Leugens - juli 2005

Amerikaanse Congresleden roepen op tot onderzoek

Het uitlekken in mei en juni 2005 van de notulen en instructies van een geheime vergadering op Downing Street in juli 2002 heeft in de VS beroering veroorzaakt. De documenten, die in de Engelse Sunday Times werden gepubliceerd, brachten aan het licht dat minister-president Tony Blair Groot-Brittannië heeft verbonden aan een oorlog in Irak maanden voordat het parlement daarover werd geraadpleegd en ondanks zorgen dat die wellicht onwettig was. De documenten onthulden onder meer:
• Minister-president Tony Blair zat in juli 2002 een vergadering voor waarin hij militaire opties besprak, omdat hij zich reeds had verbonden aan steun voor de plannen van president Bush om Irak binnen te vallen.
• De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw bevestigde dat de zaak om oorlog te voeren “zwak” stond, daar “Saddam zijn buurlanden niet bedreigde en de slagkracht van zijn massavernietigingswapens (MVWs) minder was dan die van Libië, Noord-Korea of Iran.”
• Een geheime instructie voor de vergadering vermeldde dat Groot-Brittannië en Amerika voorwaarden moesten “creëren” om een oorlog te rechtvaardigen.
• Een Britse functionaris berichtte over zijn recente gesprekken met Washington: “Er was een merkbare verandering van zienswijze. Militair optreden werd nu als onvermijdelijk beschouwd. Bush wilde Saddam verwijderen, via militaire actie, met als rechtvaardiging een combinatie van terrorisme en MVWs. Maar de geheime inlichtingen en feiten werden rond het beleid bekokstoofd.”

In juni 2005 ondertekenden 89 leden van het Congres een brief die door de Republikein John Conyers was geschreven, waarin president Bush dringend werd gevraagd om een onderzoek in te stellen naar de beschuldigingen van een geheime Brits-Amerikaanse overeenkomst om Irak aan te vallen. In de brief zeggen de leden dat zij teleurgesteld zijn dat de grote media de onthullingen niet hebben onderzocht. “Het is te betreuren dat de grote media in de Verenigde Staten het te druk hadden met het uitgebreid verslaan van een “weggelopen bruid” om sensationeel nieuws uit de Britse kranten te kunnen rapporteren,” schrijft Conyers. “De Londense Times bericht dat de Britse regering en de regering van de Verenigde Staten in 2002 heimelijk overeen zijn gekomen om Irak aan te vallen, voordat het Congres goedkeuring voor zo’n aanval werd gevraagd, en hadden gesproken over het creëren van voorwendsels als rechtvaardiging daarvan.”
De brief concludeert: “Indien de onthulling juist is, werpt zij nieuwe lastige vragen op over de juridische rechtvaardiging voor de oorlog, evenals over de integriteit van onze eigen regering.” (Bron: www.rawstory.com; The Sunday Times, VK)