Artikel van de meester -- september 1983


De vreugde van het leven

door de meester —, via Benjamin Creme

Elke winter gaat de zon steeds vroeger onder, tot we haar op de kortste dag niet of slechts enkele korte uren zien. Dat is de realiteit van het leven op onze planeet. De ervaring heeft ons echter geleerd dat de dagen, zonder mankeren, geleidelijk langer worden, dat de lentebloesem en de zomerwarmte weer terugkeren om ons nieuwe hoop en levensvreugde te geven.
Wanneer men hierbij stilstaat, wanneer men ziet hoe onvermijdelijk verandering is, dan begrijpt men ook hoe onnodig het is te wanhopen. Wanhoop tast het hart van de waarheid aan, want de waarheid is dat niets eeuwig hetzelfde blijft, zelfs niet dat wat het donkerste noodlot lijkt.

Aangezien dit zo is, wat kan er dan gewonnen worden met vruchteloze wanhoop? Veel beter is het, wanneer de slagen van karma moeilijk te dragen schijnen, om rustig het bestemde uur van verandering af te wachten in de stellige wetenschap dat het zal aanbreken. Ware levensvreugde kan slechts dan ons deel zijn wanneer we leren de slagen en de gaven van het leven gelijkmoedig te aanvaarden.
Zo iemand is een discipel. Zo iemand weet dat niets in dit universum stilstaat; alles is in beweging, verandert en neemt voortdurend nieuwe vormen aan. Bedenk daarom hoe ijdel het is te denken dat het heden zal voortduren. Dit inzicht brengt vrijheid; vanuit die vrijheid rijst spontaan vreugde op.

Men moet begrijpen dat vreugde de natuurlijke toestand is, die ten grondslag ligt aan zowel geluk als leed. Wanneer ze niet bedekt wordt door die sluiers, straalt ze haar licht uit — het licht van de Ziel — over haar hele omgeving en openbaart ze de liefde die de aard van God is. Liefde en vreugde gaan samen in het hart dat zuiver is en niet vertroebeld door angst, haat of de pijn van wanhoop. Ban de angst uit je hart en ken vreugde. Bevrijd jezelf van haat en ken de betekenis van liefde. Werp donkere wanhoop van je af en sta in je ware licht. Zo kun je het Koninkrijk der Zielen binnentreden en een verlosser van de wereld worden.

Velen zien de toekomst met angst tegemoet, zonder veel besef van de glorie die hen wacht. Voor hen wenkt er niets dan kille vernietiging. Laat hun zien dat de toekomst voor de mens er prachtig uitziet, omdat ze de belofte inhoudt van onthulde goddelijkheid. Vertrouwen ontstaat niet gemakkelijk, maar het licht van de vreugde zal de beste afgezant blijken. Leer de jeugd de vreugde te uiten die hun geboorterecht is, en laat het gewicht van angst en schuld niet op tere harten drukken. Zo zal een generatie van vreugdevolle dienaren van het mensenras geboren worden.

Neem Ons, jullie Oudere Broeders, als jullie voorbeeld; de schittering van onze vreugde is ons waarmerk. Volg Ons na, en verspreid het licht van vreugde overal om je heen.
Overwin angst en schraag de hoop van anderen; angst en vreugde zijn even aanstekelijk. Toon liefde en vreugde, en vergrendel voorgoed de deur naar wanhoop. Doe dit en jullie helpen de mensheid meer dan je kunt weten.