Ware genezing afkomstig van de Meesters


Bewerking van een interview met Benjamin Creme in Japan in mei 2003

V. Sommige mensen lijken geboren genezers die hun hele leven wijden aan genezingswerk. Kunt u zeggen wat voor mensen dit zijn en met welke houding men genezingswerk zou moeten doen? Deze vraag doelt ook op professionele psychologische hulp, zoals bijvoorbeeld van een therapeut en dus niet alleen op lichamelijk genezingswerk maar op hulp op heel brede schaal.

Benjamin Creme: Volgens mij is 70 procent van de mensen van nature genezers. Ze ontdekken dat ze anderen kunnen genezen, niet door iets wat zij zelf hebben gedaan, maar gewoon omdat ze een natuurlijk kanaal zijn voor genezende energie. Dit hangt erg af van hun bepaalde ‘stralenstructuur’. Dit heeft betrekking op de energieën of ‘stralen’ die zij hebben in hun samenstelling als ziel, persoonlijkheid, mentale uitrusting, astraal/emotioneel mechanisme en fysiek lichaam. Iedereen heeft een combinatie van deze energieën, die het type en de kwaliteit van elk individu bepaalt. Of zij een goed, open kanaal zullen zijn voor genezende energie is afhankelijk van de stralen die zij hebben.

Er zijn zeven energieën die in twee energetische hoofdlijnen uiteen vallen: de stralen 1, 3, 5 en 7 en de stralen 2, 4 en 6. De stralen bepalen hoe of wat we zijn. Daarom is 70 procent van de mensen van nature genezer (omdat 70 procent van de wereldbevolking ontvankelijk is voor de stralen 2, 4 en 6). Voor de overige 30 procent is het niet “de lijn van de minste weerstand”, ofschoon velen op die stralenlijn een of andere vorm van genezingswerk doen.

De stralen bepalen voor welk soort genezingswerk (healing) iemand geschikt is of aanleg heeft. Als je structuur zich bijvoorbeeld op de 2-4-6 lijn bevindt, heb je gemakkelijk zielecontact, maar vind je het wellicht moeilijk om in de uiterlijke wereld te werken. Als je beďnvloed wordt door de stralen 1, 3, 5 en 7, is het gemakkelijker om in de uiterlijke, fysieke wereld te werken; je bent beter in staat de stof te manipuleren maar je vindt het wellicht moeilijker om contact te maken met de ziel.

De moderne psychologie erkent deze verschillen en beschrijft zowel de introverte als de extraverte persoon. Iemand die in een bepaald leven introvert is (dit kan van leven tot leven verschillen) heeft gemakkelijk en direct contact met de ziel; hij zal zich in dat leven vrijwel altijd op de 2-4-6 lijn bevinden. Evenzo heeft iemand die heel goed geld kan verdienen, zaken kan doen en erg goed in de uiterlijke wereld kan functioneren, misschien erg weinig contact met de ziel. Zeer waarschijnlijk wordt zo iemand beďnvloed door de stralen 1, 3, 5 en 7.

Hoe verder iemand is geëvolueerd, hoe groter zijn flexibiliteit. De ingewijde kan naar believen introvert of extravert zijn. Dus, als het nodig is, kan hij zich naar binnen keren, naar de ziel, om te mediteren en genezingswerk te doen en ook kan hij, als hij dat wil, zich naar buiten keren en de vereisten van de uiterlijke wereld tegemoet treden. De meeste mensen zijn óf het een óf het ander. Ze hebben óf goed contact met hun ziel, óf ze hebben goed contact met de wereld; de uitdaging is om deze twee in evenwicht te brengen.

Als je echter op de 1-3-5-7 lijn staat, maar belangstelling hebt voor healing — en vrijwel iedereen heeft die capaciteit (maar zoals ik al zei is 70 procent van de mensen daartoe beter in staat dan de andere 30 procent) — zal je misschien genezen door middel van de chirurgie. Chirurgie heeft tot doel genezing op het grofstoffelijk gebied te bewerkstelligen. Volgens de Meester DK is chirurgie vandaag de dag de meest vergevorderde genezingsvorm. Het is niet per se de meest geavanceerde genezingsvorm en dat zal het uiteindelijk ook niet zijn, maar op dit moment is het op haar terrein verder gevorderd dan de andere vormen van genezing op hun terrein.

Naast chirurgie horen bij genezing op het stoffelijke gebied langs de 1-3-5-7 lijn ook artsen, orthopedisten, acupuncturisten, masseurs, diëtisten, watertherapeuten, enzovoort.

