Artikel van de meester - december 2005

(lees ook de vragen en antwoorden)
Lees ook de artikelen uit vorige maanden

Het begin van de Nieuwe Tijd

door de meester —, via Benjamin Creme

Geduldig wachten Wij, jullie Oudere Broeders, op de reactie van de mensen, terwijl We weten dat de grote meerderheid van de mensen, wanneer ze de werkelijke toestand die nu op Aarde heerst, kennen en begrijpen, ook zullen vinden dat alleen radicale verandering rampspoed zal afwenden.
Eén probleem is altijd geweest dat de gemiddelde mens weinig weet van de enorme gevestigde belangen die de menselijke aangelegenheden beheersen, en die, voor het grootste deel, ingaan tegen de behoeften en rechten van talloze miljoenen. Op dit moment is 80 procent van de rijkdom van de wereld eigendom van een klein aantal families en instellingen.

Veel van die rijkdom is ‘statisch’, belegd in vastgoed, schepen, goud, juwelen en kunstwerken, die bijgevolg slechts enkelen ten goede komen. Een dergelijke wanverhouding verijdelt de pogingen van regeringen overal om een samenleving te vestigen die gebaseerd is op betrekkelijke sociale rechtvaardigheid.
Zo oud en zo diepgeworteld is deze wanverhouding dat de wereld alleen door een herculische inspanning of een economische ramp uit haar greep kan ontsnappen. Geconfronteerd met deze situatie weten regeringen niet wat zij moeten doen om hun landszaken te besturen en tegelijkertijd wedijveren zij met anderen om markten. Het gevolg is onvermijdelijk terugkerende chaos, instabiliteit en een chronisch gebrek aan geld voor noodzakelijke diensten en buitenlandse hulp. De armen van de wereld lijden daardoor voortdurend en bidden in stilte om verandering. Sommigen, minder stil, sluiten zich in groeiend aantal aan bij de terroristische groepen in de wereld.

Vicieuze cirkel
Hoe dan kunnen we deze vicieuze cirkel van overgeërfde rijkdom, stagnatie en revolutionaire haat en geweld doorbreken?
Maitreya zal dit probleem bij Zijn naar buiten treden aan de orde stellen en de werking en negatieve invloed ervan op alle aspecten van het leven, nationaal en internationaal, duidelijk maken. Hij zal laten zien dat alleen een rechtvaardige en eerlijke verdeling van ’s werelds rijkdommen de vrede waarnaar allen verlangen, zal verwezenlijken. Dat alleen samen-delen het vertrouwen zal scheppen dat een dergelijke verdeling mogelijk maakt. Dat mensen geen alternatief hebben: alle andere wegen zijn beproefd en mislukt — er rest niet veel tijd meer.
Zo zal de Grote Heer spreken. Zo zal Hij het bewustzijn van mensen verheffen en hen helpen de redenen van hun benarde toestand te begrijpen. Hij zal uiteenzetten dat een dergelijke wanverhouding niet staande te houden is in een wereld die zo onderling afhankelijk is en geconfronteerd wordt met zoveel levensgevaarlijke problemen. Dat slechts een weldoordachte transformatie van onze thans achterhaalde structuren mensen in staat zal stellen de toekomst binnen te gaan en een beschaving op te bouwen die de naam waardig is.
Wanneer mensen Zijn woorden horen, zullen er drie groepen ontstaan: één zal van ganser harte reageren op Zijn gedachten en op Zijn oproep om hun deelname. Eén zal een blok van oppositie en hoon vormen. Een derde, kleiner in aantal, zal ongerust aan de kant blijven staan.
Geleidelijk zal het duidelijk worden dat verandering op z’n minst moet worden geprobeerd en zullen enkele experimenten worden ondernomen. Dit zal velen van de uitvoerbaarheid van samen-delen overtuigen en zal leiden tot Verklaringsdag, het signaal dat de Nieuwe Tijd begonnen is.