Artikel van de meester -- januari/februari 2003


(lees ook de vragen en antwoorden)
Lees ook de artikelen uit vorige maanden

Een verstandiger kijk op het leven

door de meester —, via Benjamin Creme

Op het eerste gezicht lijkt het alsof de wereld nu in een diepere crisis verkeert dan ooit tevoren. Oorlog en terrorisme hebben het tempo van de gebeurtenissen versneld en de harten van miljoenen met angst vervuld. Ware dit de juiste interpretatie van de huidige toestand, dan zou er alle reden zijn voor angst en droefenis. Gelukkig is deze zienswijze oppervlakkig en verhult de vele veranderingen ten goede die, geruisloos, met weinig aandacht, eveneens plaatsvinden. Oorlog en terreur zijn sensationeel en leveren indrukwekkend nieuws op. Vérreikende acties die het leven van miljoenen mensen verbeteren, halen zelden de voorpagina’s en gaan verloren in de ophef over aanmatigende regeringen en onberekenbare dictators.

De wereld is heel veel dank verschuldigd aan de vele agentschappen van de Verenigde Naties wier zorgvuldig, onbaatzuchtig werk gestaag doorgaat temidden van de retoriek en het vertoon van machtsdronken politici. De tijd nadert snel dat mensen beseffen dat de behoeften van de wereld, de behoeften zijn van mannen en vrouwen overal: aan voedsel en werk, aan gezondheidszorg en onderwijs. Dat zijn de prioriteiten die de daden van de mensen moeten leiden en hun energie en vindingrijkheid moeten krijgen. Dat zijn de permanente behoeften van allen; de mensheid verwaarloost ze op eigen risico.

Deskundige niet-gouvernementele groepen voegen eveneens hun inzichten en onderzoeken toe en maken mensen bewust van de gevaren bij de haastige gang naar verder misbruik van deze toch al kwijnende planeet.

Velen zien, die eerst niet zagen. Velen lopen, die vroeger zaten en toezagen hoe hun broeders rennen en spelen. Voor het eerst in hun leven is de wereld vol hoop voor de velen die in stilte lijden.

Voor deze stille en geduldige mensen opent het leven zijn ramen en laat zonneschijn en frisse lucht binnen. Door het werk van de vele agentschappen komt nu een nieuwe, stimulerende energie op waar de mensen in vreugde op reageren. Zij, de dienaren, zijn de ware helden van deze tijd. Niet degenen die bommen werpen van grote hoogte, maar zij die de noden van hun broeders en zusters aanvoelen, en koste wat kost, handelen.

Wanneer Maitreya, openlijk, voor allen verschijnt, zal hij aanzetten tot de schepping van een verstandiger houding tegenover het leven, gebaseerd op de vervulling van de behoeften van mannen en vrouwen overal. Hij zal laten zien dat de huidige conflicten niet onontkoombaar zijn. Dat leiders van landen een verantwoordelijkheid hebben voor de mensheid als geheel, niet slechts voor hun subjectieve gevoelens of ideologie. Hij zal oproepen tot voorzichtigheid en wijsheid ten opzichte van de verschrikkelijke wapens van tegenwoordig, en zal waarschuwen voor de zinloosheid van een oorlog ‘in het belang van de vrede’.

Vrede, zo zal hij laten zien, is niet moeilijk te vinden indien men er oprecht naar zoekt. Vrede, zo zal hij zeggen, zal slechts verkregen worden door rechtvaardigheid en vrijheid voor iedereen. Zo zal Maitreya de richting naar verandering aangeven. Zo zullen mensen geïnspireerd worden om de eenvoudige stap in het onbekende te zetten en de vervulling te zien van de dromen en verlangens naar vrede die zij al zo lang in hun hart dragen.