Genezers werken natuurlijk op verschillende niveaus, al naar gelang hun punt in evolutie. Veel genezingswerk wordt verricht door gebruikmaking van etherische en/of astrale energie. Vaak wordt ziele-energie gebruikt die, bewust of onbewust, aangeroepen wordt van de ziel van de genezer of van de patiënt. Veel genezers zijn mediamiek en kanaliseren astrale energie van individuen of groepen op het 5de en 6de astrale gebied.

Ware, ‘geestelijke’ genezing van een wetenschappelijk soort, is afkomstig van diverse Meesters van onze Geestelijke Hiërarchie. De genezer is niet degene die de genezing ‘verricht’, maar is gewoon een kanaal voor genezing vanuit de hogere bron. De Meesters gebruiken, naar gelang wat nodig is, etherische (van alle vier de gebieden) en geestelijke of ziele-energie. Het is belangrijk ons te realiseren dat de Wet van Oorzaak en Gevolg (de Wet van Karma) over alle fasen van de geneeskunst heerst. Alle genezende energie komt in wezen van God. God tikt niet iemand op de schouder, maar werkt met tussenpersonen; de Meesters behoren tot de belangrijkste tussenpersonen.

Veel van de huidige healing gebeurt op een onwetenschappelijke wijze, zonder begrip. Mensen willen graag anderen genezen en dit is goed omdat genezing noodzakelijk is en bijna iedereen dit vermogen bezit. Maar zonder de noodzakelijke kennis kan het zijn dat ze juist ingaan tegen wat de patiënt nodig heeft. Of het kan verspilling zijn, niet in economische zin, maar in termen van energie, tijd en dergelijke omdat zij niet genoeg weten over de techniek. De techniek is essentieel, ook bij de zogenaamde geestelijke genezing. Je moet energie op een intelligente wijze gebruiken, anders doe je maar wat. Je werkt vanuit je emoties. Je wilt anderen genezen. Je wilt magie. Het is geen magie; het is wetenschap.

V. Zijn er mensen die beter niet kunnen proberen anderen te genezen?

BC: Mensen die erg gehecht zijn aan het resultaat, of aan het bewonderd worden als ‘genezer’, hebben misschien teveel illusies over zichzelf of zijn te ongezond om veilig genezingswerk te doen. Onthechting is essentieel.

Er zijn verschillende obstakels die het verkrijgen van een beter begrip van genezing verhinderen en daardoor een grotere doelmatigheid in de weg staan. Ten eerste wordt er volgens mij in werkelijkheid niet veel genezingswerk gedaan. Er wordt verzacht, niet werkelijk genezen. Wat bij psychotherapie genezing in de weg staat is het feit dat de mensheid wacht op de erkenning van de ziel door de psychologie, als middel om de menselijke aard te begrijpen.

Sinds Freud, en eerder nog, is het bestaan van de ziel door de meeste psychologen ontkend, met uitzondering van Jung en enkele andere. De meeste invloedrijke psychologen, met name Freud, verwierpen het idee. Er is nu echter een groeiende tendens om het in aanmerking te nemen — al geeft men er niet de naam ziel aan.

Mensen zoals Winnacott (Engelse psychoanalyticus, 1876-1971) noemen het iets anders, zoals “het ware zelf”. Er is een groeiend begrip voor het feit dat de ziel bestaat en wat men op het fysieke gebied ziet, is de activiteit van een entiteit die zij uit verlegenheid en schaamte niet de ziel durven noemen omdat dit te religieus klinkt. Het is niet religieus. Het bestaat wel of het bestaat niet. In de religie is het bekend en geeft men het een naam, maar het bestaat los van en buiten de religie. Totdat de psychotherapie het bestaan van de ziel accepteert, zal ze niet veel vooruitgang boeken bij de genezing van mentale stoornissen.

Wat genezers in het algemeen, degenen die dit beroepsmatig doen, niet echt lijken te begrijpen of serieus te nemen is het feit dat we in een energetisch universum leven. Alles is energie. Alles wat we zien, hoe vast ook, is energie die trilt op een bepaalde snelheid. De trillingsfrequentie bepaalt de vorm. De geneeskunst wacht op het begrijpen van wat ziekte is en hoe ziekte ontstaat. Je kunt ziekte pas genezen als je weet hoe ze ontstaat, wat het is en waar het door wordt veroorzaakt. 

