Artikel van de meester -- juli/augustus 2003


(lees ook de vragen en antwoorden)
Lees ook de artikelen uit vorige maanden

Werken voor de vrede

door de meester —, via Benjamin Creme

Het komt geregeld voor dat landen, terwijl ze doen wat zij denken dat goed is voor de wereld, op wereldschaal vernielingen aanrichten. Zo dicht zijn de nevelen van begoocheling die hun acties omringen, zo illusionair is hun denken, dat grote schade kan worden aangericht, en veel pijn en lijden worden veroorzaakt, uit de beste overwegingen.

Zo is het thans. In de afgelopen tijd zijn de VS, onder het mom van ‘de oorlog tegen het terrorisme’ Afghanistan en Irak binnengevallen en hebben daarbij duizenden burgerslachtoffers gemaakt en grote materiële schade aan de infrastructuur toegebracht. De Talibaan, fanatiek en star, maar in het algemeen niet betrokken bij terrorisme, zijn uiteengedreven, maar hergroeperen zich en trainen zich nu in de vaardigheden van terreur. In Irak is Saddam Hoessein omgekomen, maar een verschrikkelijke erfenis van ontbering en lijden, wetteloosheid en chaos heeft zijn boosaardige regime vervangen.

Nu richt de aandacht van de Amerikaanse regering zich op Syrië, Iran en Noord-Korea: zij zijn gemaand te veranderen of anders de gramschap en macht te ervaren van de handhavers van ‘vrede’ en de voorvechters van ‘vrijheid’ in de wereld.

Zo stort Amerika de wereld in een sfeer van spanning en angst, en zo geven deze aanleiding tot epidemieën en natuurrampen, die op hun beurt bijdragen aan een toename van de angst en de spanning.

Gevaarlijk

Wat kan er gedaan worden om deze gevaarlijke situatie te stabiliseren? Hoe kunnen de naties Amerika intomen? Met welke middelen kunnen gewone mensen hun invloed doen gelden? Dit zijn grote vraagstukken en die hebben zeker geen eenvoudige antwoorden. Ze vereisen wijsheid van een buitengewone orde en een gecoördineerde aanpak.

Ten eerste moet de wereld zich de ware aard van het probleem realiseren: de VS worden thans geleid door mannen die gevoelig zijn voor een kwaadaardige energie die hun handelen bepaalt en die de vrede op het spel zet. Zij stimuleert hun begoocheling van macht op internationale schaal en bedreigt de vrede in de wereld. Zij heeft buitenposten in Israël en Oost-Europa, met Israël als voornaamste brandpunt. Deze destructieve energie komt, ofschoon in verminderde kracht, voort uit dat wat de wereld in de twintigste eeuw in een chaotische oorlog heeft gestort, en dat, dachten de mensen, veilig was begraven.

Het is daarom duidelijk hoe essentieel het is dat er vrede komt in het Midden-Oosten, hoe essentieel het is dat de Palestijnen echte rechtvaardigheid en een levensvatbaar thuisland krijgen. Dit is het belangrijkste probleem waar de mensheid momenteel voor staat. Nalaten dit op te lossen zou rampzalig zijn voor de wereld.

Overwinnen

Het zal de gezamenlijke bronnen van wijsheid en wil van zowel de Hiërarchie als de mensheid vergen om deze verderfelijke kracht ten slotte te overwinnen. Een helder begrip bij mensen van de ware aard van de dreiging is dus van cruciaal belang. Mensen moeten zich organiseren en eendrachtig handelen. Zij moeten oproepen tot beëindiging van de onderdrukking van het Palestijnse volk en zo een eind maken aan de angst die het volk van Israël achtervolgt. De Verenigde Naties moet alle mogelijke druk uitoefenen op zowel Amerika als Israël, het hoofd bieden aan de supermacht en werken voor de vrede. De volkeren van de wereld zijn reeds in opmars. Zij moeten hun stem verheffen en eisen dat zij vrede krijgen. Zij zijn de erfgenamen van de toekomst en moeten die in vrede vormgeven.
Wij, de Meesters, jullie Oudere Broeders, zullen Ons deel doen, maar Wij worden belemmerd door jullie gebrek aan begrip en wil. Vandaar deze woorden. Handel zonder vrees. Wees wijs en ijverig in jullie handelen en alles zal goed komen.