Artikel van de meester -- juni 2003


(lees ook de vragen en antwoorden)
Lees ook de artikelen uit vorige maanden

Het scheppen van vertrouwen

door de meester —, via Benjamin Creme

Indien mensen vrede tot stand willen brengen dan hebben zij de eenvoudige plicht om de weg naar vrede te volgen. Er is maar één weg naar vrede, zoals alle mensen in hun hart wel weten: het scheppen van rechtvaardigheid. Wanneer mensen ten lange leste de noodzaak van rechtvaardigheid erkennen, voor zichzelf en voor anderen, zal de gezegende dag van vrede op deze aarde aanbreken. Ook het pad naar rechtvaardigheid is niet moeilijk te vinden: het vergt slechts de aanvaarding van samen-delen.
Het goddelijk beginsel van samen-delen is van het grootste belang in het leven; het ligt ten grondslag aan alle harmonie en evenwicht. Zonder samen-delen loopt elk streven naar evenwicht op niets uit.

Al eeuwenlang weten de mensen dat dit waar is. Deze denkbeelden zijn doorgedrongen tot de grote bewegingen die het denkbeeld van Vrijheid hoog hielden voor de mensen. Ze zijn diep geworteld in de Grondwet van vele landen. Waarom vinden mensen het dan zo moeilijk ze te verwezenlijken? Waarom lijden zij, en voor zo lange tijd, onder het uitblijven ervan?
De antwoorden op deze vragen zijn veelvoudig, doch één vooral is fundamenteel en hardnekkig: de mensen leven in angst. Angst voor verandering, voor verlies, voor nog grotere onzekerheid, vult het denken van talloze miljoenen en veroorzaakt daarmee de inertie die hen bindt aan de wegen van het verleden. Die wegen zijn wellicht moeilijk en zwaar te verdragen, maar ze zijn de bekende wegen, de wegen van hun voorvaderen. Deze conditionering doordringt en overheerst de wereld, gemanipuleerd en gevoed als ze is door de activiteiten van hebzuchtige en machtige mannen. 

Vertrouwen

Angst ontstaat waar gebrek aan vertrouwen is; er zijn maar weinigen die hun medemensen vertrouwen. Dus hebben mensen al heel lang het besef verloren dat ze Eén zijn, allen broeders en zusters, die samen werken aan de levenstaken, die deze taken voor het Algemeen Welzijn delen en eveneens de middelen delen naar ieders behoefte.
De herontdekking van dit gezamenlijk erfgoed zal de mensheid aansporen en haar van haar bestemming bewust maken: de schepping van een levenswijze waarbij mensen medescheppers worden met God.
Het is Maitreya’s taak om de mensen te herinneren aan hun heroïsche bestemming en hen ervan te overtuigen dat de handeling van samen-delen het vertrouwen schept dat zij zoeken. Hij zal laten zien dat samen-delen niet langer een optie is, een keuze, maar een onvermijdelijk uitvloeisel van hun besef dat de mensheid Eén is.
Zo zullen Maitreya en Zijn Groep de mensheid wegleiden van de peilloze diepte die, naar velen geloven, haar dreigt te verzwelgen. En zo ook zal Hij de mensen stevig op koers zetten om hun goddelijke bestemming te bereiken.