“Er rijst hoop, Mijn vrienden.
Hoop is in jullie midden.”

De noodzaak van verandering, en verandering zelf, brengt beroering teweeg en creëert omstandigheden die, oppervlakkig beoordeeld, de indruk van chaos geven. Lezers van Share International zullen weten dat achter de schermen, en soms versluierd door gebeurtenissen aan de oppervlakte, een grote transformatie ten goede plaatsvindt. Een nieuwe, gezondere en rechtvaardiger wereld is in de maak. Maitreya, de Wereldleraar, zegt over Zijn verschijning:
 “Er is nog maar weinig tijd voordat jullie Mij zullen zien. Maak zo goed mogelijk gebruik van deze korte tijd om je broeders te vertellen van Mijn Aanwezigheid. Er is niets waardevollers wat je kunt doen dan dit. Er rijst hoop, Mijn vrienden. Hoop is in jullie midden. Een nieuw Licht daagt in de wereld en de mensheid zal Vreugde kennen.” (Uit: Boodschap nr. 112)
Hier volgt een selectie uit een compilatie van  uitspraken van Maitreya (Boodschappen van Maitreya de Christus), Benjamin Creme’s Meester (Een Meester spreekt) en Benjamin Creme over het thema hoop. Zie voor de volledige compilatie Share International/Share Nederland, december 2005.

“Wanneer Ik mij bekend maak, zal Ik uitdrukking geven aan de hoop van heel de mensheid op een nieuw leven, een nieuw begin, een bereidheid om van richting te veranderen; hoop op de opbouw van een nieuwe wereld waarin de mens in vrede kan leven; vrij van angst voor zichzelf of zijn broeders; vrij om te scheppen vanuit de vreugde des harten, vrij om in alle eenvoud en oprechtheid zichzelf te zijn. Mijn taak is nog maar juist begonnen, maar nu al is er een nieuw licht, een nieuwe hoop, een gevoel van een nieuw begin in de harten der mensen; een besef dat de mens niet alleen is, dat de Beschermer van het Al Zijn middelaar heeft gezonden.
Deze nu ben Ik.” (Uit: Boodschap nr. 8)

“Wij staan op de drempel van een nieuw tijdperk. De meeste mensen voelen momenteel een andere wind over de wereld razen, die wijst naar de nieuwe tijd. Temidden van de chaos en het verval van oude zekerheden en vormen kan men voelen hoe een nieuwe wereld op het punt staat geboren te worden. Een betere wereld. Een veiliger, gezonder en eerlijker wereld.
Het is Mijn taak geweest om jullie deze hoop en plannen voor te houden, om jullie samenwerking en actieve dienstbaarheid op te wekken, om jullie voetstappen te leiden wanneer ze misschien wankelden, en om in jullie het besef te doen ontwaken dat je niet verlaten en alleen bent.
Ik verleen deze dienst graag; Ik verwelkom de gelegenheid jullie last te verlichten en jullie de gouden belofte van de toekomst voor te houden.” (De Meester —, uit: ‘De belofte van de toekomst’, mei 1992)

“Het was onze taak om een klimaat van hoop en verwachting te scheppen waarin Maitreya (zonder onze vrije wil aan te tasten) naar voren kan treden en zich openlijk bekend kan maken op een wereldtoneel dat, op zijn minst, maximaal ontvankelijk is. Miljoenen mensen hebben dit verhaal gehoord; natuurlijk gelooft niet iedereen het. Vele duizenden, misschien honderdduizenden, geloven het tot op zekere hoogte. Ze staan open voor de mogelijkheid en dat is goed. Er zijn, ik weet niet precies hoeveel, maar vele honderden of duizenden zeer toegewijde, actieve mensen die het geloven.* Hun taak, onze taak, is om deze positieve houding van de mensheid tegenover het verschijnen van Maitreya te stimuleren. Dat helpt om de gelegenheid te creëren waarin Hij naar voren kan treden.” (Benjamin Creme, Maitreya’s Missie, deel III)

“Een nieuwe tijd is in de maak — van rechtvaardigheid, vrijheid en vrede. In deze komende tijd zullen de mensen van alle landen hun dromen van en hoop op een beter leven vervuld zien worden: een leven van betekenis en doel, van schoonheid en begrip, van juiste verhouding en liefde. Elke dag zal een nieuwe ontdekking brengen, innerlijk en uiterlijk, elk uur een gelegenheid tot dienen. Zo zal het zijn, en zo zal iedere man, vrouw en kind het goddelijke in ons allemaal verheerlijken, en Gods veelzijdige schoonheid in al haar verscheidenheid laten zien.” (De Meester —, uit: ‘Het einde van slavernij’, april 2003)

“Deel met jullie broeders en zusters overal deze boodschap van hoop, deze vreugdevolle tijding, en bereid ook hen voor op Mijn verschijning. Zo kunnen jullie je broeders een onschatbare dienst bewijzen.” (Maitreya, uit: Boodschap nr. 48)

