Aankondigingen en feiten - september 2002


In de loop der jaren heeft Share Nederland artikelen gepubliceerd over Maitreya’s verwachtingen op het gebied van politieke, sociale, ecologische en geestelijke veranderingen in de wereld, zoals deze werden verstrekt door een van Maitreya’s medewerkers uit de gemeenschap in Londen waar hij verblijft. Van tijd tot tijd hebben ook Benjamin Creme en zijn meester hun prognoses van toekomstige ontwikkelingen gegeven. In deze rubriek, “Aankondigingen en feiten”, maken we melding van recent nieuws, gebeurtenissen en commentaren die verband houden met deze uitspraken.

VN-rapport onderstreept milieugevaren

“Onder [Maitreya’s] leiding zullen de landen … de taak op zich nemen om de zieke Aarde te genezen. Een eenvoudiger en verstandiger levensstijl is de sleutel tot deze genezing. Het huidige spilzieke misbruik van hulpbronnen kan niet langer ongehinderd doorgaan. Wanneer de mensheid dit werkelijk inziet, zullen ook de noodzakelijke stappen worden ondernomen om het verbruik van de hulpbronnen te verminderen en daarmee de regeneratie en stabilisatie van de planeet tot stand te brengen.” (Benjamin Creme’s Meester, Maitreya’s missie III)

Uitbreiding van steden, vernietiging van bossen, erosie van akkers en de stijgende vraag naar water zullen de gezondheid van mens en milieu in veel landen gedurende ten minste een generatie bedreigen, aldus een nieuw VN-rapport over ecologische ontwikkelingen. Aan deze analyse, de derde in een reeks die in 1997 begon, is door 1000 wetenschappers en talloze internationale onderzoekscentra en bureaus gewerkt.

Volgens het rapport heeft de wereld in de afgelopen jaren aanzienlijke vooruitgang geboekt op milieugebied. Zo neemt de bevolkingsgroei af en houdt de voedselproductie er in grote lijnen gelijke tred mee.

Maar het rapport waarschuwt voor ernstige watertekorten in het Midden-Oosten gedurende de komende generatie en het zegt dat de groei van de landbouw landschappen beschadigt, waterhoudende grondlagen uitput, het zoutgehalte in de grond verhoogt en het woongebied van wilde dieren reduceert. Ook bevat het een aantal sombere bevindingen die op een voor VN-rapporten ongebruikelijke manier worden beschreven – waarbij geen enkele aanpak tot een goed resultaat leidt. Zelfs onder scenario’s waarbij milieubescherming een hoge prioriteit krijgt, zullen de biodiversiteit en de ecosystemen van kusten in de meeste delen van de wereld tegen het jaar 2032 ernstige schade hebben opgelopen.

Als belangrijke oorzaak noemt het rapport de snellere groei van uitgestrekte, arme en grotendeels ongeplande steden in ontwikkelingslanden, waarvan de meeste langs de kust oprijzen. De toename van afvalwater, afvloeiing door noodweer en de conversie van land rond zulke steden zullen onvermijdelijk leiden tot meer ziektes onder de bevolking en sterfte onder de maritieme flora en fauna – ecologische schade die vaak uitmondt in belemmering van de economische groei, zegt het rapport, wijzend op India waar de schade voor de landbouwproductiviteit door aantasting van de landbouwgrond ongeveer 2,4 miljard dollar per jaar bedraagt.

Het rapport stelt dat al meer dan twee miljard vierkante meter bouwland, meer dan de oppervlakte van de VS en Canada samen, door menselijk handelen is verslechterd, waarvan eenzesde “sterk of buitengewoon is verslechterd”. De meeste schade is ontstaan door water- en winderosie en overbegrazing.

Het rapport zegt dat watertekorten vooral acuut zullen zijn in een zone die van het Arabische schiereiland naar Syrië en Irak loopt, waarbij meer dan 90 procent van de bevolking in die regio tegen het jaar 2032 met “ernstige watertekorten” te maken krijgt.

