Benjamin Creme’s 2002 tournee in Nederland


In september 2002 vond de jaarlijkse lezing van Benjamin Creme plaats in de prachtige zaal van het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. Zo’n 500 mensen waren op de lezing afgekomen, zodat vele de lezing achterin de zaal staand moesten bijwonen — een grote meerderheid hoorde de informatie voor het eerst. Het enthousiaste en aandachtige publiek bleef merendeels tot bijna middernacht om te luisteren naar de visie van Creme op de problemen van onze tijd en zijn nieuws over de verschijning van Maitreya — een ‘boodschap van hoop’ in deze tijd van wereldcrisis.

De scherpzinnige en vaak humoristische lezing plaatste de wereldgebeurtenissen in perspectief. Iedereen leek positief te reageren op zijn informatie toen Creme over vele van de huidige politici en wereldleiders sprak als “interimfiguren” en “mannen van gisteren” die spoedig tot het verleden zullen behoren terwijl geleidelijk meer verlichte mensen naar voren zullen komen. Creme was waarschijnlijk op zijn inspirerende best toen hij sprak over de noodzaak van een geďnformeerde, uitgesproken, actieve wereldwijde publieke opinie, waartegen “geen land ter wereld, zelfs niet het machtigste land, is opgewassen.”

Benjamin Creme’s bezoek omvatte ook een internationale transmissie-meditatieconferentie in het Limburgse Kerkrade, met deelnemers uit heel Europa. De conferentie werd omschreven als “heel bijzonder” en “inspirerend”; er heerste een ontspannen sfeer van oprechte goede wil en samenwerking terwijl er lange, intensieve transmissie-meditaties plaatsvonden.

Het thema van de conferentie was “De paren van tegenstelling” (gebaseerd op een artikel met dezelfde titel door Benjamin Creme’s Meester uit juli 1989, gepubliceerd in Een Meester spreekt, uitg. Share International). In dit artikel spreekt de Meester over het potentieel van de mens wanneer hij eindelijk in staat zal zijn uitdrukking te geven aan zijn ware aard — van waarheid, schoonheid en goedheid. Een van de deelnemers, die over deze kwaliteiten nadacht, zag tot haar verbazing een man in de tuin rond het klooster die deze eigenschappen precies leek te belichamen. Later bevestigde de Meester van Benjamin Creme dat deze man de Meester Jezus was.