Voor de volledige tekst over de werking van de Wet van Oorzaak en Gevolg verwijzen wij u naar het tijdschrift Share Nederland/Share Internationa/, april 2005.
Hier volgt een fragment.

Karma — de Wet van Oorzaak en Gevolg
door Benjamin Creme

Vragen en antwoorden met Benjamin Creme tijdens de Transmissie-meditatieconferentie in San Francisco (VS), in augustus 2005.

V. Hebben we levens waarin we de resultaten van onze eerdere handelingen ontvangen?
A. Natuurlijk. Je eerdere handelingen maken je huidige leven wat het nu is. Dat is nu juist wat karma doet. De manier waarop we ons leven nu leiden is het gevolg van de handelingen in het verleden en in het heden. Het gaat niet alleen om het verleden. Karma is een dynamische wet die betrekking heeft op elk van onze handelingen. We stoppen niet met handelen omdat we opnieuw geboren worden. We beginnen helemaal opnieuw en met heel veel vlijt. Als het goede handelingen zijn, zorgen ze voor goed karma. Als het destructieve handelingen zijn, brengen ze pijn en lijden.
Zullen deze mensen lijden? Het lijden dat zij veroorzaakten, zullen ze zelf ondergaan. Het lijden dat iemand anders onderging als gevolg van hun handelen, zullen zij zelf op de een of andere manier ondergaan. Het is geen mechanische wet, maar wel een exacte wet. Het is alsof de Heren van Karma de hoedanigheid wegen van de energie die in een gedachte of een handeling is gestoken, en je krijgt het in gelijke mate terug. Veel van de mensen die worden vermoord in de wereld werken een karmische situatie af.

V. Kan het worden opgelost door vergeving?
A. Vergeving is een van de grote wetten die de kracht van karma verzacht en vermindert. Karma is een Wet en die werkt op onpersoonlijke wijze. Er zijn vier grote Heren van Karma Die die Wet hanteren. Het is een onpersoonlijke Wet, maar als de persoon die heeft geleden dat kan vergeven, kan dat de uitwerking van de Wet enorm verzachten. Misschien niet volledig, maar het is afhankelijk van de totaliteit van de vergeving. We zijn niet allemaal Jezus.

V. En hoe zit het als iemand zichzelf vergeeft?
Dat is iets anders. Jezelf vergeven heeft niets met karma te maken. Dat is schuldgevoel.

Een van de voornaamste taken van Maitreya is de mensheid verlossen van schuldgevoel. Mensen voelen zich schuldig zonder enige reden. Ze voelen zich schuldig omdat ze te serieus zijn of omdat ze de problemen van anderen op zich nemen, de haat van anderen, of het gebrek aan liefde van anderen, of wat dan ook. Mensen voelen zich schuldig, vooral kinderen. Kinderen van wie het gezin uiteenvalt, van wie de ouders scheiden, voelen zich vaak persoonlijk verantwoordelijk voor de scheiding van hun ouders, zo traumatisch is het voor hen…..