Artikel van de meester -- maart 2003


(lees ook de vragen en antwoorden)
Lees ook de artikelen uit vorige maanden

Macht van het volk in opkomst

door de meester —, via Benjamin Creme

Alles bij elkaar genomen is er maar één manier om de huidige internationale situatie te omschrijven: chaotisch. Machtswellustige oorlogsstokers, aarzelende ‘agnostici’ en zelfbenoemde helden die erop gespitst zijn de wereld te redden, spannen zich in om de steun van het volk te winnen voor hun uiteenlopende standpunten. De stem van het volk worstelt om in het tumult te worden gehoord, maar is steeds meer een factor waarmee rekening gehouden moet worden.

In vele landen demonstreren grote menigten tegen een geforceerde en oneerlijke confrontatie en geven uitdrukking aan hun vrees voor een verschrikkelijke nasleep.
Door de hele geschiedenis heen hebben dergelijke situaties zich keer op keer voorgedaan, maar slechts zeer zelden is de wil van het volk, zelfs als direct betrokkene, een belangrijke factor geweest in de discussies en de genomen besluiten. In de afgelopen eeuwen stond de stem van het volk slechts bij de grote transformerende werking van revoluties centraal in de strijd en drukte haar stempel op de tijd. 

Roekeloze machthebbers

Thans is, opnieuw, het moment aangebroken dat de stem van het volk gehoord moet worden.
Thans is het, opnieuw, van wezenlijk belang dat de behoefte aan rechtvaardigheid, vrijheid en vrede van mensen overal, gehoord en erkend wordt door roekeloze machthebbers.
Deze gevaarlijke mannen, gevangen in de begoocheling van hun macht, moeten beseffen dat de tijd voor oorlog voorbij is, dat de mensheid verlangt naar vrede en een veiligheid die snel vervaagt. De kleine ‘Napoleons’ moet te verstaan worden gegeven dat hun dagen van macht voorbij zijn; dat de tijd hen van alle betekenis beroofd heeft; en dat de macht nu ligt bij hen die de werkelijke noden van het volk dienen.

Hectisch 

Wanneer Maitreya het strijdperk betreedt, wordt Hij aanvankelijk wellicht niet opgemerkt temidden van de hectische gebeurtenissen die dagelijks de sereniteit en kalmte van mensen uitputten. Spoedig echter zullen mensen zien dat hun gedachten en noden gehoord en vertolkt worden door een geest die wijzer en overtuigender is dan de hunne. Op deze wijze zullen zij zich aangemoedigd voelen en zich verenigen om beter te worden gehoord.
Maitreya zal hun dringendste noden, hun diepste hoop en angst aan de orde stellen. Hij zal spreken namens iedereen, namens mensen overal, en zal aldus de hoedanigheid bekendmaken van de nieuwe samenleving die innerlijk de dromen en verwachtingen van iedereen vervult.

Uitdaging 

Weldra nu zal Maitreya openlijk het leven van de mensen binnentreden. Hij is goed voorbereid en ziet uit naar de uitdaging die voor Hem ligt; Zijn moed zal degenen sterken die kunnen reageren. Vanuit Zijn groot hart zal de liefde stromen waarvan het Zijn aard is die te schenken en wanneer de mensen gereed zijn, zal Hij Zijn naam en ambt bekendmaken. Zo zal de Grote Heer Zijn nauwe band met mannen en vrouwen overal openbaren en zo ook zal Hij beantwoorden aan het vertrouwen dat mensen altijd in Hem gesteld hebben.