Artikel van de meester -- mei 2003


(lees ook de vragen en antwoorden)
Lees ook de artikelen uit vorige maanden

De wachtende wereld

door de meester —, via Benjamin Creme

De wereld duizelt onder de schok van de recente invasie van Irak door Amerikaanse en Britse strijdkrachten. Zelden had een oorlog van zo’n schijnbaar beperkte schaal en duur zulke ernstige gevolgen of zoveel hartzeer en zelfonderzoek tot gevolg. Het is beslist zeldzaam dat dergelijke roekeloze dwaasheid door het merendeel van de volkeren van de wereld wordt ingezien en gehekeld.

De tragische gebeurtenissen van 11 september 2001 hebben deze Amerikaanse regering de rampzalige gelegenheid geboden om, onder het voorwendsel van de strijd tegen het terrorisme, zich het hoogste morele goed toe te eigenen en wrede piraterij te begaan tegen haar geselecteerde slachtoffers.

Stem

De oorlog is begonnen, wellicht bijna voorbij, maar de mensen met gezond verstand en hart hebben hun stem ontdekt, alsmede een middel om te worden gehoord. Eindelijk, na lange, lange tijd krijgen zij besef van hun macht en hun recht om zich uit te spreken, om hun invloed te doen gelden en hun bestemming vorm te geven.

Uit de chaos en misère van deze geforceerde en onnodige oorlog zullen dusdanige veranderingen voortkomen die de daders zich nooit hadden kunnen voorstellen.

Zij hebben de verenigde wil van de assemblee der volkeren met voeten getreden, haar wijsheid verward met angst, haar behoedzaamheid met lafheid. Zij hebben de methoden van het verleden gebruikt en zullen zien dat die in de komende tijd nutteloos blijken. In hun arrogantie en machtswellust hebben ze zich vergaloppeerd en de volkeren der wereld tegen zich opgezet. Hun verderfelijke dwaasheid heeft de mensheid wakker geschud om in opstand te komen en zich te verdedigen tegen deze beroving van haar rechten.

Schade

Wanneer de mensen de schade gaan opnemen die dit dwaze, unilaterale optreden heeft toegebracht aan de internationale verhoudingen, zullen ze door veel ervan ontzet zijn. Vele jaren van zorgvuldig koesteren, van langzaam bouwen aan vertrouwen, zijn teniet gedaan. Een diep gevoel van achterdocht, wantrouwen en angst sluipt nu door de diplomatieke gangen van de wereld. Vele leiders onder de landen beseffen dat een van hen — de machtigste — nu onbeheersbaar is, dat de oude verdragen zijn geschonden en dat ze elders moeten zoeken om hun verloren gegane veiligheid en bondgenootschap opnieuw op te bouwen. De preventiepolitiek van Amerika, zijn nauwelijks verhulde imperialisme, heeft die grote natie afgezonderd van de waarheid en van de gemeenschap van volkeren wier leiders droevig hun hoofd schudden en zich ernstig zorgen maken over de toekomst.

Ziel

De wereld wacht op het tevoorschijn komen van de Amerikaanse ziel, die zo lang geleden het leven schonk aan de schoonheid van het Marshall-plan. De wereld wacht eveneens op de verschijning van Maitreya om de mensen de weg te wijzen. De leringen van Maitreya zullen de idealistische ziel van de Verenigde Staten wekken en aanroepen en zullen haar beste onderdanen zich doen wenden tot het licht dat zij altijd in hun hart hebben bewaard. Zij zullen zich verbinden met hun broeders en zusters over de hele wereld en gezamenlijk, door Maitreya geïnspireerd, zullen zij rechtvaardigheid, en daarmee vrede brengen aan de wachtende wereld.