Aankondigingen en feiten - januari/februari 2003


In de loop der jaren heeft Share Nederland artikelen gepubliceerd over Maitreya’s verwachtingen op het gebied van politieke, sociale, ecologische en geestelijke veranderingen in de wereld, zoals deze werden verstrekt door een van Maitreya’s medewerkers uit de gemeenschap in Londen waar hij verblijft. Van tijd tot tijd hebben ook Benjamin Creme en zijn meester hun prognoses van toekomstige ontwikkelingen gegeven. In deze rubriek, “Aankondigingen en feiten”, maken we melding van recent nieuws, gebeurtenissen en commentaren die verband houden met deze uitspraken.

Aandelenmarkten in 2002 weer gedaald

“Een van de voorspellingen was een wereldwijde ineenstorting van de aandelenmarkten die zou beginnen in Japan. De Japanse markt begon meteen in te storten en is nu, voor zover het de Japanners betreft, ineengestort. De Japanse economie ligt op haar gat en de banken en instellingen gaan één voor één failliet.” (Benjamin Creme, De Grote Aantocht)

Gedurende het jaar 2002 zetten de aandelenmarkten hun onverbiddelijke neergang voort. De Britse FTSE-index sloot 24 procent lager dan in het begin van het jaar en de Japanse Nikkei-index sloot op 8.578,95 punten, de laagste stand in 20 jaar.

Maar vooral de ontwikkeling op de Amerikaanse effectenmarkt was veelzeggend: de grote markten zagen in 2002 voor het derde achtereenvolgende jaar een daling — de eerste keer sinds 1939-1941 dat Dow Jones en de S&P 500 indices drie jaren achter elkaar terugliepen. Over 2002 daalde de Dow Jones met 16,8 procent (met de slechtste cijfers over december sinds 1931), de S&P 500 zakte 23,4 procent en de Nasdaq sloot 31,5 procent lager. De Nasdaq, die uit technologiefondsen bestaat en in 1971 werd geïntroduceerd, is nog niet eerder drie jaar achter elkaar gedaald.

Ofschoon de meeste analisten geen vierde jaar van dalingen verwachten, zijn velen nog voorzichtig met het voorspellen van een blijvende ommekeer op de markten in de nabije toekomst, met verwijzingen naar terrorisme, een mogelijke oorlog in Irak en een trage economie, alsmede corruptie bij ondernemingen en op Wall Street, als factoren die bijdragen aan de misère op de aandelenmarkten. Afgelopen herfst had de voorzitter van de centrale bank van de staat New York, William McDonough, al opgeroepen tot vrijwillige verlagingen van salarissen van topmanagers ten behoeve van aandeelhouders en de Amerikaanse economie. Hij noemde de huidige salarisniveaus overdreven en moeilijk te rechtvaardigen — het gemiddelde managerssalaris is nu 400 keer zo hoog als dat van productiemedewerkers, 42 keer zo hoog als het niveau in 1980. McDonough stelde dat er “economische en morele grenzen” moesten zijn.
(Bronnen: San Francisco Chronicle, The Wall Street Journal, VS; BBC-tv News 24, Ceefax, GB)

Doodstraf in Illinois overboord

“De doodstraf is louter een daad van wraak en verlaagt de samenleving die een vergelding toepast.” (Benjamin Creme, Share International, apr. 1993)

Volgens de meester van Benjamin Creme is ongeveer 13 procent van de geëxecuteerde gevangenen in de afgelopen 50 jaar onschuldig ter dood veroordeeld. (SI, sept. 2000)

Vlak voordat hij met pensioen gaat heeft de Republikeinse gouverneur van de staat Illinois gezegd dat hij niet kon leven met de wetenschap dat hij een onrecht kon herstellen zonder het te doen. Hij deed Amerika versteld staan van zijn controversiële besluit om de doodstraf van 156 ter dood veroordeelden in Illinois om te zetten in levenslang. Hij noemde de doodstraf “even grillig en arbitrair als een blikseminslag”. Het leegmaken van de dodencellen in Illinois door de straf van alle gevangenen om te zetten is een maatregel die zijn weerga niet kent in de geschiedenis van de VS en heeft vele boze reacties opgeroepen van openbare aanklagers, de nieuwe gouverneur en familieleden van sommige slachtoffers. Gouverneur Ryan zegt dat hij meevoelt met families van de slachtoffers, maar hij vond dat hij moest ingrijpen.

“Ik wil niet het risico nemen dat we een onschuldige executeren,” schreef hij in een brief aan de families van slachtoffers om hun te laten weten wat hij van plan was.

Drie jaar eerder had Ryan alle executies in zijn staat laten stilleggen, nadat rechtbanken hadden vastgesteld dat 13 gevangenen ten onrechte veroordeeld waren sinds de doodstraf in 1977 opnieuw werd ingevoerd — een periode waarin 12 andere gevangenen werden geëxecuteerd. “Ons doodstrafsysteem wordt achtervolgd door het spook van dwaling — dwaling in het vaststellen van schuld en dwaling in het vaststellen wie van de schuldigen verdient te sterven,” aldus Ryan. “Welke rol speelt ras hierbij? Welke rol speelt armoede hierbij?”

Onderzoek leidde slechts tot meer vragen over hoe de doodstraf werd toegepast, zei hij, verwijzend naar problemen met rechtszaken, veroordelingen, hoger beroepen en het “spectaculaire falen” van de staat om het systeem te hervormen.

Waarnemers noemen zijn maatregel “van groot belang” en veel tegenstanders van de doodstraf geloven dat andere staten ook een halt toeroepen aan de doodstraf. De Democratische senator Russ Feingold van de staat Wisconsin heeft al opgeroepen tot een landelijke onderzoek inzake de doodstraf.
(Bronnen: CNN, USA; BBC-tv Ceefax, GB)