Bij de beschouwing van wat er in de komende 20 jaar kan gebeuren, kijkt het rapport vooral naar een verscheidenheid van sociale en economische scenario’s – van één waarin alle landen zich vooral richten op het bevorderen van groei tot één waarin zij proberen een evenwicht te vinden tussen ecologische, sociale en economische vooruitgang.

Het rapport besluit met de conclusie dat ernstige bijkomende schade waarschijnlijk is als er bij het plannen van economische groei niet meer aandacht wordt besteed aan de gevolgen voor het milieu. De analyse wijst wel uit dat aanzienlijke vermindering in lucht- en watervervuiling in geïndustrialiseerde landen in de afgelopen 30 jaar in aanleg kan worden overgenomen door armere landen. Het rapport geeft ook aan dat beschermde gebieden de afgelopen drie decennia gestaag in omvang zijn toegenomen, van 1,7 milioen km2 wereldwijd in 1970 tot ruim 7,5 miljoen km2 in 2000. En het verwijst naar een onderzoek van 93 beschermde gebieden waarvan de meeste een obstakel vormen voor het bouwrijp maken van land, hoewel ze niet doeltreffend zijn om illegale houtkap, stropen, branden en begrazing te voorkomen. (Bron: UN Wire)

EU ratificeert Verdrag van Kyoto

“Het probleem van dit moment is dat de machtige gevestigde belangen, in combinatie met de zelfgenoegzaamheid van de mensheid in het algemeen, voorkómen dat de politieke wil tot verandering wordt uitgeoefend. Er is een voorlichtingsprogramma nodig om de mensheid te doordringen van de verschrikkingen die onvermijdelijk volgen wanneer de huidige praktijken voortgezet worden.”  

Alle 15 lidstaten van de Europese Unie hebben het verdrag van Kyoto over de opwarming van de aarde geratificeerd, waarmee de weg wordt gebaand voor een nieuwe internationale poging om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Met de ratificatie onlangs door Japan beschikt het akkoord over de bindende steun van landen die verantwoordelijk zijn voor 36 procent van de broeikasgassen op wereldschaal in 1990. Wil het Internationale Verdrag tegen Klimaatverandering van kracht worden dan moet het worden geratificeerd door landen die verantwoordelijk waren voor 55 procent van de uitstoot in 1990. De Verenigde Staten, met 36,1 procent van de uitstoot in 1990 de grootste producent van broeikasgassen, heeft het verdrag verworpen. Helaas heeft Australië, dat het protocol aanvankelijk steunde, inmiddels ook geweigerd het te ondertekenen. Maar met de waarschijnlijke steun van Rusland tegen het eind van het jaar, komt de bekrachtiging van het verdrag toch in zicht. Onder het protocol moeten geïndustrialiseerde landen de uitstoot van broeikasgassen in de periode van 2008 tot 2012 met gemiddeld vijf procent ten opzichte van het niveau in 1990 terugdringen.

In de VS heeft het Bureau voor Milieubescherming (EPA) van de regering een rapport naar de VN gestuurd dat de specifieke en vèrstrekkende gevolgen beschrijft die de opwarming van de aarde zal hebben voor het Amerikaanse milieu. Voor het eerst wijt de Amerikaanse overheid de recente temperatuursstijging aan menselijk handelen en zegt ze dat de voornaamste oorzaak ligt in het gebruik van fossiele brandstoffen waardoor broeikasgassen zich in de atmosfeer kunnen ophopen. Volgens het rapport zal het aanzicht van de VS in de komende decennia drastisch veranderen door smeltwater uit de bergen, meer hittegolven en het verdwijnen van de bergweiden in de Rocky Mountains en de kustmoerassen. Ofschoon zij erkent dat menselijk handelen verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde, doet de overheid geen suggesties voor veranderingen die de uitstoot van broeikasgassen moeten beperken. (Bron: Reuters, UN Wire, La Vanguardia, Spanje)