Artikel van de meester -- oktober 2002


Het gezin

(lees ook de vragen en antwoorden)
Lees ook de artikelen uit vorige maanden

door de meester —, via Benjamin Creme

Het gezin is de basis van het gehele sociale leven. Het belang ervan kan niet te sterk benadrukt worden. Deze vooraanstaande positie wordt tegenwoordig ondermijnd door veronachtzaming, experiment en onbegrip over de wezenlijke behoeften van kinderen.

Alle kinderen hebben een evenwichtige achtergrond nodig om in op te groeien, alsmede voorbeelden in dat proces, een moeder en vader. Dat niet alle ouders die stabiliteit bieden is helaas al te waar en vele factoren spelen een rol bij deze ongelukkige toestand: gebrek aan onderwijs, armoede, ondeugdelijke huisvesting, ziekte, en onverantwoordelijke en onverschillige ouders, die onvolwassen en ongeschikt zijn voor de uitdagingen van het gezinsleven.

Maar het dient ook gezegd dat miljoenen mensen, in elk land, straatarm en verstoken van alle voorzieningen, moedig streven en er tegen alle verwachtingen in merendeels in slagen hun gezin bijeen te houden en een evenwichtig en liefdevol voorbeeld te geven aan hun kinderen. Zij zijn de miskende helden van het ras die, door hun volharding en eindeloze zelfopoffering, het beste vertegenwoordigen wat de mensheid kan laten zien.

Nieuw onderwijs is nodig

Het nieuwe onderwijs moet zich met dit fundamentele probleem bezighouden en opleiden voor de vereisten van het gezinsleven. Het is vreemd, nietwaar, dat dit meest fundamentele aspect van het sociale leven zo’n geringe aandacht krijgt en in zo’n belangrijke mate wordt overgelaten aan de grillen van het toeval.

In de meeste landen is het recht om een auto te rijden wettelijk geregeld en onderworpen aan leeftijdsgrenzen en examens die meer of minder streng zijn. Doktoren en verpleegkundigen, piloten en treinmachinisten, alle mogen hun nuttige dienst slechts uitoefenen na juiste training en zorgvuldige voorbereiding. En zo hoort het ook. Toch wordt het miljoenen jonge mensen toegestaan om dit veld van dienst — het moeilijkste ter wereld — grotendeels te betreden zonder welke vorm van training ook. Slechts de natuurlijke biologische drang tot reproductie en de overheersende invloed van de ‘biologische klok’ van vrouwen worden voldoende geacht om het recht te verlenen tot voortplanting en een overvolle wereld verder te bevolken.

Jonge mensen beginnen de subtiele en moeilijke kunst van het grootbrengen en opvoeden van zielen in incarnatie met weinig meer dan hun conditionering als leidraad. Die conditionering geven ze prompt door aan hun kinderen en zo duren de dwaasheden en onwetendheid voort. Vandaar de noodzaak van het licht van een nieuwe benadering tot deze heilige dienstbaarheid.

Tegenwoordig wordt het probleem nog verergerd door een andere wending. Toenemende seksuele experimenten op het gebied van het gezinsleven leiden tot een verdraaiing van en misverstand over de ware aard van de relatie tussen ouder en kind. Een kind is een ziel in een gezin van zielen. Dit biedt de gezinseenheid mogelijkheden om gedurende vele incarnaties in wisselende verhoudingen met elkaar karma op te lossen.

De Hiërarchie staat niet vijandig tegenover homoseksuelen, maar de toenemende aanspraak die homoseksuele mannen en vrouwen maken op het recht om kinderen groot te brengen is verkeerd en niet heilzaam voor het kind.

Alle mensen, ongeacht hun seksuele geaardheid, zouden diep moeten nadenken over de aard en het doel van incarnatie: het voeden van zielen die een moeder en een vader nodig hebben om hun een voorbeeld, begeleiding en de karmische gelegenheid te bieden zodat zij groeien en zich ontwikkelen volgens het Plan. Indien mensen zich, om welke reden ook, ongeschikt voelen voor die taak, is een wijze zelfopoffering in dit leven de beste weg.