President Bush? Mogelijk als een van de laatsten. De heer Schröder van Duitsland zou weleens bij de kopgroep kunnen horen, maar het is onmogelijk te voorspellen.

Belangrijker dan de wereldleiders is de wereldbevolking, de mannen en vrouwen van goede wil, in elk land zonder uitzondering. Leiders doen wat zij moeten doen om het volk rustig te houden. Als mensen overal zouden opstaan om rechtvaardigheid, vrede en samen-delen te eisen, zouden de leiders moeten reageren; en in Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Japan, de VS zouden de leiders moeten reageren of hen neerschieten — een van beide.

Er zijn hooggeplaatste mensen, in diplomatieke diensten, in regeringen, in het zakenleven, in de financiële wereld, in religieuze groepen, die weten dat Maitreya in de wereld is. Zij hebben Hem gezien, zij hebben een conferentie bijgewoond waarop Hij verscheen (en verdween) en met hen sprak. Zij weten Wie Hij is en ze wachten gewoon tot ze Zijn hoofd “aan de horizon” zien verschijnen en dan zullen ze van zich laten horen. Mensen zullen hen volgen. De huidige leiders hoeven de weg niet te wijzen — hun rol is slechts tijdelijk; zij zijn voor het merendeel een groep mensen van het verleden en zij zullen worden afgedaan als iets van het verleden.

V. Zal de Meester Jezus Zichzelf ook aan de wereld bekendmaken?

A. Op Verklaringsdag zal Maitreya niet de Meesters Zelf introduceren, maar wel het feit van Hun aanwezigheid bekendmaken. Later zullen de Meesters één voor één naar voren komen en Zichzelf bekendmaken. De Meester Jezus zal als een van de eerste naar voren komen.

V. Als Maitreya aanvankelijk niet onder Zijn eigen naam voorgesteld wordt, hoe zal Hij dan tijdens de eerste interviews geïntroduceerd worden?

A. Als een gewone man, één van ons, maar met ideeën, advies en gezichtspunten die ons kunnen helpen als we ernaar luisteren. In het begin zal dat tamelijk terughoudend en bescheiden zijn. Op televisie zal Maitreya niet spreken tot een publiek dat is uitgenodigd; Hij zal enigszins terughoudend moeten zijn om zijn publiek niet af te schrikken.

V. Wat is er gebeurd dat de Meesters nu, na 98.000 jaar, in de wereld terugkeren?

A. De Meesters weten al lange tijd dat Zij in de wereld zullen terugkeren om Hun vermogen om openlijk als groep in de wereld te functioneren te laten zien. De enige vraag was wanneer.

De wereld beschikt nu over atoomwapens; er zijn 28 landen die atoomwapens hebben, waarvan slechts een fractie nodig is om alle leven op Aarde te vernietigen. De Meesters en Maitreya (Hij kondigde Zijn voornemen om terug te keren aan in 1945, aan het einde van de wereldoorlog) komen zodoende naar voren om te voorkomen dat alle leven op onze planeet vernietigd wordt. Als wij door zouden gaan zoals we nu bezig zijn, zouden we alle leven vernietigen. De spanningen die voortkomen uit de kloof tussen de ontwikkelde en de ontwikkelingslanden dragen het zaad van oorlog in zich — en dat zou een kernoorlog zijn.

V. Zal Maitreya zich richten op praktische kwesties — het gezin, de buurt, relaties enzovoort?

A. Ja. Hij is een praktische man die zich bezighoudt met onze praktische problemen. Dat zijn Zijn prioriteiten. De Meesters zijn geen mystici; wij zijn de mystici. Wij mystificeren alles. De Meesters zijn Kenners van Wijsheid. Kennis plus liefde is wijsheid. Dat is de ‘levende wijsheid’, de praktische wijsheid van het leven in juiste verhoudingen zonder schade te berokkenen — dat is waar Zij zich mee bezighouden. Je zult zien dat Maitreya een heel eenvoudig mens is. Hij is een geestelijke reus, maar Hij loopt niet rond met Zijn ogen ten hemel geslagen! Hij houdt Zich bezig met het Leven en de toepassing van liefde in juiste menselijke verhoudingen.

V. Zullen de Meesters de verschillende religies samenbrengen en zo ja, hoe?

A. Maitreya komt niet als religieus leraar, maar als een geestelijk leraar. Alle aspecten van het leven zijn in wezen geestelijk — alles wat ons van nut is, wat ons op een hoger niveau brengt, is in wezen geestelijk. Het doel van de Hiërarchie is niet om alle religies tot elkaar te brengen. Ze zullen blijven bestaan, gezuiverd en gelouterd door de aanwezigheid van de Meesters en door beter menselijk begrip. Geleidelijk zal er, niet een nieuwe religie naar voren treden, maar een benadering van Goddelijkheid door middel van aanroep in plaats van aanbidding en niet op basis van geloof maar van gewaarwording en ervaring van het Goddelijke.