V. Kunt u zeggen hoe ziekte ontstaat?

BC: Ziekte ontstaat wanneer energie niet in balans is. Als je de energieën in evenwicht brengt, verdwijnt de ziekte, maar hoe doe je dat? Je moet bijvoorbeeld begrijpen hoe energie in het fysieke lichaam werkt. Onze huidige wetenschap kent slechts drie niveaus van wat we het stoffelijk gebied noemen: grofstoffelijk, vloeibaar en gasvormig. Maar boven het gasvormige bestaan nog vier niveaus van materie, de etherische gebieden. Normaliter zijn ze onzichtbaar, tenzij je etherisch gezichtsvermogen hebt. Misschien kunnen sommige kinderen ze zien en wordt er niet naar hen geluisterd; ze worden niet begrepen. 

V. Waar past de ziel dan in het etherisch veld? Want in mijn optiek is de ziel onderdeel van het licht en bevindt ze zich in het lichaam op het etherische gebied of op een hoger niveau dan het lichaam.

BC: De ziel gebruikt alle niveaus van het fysieke lichaam. Er zijn zeven niveaus; we kennen er drie, maar er zijn er nog vier. Wil de wetenschap van genezing enige vordering maken, dan moet begrip van de etherische niveaus van de stof ontwikkeld worden. Om efficiënt te genezen en niet in onwetendheid te werken moeten mensen weten — en om goed te kunnen werken moeten dokters dat ook — hoe de energieën van de ziel komen. Maar de ziel bevindt zich niet in het etherisch lichaam.

Het etherisch lichaam is het fysieke voertuig dat de ziel op dit niveau kan gebruiken. We zijn letterlijk een ziel in incarnatie. De ziel incarneert keer op keer. Ze schept in de baarmoeder een lichaam voor haar incarnatiedoeleinden en geeft het bepaalde stralen. De eigen straal, de straal van de ziel, blijft altijd dezelfde. Maar de andere stralen veranderen: die van het fysieke lichaam, het mentale lichaam en het astrale lichaam kunnen van leven tot leven verschillen.

Dit alles wordt door de ziel in de baarmoeder gecreëerd, telkens wanneer iemand in incarnatie komt. Je moet het mechanisme begrijpen waardoor de energieën van de ziel de uiterlijke wereld bereiken. Ze bereiken deze direct of ze bereiken deze door het gebruik of misbruik van de energie in een zodanig vervormde toestand dat ziekte ontstaat. Alle ziekten worden gecreëerd door misbruik of het niet gebruiken van ziele-energie. Als je de energie van de ziel niet gebruikt, ontstaat op den duur een of andere verstoring of “on-gezondheid”. Als je haar onjuist gebruikt, zal op den duur een ziekte of verstoring ontstaan. 

V. Hoe komt ziele-energie het fysieke lichaam binnen?

BC: De energie van de ziel werkt door de chakra’s of krachtcentra in het etherisch lichaam. De chakra’s zijn zeven centra van de kruin tot aan de onderkant van de ruggengraat. Dit zijn zeven hoofdinlaten en -uitlaten van energie van de ziel naar de uiterlijke wereld of van de uiterlijke wereld naar de ziel. Het gaat beide kanten uit. De aura van de mens wordt doordrenkt met energie van de ziel, van het mentale lichaam en van het astrale lichaam en de energie gaat de chakra’s in en uit. Wanneer dit efficiënt gebeurt, wanneer de energie op de juiste manier van de chakra’s komt, in de juiste hoeveelheid voor dat chakra, enzovoort, niet te veel, niet te weinig en niet statisch (het moet blijven stromen), dan creëert het een aura dat in evenwicht is. Dan is er geen ziekte.

Ziekte ontstaat door onevenwichtigheid. Het evenwicht wordt verstoord doordat er teveel energie door een bepaald chakra gaat, of juist te weinig. Ook kan het zijn dat de energie statisch is en helemaal niet stroomt. Wanneer ze statisch is, schept dat de omstandigheden voor het ontstaan van een of andere ziekte.

Deze chakra’s staan in verbinding met het endocriene stelsel, de hormoonklieren van het fysieke lichaam en via de klieren met de verschillende organen van het lichaam. Dus, als je de organen, het hart, de lever, de milt, de nieren of wat dan ook wilt genezen en dat is wat de meeste artsen proberen te doen, moet je weten of de organen voldoende energie krijgen en van welk chakra. Zijn de chakra’s open? Doen ze hun werk? Is er stase, gebrek aan beweging? En als er energie van de ziel komt, wordt deze dan onderbroken en geblokkeerd in haar functie? Dat is waardoor ziekte ontstaat.

