Leugens

Oud-diplomaat onthult leugens over Irak

Met zijn onthulling dat het Verenigd Koninkrijk de oorlog is begonnen op basis van leugens, heeft de voormalige Britse ambassadeur in de Verenigde Staten en deskundige op het gebied van buitenlands beleid vraagtekens geplaatst bij de lezing die Downing Street heeft gegeven van de gebeurtenissen rond en na de inval in Irak.
Sir Christopher Meyer had van 1997 tot 2003 als standplaats Washington, waar hij tijdens de aanloop naar de oorlog regelmatig bij overleg op hoog niveau betrokken was. In zijn memoires, DC Confidential — het eerste verslag over de planning van de oorlog van een insider — onthult hij dat:
• Tony Blair de VS telkens weer verzekerde dat hij de oorlog voor regimewisseling steunde, terwijl hij dit in eigen land hardnekkig ontkende;
• terwijl de VS en het VK Frankrijk ervan blijven beschuldigen dat het een veto dreigde uit te spreken over hun overhaaste oorlogsplan, de Franse diplomaten destijds bereid waren te onderhandelen over de mogelijkheid van een tweede VN-resolutie;
• Tony Blair (van wie algemeen bekend is dat hij een gebrekkige dossierkennis heeft) zo “in bekoring raakte” van de “nabijheid en aantrekkingskracht van de Amerikaanse macht” dat hij Amerika onvoorwaardelijke steun aanbood, in plaats van aan te dringen op een planning voor na de inval. Sir Christopher schrijft dat “wanneer Brittannië daarop had aangedrongen, het geweld in Irak na Saddam, dat nu fataal voor de hele onderneming kan blijken te zijn, wellicht vermeden had kunnen worden”;
• het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken tijdens de aanloop naar de oorlog door Downing Street volledig buitenspel werd gezet;
• terrorisme in het VK geradicaliseerd en gevoed is door de oorlog in Irak en de periode erna (dit in directe tegenspraak met de huidige ontkenningen van Tony Blair). (Bron: The Guardian, BBC News, VK)

“Niet de echte Saddam”

Volgens een verslag van een Jordanese blogger, dat bij aanvang van het proces gepubliceerd is in The Guardian, bestaat er in Jordanië hevig verzet tegen de rechtszaak tegen Saddam Hoessein. Enkele Jordaanse kranten stellen dat “de persoon die wordt vastgehouden niet de echte Saddam is, maar een van zijn dubbelgangers en dat hij louter berecht wordt ‘om de populariteit van de Amerikaanse president te verhogen’ ”.
Intussen is een tweede advocaat, die een van Saddams medeschuldigen vertegenwoordigde, in november 2005 doodgeschoten, waardoor het voor de verdediging te gevaarlijk is geworden om hun kantoor te bezoeken, getuigen te ondervragen of om andere taken uit te voeren die met het proces verband houden. (Bron: The Guardian, VK)
(Zie Benjamin Creme, “Het grote bedrog?”, Share International, januari/februari 2004:Het is ons duidelijk dat de VS Saddam Hoessein niet gevangen genomen hebben. Volgens onze informatie is Saddam Hoessein in de eerste nacht van de oorlog, 20 maart 2003, gewond geraakt en twee dagen later overleden. De man die onlangs gepakt is, was een van de vele dubbelgangers, een neef, die op Saddam Hoessein lijkt, maar een aantal afwijkende kenmerken heeft.”)

Militairen bevestigen Amerikaanse martelingen in Irak

Een kapitein uit het Amerikaanse leger, die diende in Irak en Afghanistan, heeft de Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld er openlijk van beschuldigd dat hij het Congres heeft voorgelogen over de systematische marteling van Irakese gevangenen.
In een brief aan het Congres weerlegt kapitein Ian Fishback de getuigenis van Rumsfeld uit 2004 aan het Congres dat de mishandelingen in de Abu Ghraib-gevangenis door enkele baldadige militairen “uit de nachtploeg” gepleegd waren en dat de VS zich in Irak hielden aan de Conventie van Genève. Als vrome christen was Fishback bang dat de getuigenis van Rumsfeld de Amerikaanse grondwet geweld aandeed door het leger te betrekken bij een leugen tegenover het Congres. Fishback stelde, dat veel beestachtige praktijken die op de foto’s uit Abu Ghraib te zien waren, “overeenstemden met hetgeen ik waarnam als Amerikaans beleid”, en dat hetgeen waarvan hij getuige was, bewees dat de VS zich bij de behandeling van Irakese gevangenen niet hielden aan de Conventie van Genève.
De organisatie Human Rights Watch zegt dat sinds de weerlegging door Fishback “een toenemende groep kritische militairen naar voren treedt met beschuldigingen van mishandeling”.
Het relaas van Fishback “is wat ik zie als een topje van de ijsberg in het huidige militaire apparaat,” zegt senator John McCain, wiens amendement bij het nieuwe Amerikaanse wetsvoorstel inzake defensieuitgaven met 90 stemmen voor en 9 stemmen tegen door de Amerikaanse Senaat is aangenomen. Dit amendement verbiedt wrede, onmenselijke of onterende behandeling van gevangenen “ongeacht nationaliteit of fysieke locatie” ingevolge de Amerikaanse grondwet. Vice-president Dick Cheney lobbyde krachtig tegen het amendement, maar een functionaris van het Pentagon zei dat “de geüniformeerde krijgsmacht ontsteld is over de opstelling van Cheney”. (Bron: Newsweek, VS)