Vragen en antwoorden -- september 2003


(lees ook het artikel van de meester)
Lees ook de antwoorden van vorige maanden

V. Iran lijkt in beroering te zijn. 1) Wat zijn de achterliggende oorzaken? 2) Is de VS bezig de zaken op te stoken door Iraanse bannelingen en emigranten te gebruiken voor radio-uitzendingen gericht op Iran?

A. 1) Het conflict tussen een opkomende democratische seculiere staat en die welke nu wordt geregeerd door de imams — een meer fundamentalistische islamitische staat die gebaseerd is op de islamitische wet. 2) Ja.

V. 1) Moeten regeringsleiders immuniteit krijgen — zoals tegenwoordig in Italië? 2) Wat is dan nog de rol van de wet? 3) Worden de democratie en de wet niet belemmerd door dergelijke toestanden?

A. 1) Absoluut niet, naar mijn mening. 2) Het drijft de spot met de wet. 3) Ja, natuurlijk.

V. 1) Wat is uw mening over de Europese grondwet? 2) Geven landen te veel van hun soevereine rechten prijs? 3) Is dit wellicht het egocentrische plan van een man die de koning zou willen zijn? — Giscard d’Estaing?

A. 1) Ik ben geen voorstander van zo’n grondwet. Het leidt tot, en versnelt, de totstandkoming van een supranationale Verenigde Staten van Europa, die tegen de bestemmingen van de verscheidene (en verschillende) Europese landen indruist. Deze landen worden beheerst door verschillende stralen en hebben verschillende hoedanigheden bij te dragen aan de wereld. Het is fout om te trachten hen samen te smelten tot één grote Europese staat. 2) Ja. 3) Niet van één man. Het is een droom van een groep mensen — met de beste bedoelingen, maar verkeerd. 

V. Zijn de media eerlijk in hun behandeling van de Israëlisch/Palestijnse kwestie? Is deze evenwichtig?

A. Nee. Volgens mij volgen de meeste landen — om welke reden ook — het standpunt van de Amerikaanse media over de Israëlisch-Palestijnse kwestie, en dat is altijd oneerlijk en onevenwichtig omdat Israël door de VS wordt beschermd. Israël overtreedt ongeveer 67 VN-resoluties (Irak 19) en niemand schijnt bezwaar te maken tegen deze tegenstrijdigheid. 

V. Heeft het proces van de formulering van denkbeelden en het aanbieden ervan aan het publiek in de vorm van bijvoorbeeld het tijdschrift Share International een positieve invloed op niet alleen degenen die het blad lezen, maar ook, minder direct, op de mentale gebieden door een soort van overdracht van gedachtenvormen?

A. Ja, precies. 

V. Het maakt me verdrietig dat de Meesters van de wereld Zich zo goed verbergen — wij zijn er klaar voor, wij hebben genoeg van de alledaagse stupiditeit van de wereld. Waarom kunnen ze niet nu naar voren treden, of zich vaker laten zien aan degenen die er klaar voor zijn?

A. Dit is het bekende idee van onderuit zitten en God of de Meesters vragen om onze rommel op te ruimen. Wíj moeten het doen. Wíj moeten verantwoordelijkheid nemen voor de troep die we maken. We kunnen niet onderuit zitten en het aan God of de Meesters overlaten. Als wij het niet willen, zal er nooit iets veranderen.

De mensheid heeft een vrije wil — die is het grootste geschenk, de goddelijkheid van de mens. Als we geen vrije wil hadden, zouden we niet evolueren. Die vrije wil is heilig voor wat de Meesters betreft en Zij zullen haar nooit schenden. Zij kunnen niet naar voren komen en alles voor ons opruimen. Zij weten dat het geen heerlijke wereld is voor miljoenen en miljoenen mensen. Het is niet slecht voor de goed-doorvoede, rijke mensen in succesvolle Europese landen, maar miljoenen mensen komen om van honger en zien hun kinderen sterven omdat ze hun niets kunnen geven, omdat er niets te vinden is in de wijde omtrek. Niet eens schoon drinkwater.

Wij zijn zo zelfvoldaan — Europeanen, Amerikanen, Japanners, in ons comfortabele leventje (ik weet dat het niet comfortabel is voor iedereen, maar in grote lijnen) — wij staan er nooit bij stil hoe de grote meerderheid der mensen leeft en sterft. Als wij dat niet zien, zal het nooit veranderen. Als wij willen dat het verandert moeten we in actie komen, anders gebeurt het niet.