Dus, om ziekte te genezen moet de genezer inzicht hebben in de chakra’s, in het gebruik ervan en in de energieën die van de chakra’s via de hormoonklier naar het orgaan gaan, iets wat de meeste mensen niet weten. Wanneer de Meesters meer openlijk in de wereld werken, zullen steeds meer artsen en allerlei andere genezers hun aandacht richten op het etherische gebied.

De wereld wacht op werkelijk begrip van het etherisch-stoffelijke gebied; het is nog altijd stof, maar van een fijnere samenstelling dan we nu kennen. Wanneer men dit gaat begrijpen kan ziekte worden aangepakt. Het zal waarschijnlijk 200-300 jaar duren om de wereld van ziekte te bevrijden, maar het zal gebeuren. Mensen zullen steeds meer gaan begrijpen. Hetzelfde geldt op psychologisch niveau. Het is dezelfde energie en deze wordt op de juiste wijze gebruikt of niet.

Sommige mensen zijn ziek, gewoon omdat ze niets doen. De ziel laat energie naar binnen stromen en ze gebruiken die niet. Ze doen niets. De ziel zegt: “Wees dienstbaar! Wees dienstbaar!” Daarom komt de ziel in incarnatie: om het Plan van evolutie te dienen. Maar als mensen dit niet doen, worden ze ziek; ze weten niet waarom ze ziek worden en de dokter ook niet. Maar het komt gewoon omdat ze in hun leven niet actief genoeg zijn. 

V. Welke rol speelt het zenuwstelsel?

BC: Er is een subtiele functie van de ziel in het fysieke lichaam die niet wordt begrepen. De verbinding tussen de ziel en haar verschijning in het fysieke lichaam loopt via het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel is opgebouwd uit ‘draden’ die door de ruggengraat naar beneden lopen en van daaruit naar de toppen van je vingers en je tenen. Het hele zenuwstelsel is er om de energie van de ziel te dragen. Elk van de draden van het zenuwstelsel of nadis, zoals ze genoemd worden, is hol en met gas gevuld. Dat gas is afkomstig van de ziel. Het is door de wetenschap nog niet ontdekt, maar wanneer dat gebeurt zullen mensen begrijpen hoe de ziel het hele fysieke lichaam met haar energie doordringt.

Het zenuwstelsel is als het ware het hoogste aspect van het lichaam, want het is de schakel tussen de ziel en het fysieke lichaam. Het is stoffelijk, maar binnenin bevindt zich het gas van de ziel en dat draagt het doel van de ziel of de specifieke hoedanigheid van het zielelicht over op het stoffelijke lichaam. Het wachten is op de ontdekking ervan en wanneer dit gebeurt zal het proces van genezing een steeds hogere vlucht nemen. Dan zal er grote vooruitgang worden geboekt in het vermogen om te genezen. 

V. Waar bevindt de ziel zich?

BC: De ziel bevindt zich op het hoogste ondergebied van het mentale gebied. Er is een gebied dat het oorzakelijk gebied genoemd wordt. Het lichaam van de ziel — het oorzakelijk lichaam — bestaat op het oorzakelijk gebied. Dit is het vierde ondergebied van het mentale gebied. De energie van de ziel doordringt het hele systeem via de chakra’s. De chakra’s zijn als deuren waardoor de energieën van en naar de ziel stromen en ook binnenkomen. Het systeem werkt naar twee kanten. 

V. Kan men hier meer over lezen in uw boeken?

BC: In mijn boeken staat hier niet veel meer over. Het beste boek dat ik kan aanraden en waaruit het grootste deel van mijn informatie komt, is Esoterische genezing door de Meester Djwhal Khul (via Alice A. Bailey). Het is in het Engels uitgegeven door Lucis Press (en in het Nederlands door uitg. Synthese-Mirananda; red.). Als mensen belangstelling hebben voor genezingswerk moeten ze inzicht krijgen in de herkomst van ziekte. Het is een wetenschap. Het is niet alleen fysiek. 

V. Gegeven de huidige situatie na de oorlog in Irak en de gewelddadige energie die is veroorzaakt, lijkt het alsof met name mensen die genezingswerk doen door die energie fysiek beďnvloed worden. Hoe beďnvloeden deze negatieve, gewelddadige energieën onze chakra’s? Reageren alleen genezers hierop of vrijwel iedereen?

