Artikel van de meester -- september 2004


(lees ook de vragen en antwoorden)
Lees ook de artikelen uit vorige maanden

Het pad vooruit

door de meester —, via Benjamin Creme

Voorafgaand aan elke verschuiving in het menselijk bewustzijn is er een rustpunt, een ogenblik van stilte, waarin de verworvenheden van het verleden geëvalueerd worden en, indien niet goed bevonden, worden afgedankt. Zo is het thans terwijl de mens vaststelt wat relevant en noodzakelijk is om te behouden voor toekomstig gebruik, en wat niet noodzakelijk is in het licht van zijn groeiende bewustzijn en inzicht. Aan zichzelf overgelaten, zou deze periode voor de mens heel lang duren. Hij zou vele experimenten moeten uitvoeren en er zouden zich vele mogelijkheden voor dwaling voordoen, eer het juiste pad werd gevonden en de juiste stappen werden genomen.
Van nu af aan kan de mens, als hij dat verkiest, de hulp en ervaring benutten van Ons, zijn Oudere Broeders, Die klaar staan om te helpen en te inspireren wanneer Ons dat gevraagd wordt.
Derhalve is dit een tijd zonder precedent, daar de Helpers in elke situatie beschikbaar zijn, er zorgvuldig voor wakend de goddelijke vrije wil van de mens te handhaven, maar vurig bereid om Hun eeuwenlange wijsheid en zwaar bevochten ervaring en kennis te delen.

Eenvoudiger

Veel van wat tegenwoordig belangrijk lijkt, zal verdwijnen en vervangen worden door eenvoudiger en natuurlijker manieren van leven en verhoudingen. Het is gedaan, daar kun je van op aan, met de godslastering van miljoenen die nodeloos sterven door gebrek temidden van overweldigende overvloed. Het is gedaan, ook, met de onverdraagzaamheid die de menselijke geest tegenwoordig misvormt. Het is gedaan, voor altijd, met de drang om de hulpbronnen en het grondgebied van kleinere en zwakkere landen te overheersen, te onderwerpen en uit te buiten. In plaats daarvan zal een nieuw realisme groeien, een begrip van onderlinge verbondenheid van alle mensen en hun wederzijdse rechten en plichten. Mensen en landen zullen trachten te leven naar de regel der wet en de vereisten voor vrede en veiligheid voor alle mensen.

Nieuw denken

Spoedig zal het begin van dit proces zijn intrede doen. Nu reeds maken de mensen, wier ogen op de toekomst gericht zijn, hun inzichten kenbaar en trekken zij aandacht. Steeds vaker zullen velen zich tot hen wenden voor zekerheid en leiding, en op deze wijze zal het nieuwe denken wortel schieten. Geleidelijk aan zal een transformatie in het menselijk denken plaatsvinden en zal het oude onvermijdelijk plaats maken voor een nieuwe en gezondere benadering van de problemen van het leven.
Zo krijgt thans, in een vurige smeltkroes, de vorm van de toekomst gestalte. De contouren zijn vooralsnog vaag en onduidelijk, maar voldoende zichtbaar voor hen wier ogen scherp zijn, om hun de zekerheid en hoop te geven dat de mens zich bewust wordt van zijn ware identiteit en doel, en, ondanks de moeilijkheden van de tijd, stevig op zijn pad vooruit staat.