Vraag: Kunt u aangeven wat, in occulte zin, het verschil is tussen geloof en hoop en deze woorden een duidelijker betekenis geven?
Benjamin Creme: Hoop is iets anders dan geloof. Geloof is een functie van het denkvermogen. Het is iets wat je, op het mentale gebied, als waar, waardevol, magnetisch, aantrekkelijk voorkomt: een reeks ideeën die samen een ideologie vormen waarin je kunt geloven. Deze lijkt antwoord te geven op de vragen van het leven, diverse vragen die bij je opkomen over de betekenis, het doel van het leven, enzovoort. Dat is iets heel anders dan hoop.
Hoop, zou ik zeggen, heb je in twee soorten: er is de hoop die een wensvervullende fantasie is en die is astraal van aard. Zulke hoop kan iemand heel lang op de been houden in moeilijke omstandigheden. Het is het soort hoop van Micawber, het beroemde personage van Charles Dickens. Hij was altijd behoeftig en onbemiddeld, maar altijd hoopvol, wachtend op “iets dat nog wel komt”. Dat soort hoop is astrale begeerte en helpt je, zoals het hem deed, een heel boek door, maar doet uit zichzelf niets meer dan je vermogen in stand houden om je dagelijkse leven te leiden.
Hoop in een meer occulte betekenis is iets heel anders. Hoop is het besef van de innerlijke verbondenheid van alle dingen, van jouw leven en je dagelijkse activiteiten met het kosmische plan. De gewaarwording van wie je bent, dat je het Zelf bent — dat geeft je echt geloof of hoop. Echt geloof en hoop komen voort uit hetzelfde innerlijke, intuïtieve besef van wie je bent, dat je hier bent met een bepaald doel en dat niets ter wereld dat kan doen wankelen. Niets kan het leven vernietigen. Je kunt het lichaam doden, het uiterlijke leven op het stoffelijke gebied allerlei dingen aandoen, maar je kunt je niet ontdoen van het Zijn. Hoop komt voort uit een besef van je eigen Zijn. Dat is de ondersteunende hoedanigheid die we geloof noemen, de innerlijke band met de ziel, een zielehoedanigheid. Zoals Maitreya Zelf heeft gezegd: “Ik ben je Hoop.” (Boodschap nr. 10, Boodschappen van Maitreya de Christus.) Het is het Christus-beginsel in ons, de energie van de evolutie zelf, die ons met de hele kosmische uitstroming verbindt, waarop Hij doelt als Hij zegt: “Ik ben je hoop.” Wanneer dat wat Hij is, de belichaming van het Christus-beginsel, in je hart is, dan heb je hoop. Hoop hebben is volledig geloof hebben in het leven. Dat wil niet zeggen dat alles gladjes zal verlopen. Het betekent niet dat je op het uiterlijke, stoffelijke gebied een gemakkelijk leven zult hebben en dat wanneer je contact zoekt met de media, ze onmiddellijk reageren, en wanneer je mensen belt ze er altijd zullen zijn en je het nooit opnieuw hoeft te proberen. Veel mensen denken dat als alles makkelijk en gladjes verloopt ze op de een of andere manier op het juiste spoor zitten. De lijn van de minste weerstand volgen is niet noodzakelijkerwijs de juiste manier om je leven te leiden. Het is de kunst om de juiste activiteit te kiezen met betrekking tot de lijn van de minste of de meeste weerstand die de spanning tot stand brengt die we dienstbaarheid noemen: het vuur, de ijver van ware dienstbaarheid.” (Benjamin Creme, Maitreya’s Missie, deel II)

“Tegelijkertijd zijn we getuige van de wedergeboorte van hoop en vrijheid op massale schaal, en de laatste pogingen van de oude orde om zich staande te houden tegen het tij van evolutie. Het Nieuwe Tijdperk komt eraan en niets kan zijn voortgang tegenhouden, maar de mens zelf bepaalt het tempo en het gemak, of anderszins, van die voorwaartse beweging.” (De Meester —, uit: ‘De duisternis voor de dageraad’, jan./feb.1991)

“Elke trilling van Liefde die voelbaar is in jullie hart, wordt in het Mijne geregistreerd. Dit is de eenvoudige waarheid van onze verhouding. Weet dan, Mijn vrienden, hoe groot de blijdschap is die Ik voel wanneer Ik jullie verwachting bespeur, je bevrijding van angst, en je vertrouwen ken. Mijn Weg wordt thans bereid. Maak het je taak, Mijn broeders en zusters, om te delen in deze last. Schep om je heen de sfeer van hoop en vertrouwen, waarin Ik spoedig kan binnentreden. Geloof Mij, Mijn vrienden, dit is waarlijk een groots werk. Veel hangt af van de schepping van deze bron van vertrouwen, deze sfeer van hoop. Wanneer Ik jullie vertel dat Mijn voeten reeds de straten van steden hebben begaan, Mijn vrienden, dan is dat de waarheid. Ik ken de mensen in elk opzicht: Ik ken hun hoop en angsten. Ik ken hun hunkering en verlangens. Ik ken hun streven naar het goede. Op dit alles verlaat Ik Mij. Maak het tot jullie verklaarde taak Mij te helpen bij Mijn toekomstige werk. Mogen jullie kanalen worden voor Mijn liefde. Op die manier zullen ook jullie je bestemming vervullen.” (Maitreya, uit: Boodschap nr. 73)