Artikel van de meester -- oktober 2004


(lees ook de vragen en antwoorden)
Lees ook de artikelen uit vorige maanden

Een beroep op het gezond verstand

door de meester —, via Benjamin Creme

De inwoners van de Verenigde Staten van Amerika stevenen af op een moment van cruciaal belang. Van hun beslissing, in november van dit jaar, kan het toekomstig geluk van vele miljoenen afhangen, niet alleen in Amerika, maar in vele andere landen. Men zou denken dat deze beslissing niet moeilijk te maken is, dat de keuze overduidelijk is voor allen die vrede en juiste verhoudingen koesteren.
Het blijkt echter dat er mensen zijn die er anders over denken, die zich het recht voorbehouden om andere landen binnen te vallen onder het voorwendsel dat er wordt samengespannen om hun letsel toe te brengen. Zulk preventief ingrijpen, zo zou men aannemen, was al lang geleden door moderne, beschaafde staten opgegeven, en naar het onwettige verleden van de mens verbannen.
Helaas, zo blijkt, is dat niet het geval. De huidige Amerikaanse regering, die geen enkele wroeging toont voor haar onrechtmatige en wrede inval in Irak, verklaart met trots dat wanneer ze wordt herkozen, zij vastbesloten is het programma van plundering voort te zetten in haar ‘oorlog tegen terrorisme’.

Hersenschim
Een ‘oorlog tegen terrorisme’ uitvechten is vechten tegen een hersenschim, een nutteloze, kostbare en gevaarlijke praktijk. Terreur is de Hydra, een veelkoppig monster: voor elke afgehouwen kop komen er, zoals Hercules merkte, twee in de plaats. Deze Amerikaanse regering is, in haar arrogantie en onwetendheid, blind in deze val gelopen. Degenen die eronder lijden zijn het Amerikaanse volk, haar slachtoffers en de wereld als geheel.
Er is slechts één manier om terreur aan te pakken, om voor eens en altijd een einde te maken aan dit kwaad in ons midden: nagaan wat de oorzaak is.
Er zijn natuurlijk verscheidene oorzaken voor terrorisme, maar de belangrijkste is de ongelijke verdeling van de rijkdom in de wereld. Dit creëert de gevaarlijke kloof tussen landen die mensen aanzet tot terreur om hun dromen te verwezenlijken. Het zijn wanhopige mensen, die vinden dat zij niets te verliezen hebben. Er bestaat een immens, onaangesproken leger van zulke wanhopige mensen die bereid zijn om, zo nodig, te sterven voor de rechtvaardigheid waarnaar zij verlangen en die zij met recht zien als de hunne.
Geen enkele ‘oorlog tegen terreur’ kan zo’n leger verslaan. Geen arrogante aanmatiging kan hen bij de bastions van de Westerse wereld weghouden.
Geen land, hoe sterk ook, kan terrorisme in zijn eentje verslaan. Het komt voort uit het onrecht dat deze wereld verminkt.

Samen-delen
Alleen wanneer mensen leren samen te delen zullen we het einde zien van terrorisme. Alleen door samen delen kan het doel van rechtvaardigheid en vrede worden bereikt. Onze oproep tot jullie, inwoners van de grote en gezegende Verenigde Staten van Amerika, is om zorgvuldig na te denken, vanuit jullie hart, zoals het jullie gewoonte is, wanneer jullie je stem uitbrengen. Stem voor vrede, rechtvaardigheid en voor de regel der Wet.