BC: Iedereen. Het hangt ervan af hoe onthecht je bent. De meeste mensen zijn gehecht, dus worden ze erdoor beďnvloed. 

V. Raken vooral genezers verstoord door deze belastende invloed en stress?

BC: Als genezers zijn zij waarschijnlijk gevoeliger dan andere mensen. Hun fysieke uitrusting is gevoeliger; daardoor worden zij er meer door geraakt dan anderen. Daarom moeten zij leren onthecht te zijn.

Het belangrijkste voor alle mensen, maar vooral voor sensitieve genezers die hun genezingswerk willen voortzetten, is te leren om hun werk te doen zonder emotionele gehechtheid. Als ze onthecht zijn, worden ze niet geraakt door de stress en spanning die hen anders wel zou beďnvloeden vanwege hun gevoeligheid. Hoe gevoeliger je bent, hoe hoger je niveau van gewaarwording is; het tegengestelde is ook waar: hoe minder gevoelig je bent, hoe sterker je op het uiterlijke fysieke niveau zult zijn. Veel mensen worden op geen enkele waarneembare manier beďnvloed door dezelfde stress die bij gevoelige, nadenkende en ontvankelijke mensen veel leed en pijn veroorzaakt. De sleutel is onthechting. 

V. Welke rol speelt karma bij ziekte en bij genezing?

BC: Waar de meeste genezers geen aandacht aan schenken is de Wet van karma. De wet van karma staat centraal bij genezing. Mensen besteden tijd aan het overdragen van energie aan een bepaalde persoon of aan het geven van grote hoeveelheden medicijnen van een of ander soort en er gebeurt niets. Deze persoon gaat helemaal niet vooruit wanneer karma dat niet toestaat.

Veel ziekten zijn karmisch — een uitzondering hierop zijn de ziekten die niet voortvloeien uit het verkeerd of het geheel niet gebruiken van ziele-energie. We nemen karma mee uit vorige levens, wat zich manifesteert als ziekte op een of ander niveau — mentaal, fysiek of astraal, of een combinatie van alle drie. Het hangt van het individu af. Als je dit karma van leven tot leven meedraagt en het probleem begrijpt en inziet dat deze ziekte in dit leven alleen maar verzacht kan worden en niet kan genezen, dan is het misschien gemakkelijker te aanvaarden. De symptomen en de pijn van het lijden kunnen misschien verzacht worden met medicijnen of met een andere benadering van het leven, maar de eigenlijke ziekte zal net zolang bestaan als het karma bepaalt.

De persoon moet leren het karma op te lossen, terug te geven waardoor het karma veroorzaakt is. Het is dus complex. Het is zo subtiel en complex dat je geen eenvoudig antwoord kunt geven of “je doet gewoon dit” of “je doet gewoon dat” kunt zeggen. Je moet een grondig begrip hebben van de toestand van de patiënt en van wat het karmische probleem veroorzaakt. Dit kan het gevolg zijn van het onjuist of niet gebruiken van ziele-energie en dus moet dat hersteld worden. Wanneer dat gebeurt, zal het karma oplossen en zal de persoon beter zijn zonder enige genezing. De genezing zit hem in het corrigeren van karma.

Vanuit het gezichtspunt van een Meester is doodgaan soms de enige manier om karma te corrigeren; de dood is de remedie. Dat lijkt moeilijk te begrijpen, maar voor de Meesters is het een van de manieren — niet de enige — waardoor iemand kan genezen. In zijn of haar volgend leven wordt deze persoon zonder die bepaalde karmische schuld geboren en kan op een hoger punt begonnen worden zonder door dat karma te worden belemmerd. 

V. Wat vindt u ervan als men geld vraagt voor geestelijke (of energetische) genezing?

BC: Ik geloof niet dat men geld moet vragen voor het geven van healing. Immers, mensen noemen zich genezer, maar doen het genezingswerk niet zelf. Genezing vindt altijd op een hoger niveau plaats, hetzij op astraal niveau door ‘gidsen’ of groepen, hetzij op geestelijk niveau door een Meester. De zogenoemde genezer is slechts het kanaal waar de energie doorheen gaat. Daarom denk ik niet dat men voor genezing geld zou moeten vragen. Echter, mensen moeten wel in hun levensonderhoud voorzien. Sommige mensen besteden al hun tijd aan genezingswerk en andere vragen een donatie. Ik ben daar niet zo voor, maar het is beter dan het in rekening brengen van een bedrag. Ze zouden kunnen werken om in hun levensonderhoud te voorzien en het genezingswerk gratis doen.