Stem van het volk - april 2005

“Stem van het volk wereldwijd”

Mary Robinson, directeur van het Ethical Globalization Initiative belichtte tijdens een interview in het BBC Radio 4-programma PM “de grimmige werkelijkheid van armoede”. De voormalige president van Ierland en Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN zei in maart 2005 te Mozambique: “Armoede is het grootste gemis aan mensenrechten. Je hebt geen rechten, je hebt geen waardigheid. Als je van dag tot dag leeft, maak je je zorgen waar de volgende maaltijd vandaan zal komen, waar zal ik medicijnen krijgen voor mijn stervende kind? En deze zijn de realiteiten waarin een Afrikaanse Commissie positieve veranderingen moet brengen.
“…In de loop van 2005 krijgen we de ‘stem van het volk wereldwijd’ te zien, en politici zullen luisteren… Ik denk dat miljoenen mensen wereldwijd zullen gaan zeggen ‘genoeg is genoeg’. De tsunami beïnvloedt — omdat het bijbels leek — rijk en arm. Hoe dan ook moet dit een politiek jaar van de tsunami worden, waarin wij veranderen.”
(Bron: BBC News, VK)

Britse minister van Financiën roept op tot protest tegen G-8

De Britse minister van Financiën heeft duizenden demonstranten opgeroepen om bij de volgende conferentie van de G-8 aan te dringen op rechtvaardigheid jegens de armen van de wereld.
In zijn toespraak op de conferentie van de Schotse Labour-partij vertelde Gordon Brown — die bekendstaat om zijn inzet voor kwijtschelding van de schulden van ontwikkelingslanden — dat de aangrijpende verhalen en taferelen die hij had gehoord en gezien tijdens zijn recente reis naar Afrika “een nieuwe urgentie” aan zijn vastberadenheid hadden gegeven om het leven te verbeteren van hen die worstelen om te overleven.
Toen hij de mensen opriep om in juli 2005 de straten van Edinburgh op te gaan ter ondersteuning van de armen van de wereld, zei hij: “Ik wil dat wij samenwerken om in Gleneagles het meest stoutmoedige anti-armoede plan in te dienen; een plan ter waarde van 50 miljard dollar om mondiale armoede aan te pakken en landen op te roepen samen met ons aan te geven wanneer 0,7 procent van het nationaal inkomen aan de armste landen zal worden besteed voor ontwikkelingshulp.”
De G-8 heeft van 5-6 juli een conferentie gepland op de golfbaan van Gleneagle in Perthshire (Schotland). De anti-armoedeorganisatie Maak Armoede Geschiedenis verwacht 200.000 mensen op de demonstratie die voor 2 juli in Edinburgh gepland staat.
“Omdat wij allen broeders en zusters zijn, vraag ik jullie duizenden mensen over te halen om net voordat de wereldleiders in Gleneagle vergaderen met kerken, geloofsgroepen, de vakbonden en de ngo’s bijeen te komen,” aldus Brown, die mensen opriep te betogen om “hun te vertellen dat wij het lijden niet langer kunnen laten voortduren”.
(Bron: Metro, The Courier, VK)

Mondiale week van -‘stem van het volk’-

Miljoenen mensen en duizenden campagnes en organisaties over de hele wereld zullen in april 2005 deelnemen aan een “Mondiale week van Actie”. Tussen 10-16 april is een groot aantal evenementen en demonstraties gepland in een reusachtig vertoon van de stem van het volk, die zal roepen om verandering en inzet om de problemen en onrechtvaardigheid in de wereld op te lossen. De actieweek, met als ondertitel “Bepaal de agenda van het volk”, wordt niet door één groep of comité geleid, maar is een kans voor bestaande netwerken, campagnes en individuen om gezamenlijk actie te voeren.
Het idee voor de Mondiale actieweek ontstond in november 2003, toen meer dan 100 activisten uit 50 landen deelnamen aan de Internationale Handelsconferentie in Delhi (India), waar een mondiale oproep werd gedaan voor een actieweek. Dit idee werd vervolgens voorgelegd aan een seminar van 500 mensen tijdens het Sociaal Wereldforum in Mumbai (India) in januari 2004. Sindsdien zijn groepen over de hele wereld bezig geweest om de actieweek van dit jaar te organiseren.
De actieweek is gericht op regeringen van rijke landen, het Internationaal Monetair Fonds, de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en de Wereldbank om die te vragen een einde te maken aan het doordrukken van vrije handel en privatisering bij de arme landen en om een nieuw economisch systeem te creëren dat de behoeften van de armste leden van de wereldgemeenschap voorop stelt. Deelnemers zullen van hun leiders “het recht op voedsel, middelen van bestaan, water, gezondheid en onderwijs voor iedereen” eisen. (Bron: www. april2005.org)

Irakezen protesteren tegen terrorisme

Duizenden Irakezen hebben hun eigen veiligheid in de waagschaal gesteld in een anti-terreurdemonstratie nadat bij een zelfmoordaanslag in Hillah (Irak) 125 doden waren gevallen.
De aanslag op 28 februari 2005 was gericht tegen politie- en legerrekruten die bij een kliniek in de rij stonden voor een medische verklaring, maar maakte veel meer slachtoffers onder burgers op de markt aan de overkant van de straat. De verantwoordelijkheid voor de aanslag werd opgeëist door Iraks meest gevreesde terrorist, Abu Musab al-Zarqawi, die zegt dat zijn groep gelieerd is aan al-Qa’ida.
Ondanks de vrees dat iemand zich tussen de demonstranten zou kunnen opblazen, kwam de grote menigte op 1 maart bij de kliniek bijeen om te betogen tegen leden van Saddam Hoesseins Ba’ath-partij, tegen buitenlandse strijders die al-Qa’ida steunen en de strikte wahhabitistische vorm van de islam aanhangen (die uit Saoedi-Arabië komt), en om het aftreden te eisen van de interim premier Ayad Allawi. “Nee tegen ba’athisme en het wahhabitisme!” werd er geroepen. “Nee tegen terrorisme!”
De Irakezen hebben sinds de invasie voortdurend gedemonstreerd, waarbij zij niet alleen aanslagen van buitenlandse terroristen riskeerden , maar ook van Amerikaanse soldaten, die sinds de invasie van februari 2002 grote aantallen Irakese demonstranten hebben doodgeschoten. (Bron: Associated Press, Baltimore Sun, VS)