Stem van het volk - juli 2005

“Overal worden mensen zich bewust, en zij zullen niet bereid zijn zich te laten overheersen door anderen terwijl het hun bestemming is vrij te zijn. Overal zullen regeringen naar de mensen moeten luisteren.”
(Maitreya’s medewerker, Share International, september 1988)

“Geen regering ter wereld kan de gerichte, vastbesloten wil weerstaan van een geïnformeerde publieke wereldopinie.”
(Benjamin Creme, Share International, oktober 1982)

Stem van het volk in Bolivia

De kwestie van het beheer van de natuurlijke bronnen in Bolivia heeft in minder dan twee jaar geleid tot de afzetting van twee presidenten. Onder druk van de armen, onder wie het inheemse volk van Bolivia, om de energiesector te nationaliseren is president Carlo Mesa in juni 2005 afgetreden.
Het Boliviaanse congres benoemde vervolgens Eduardo Rodriguez tot president. Rodriguez, tot zijn benoeming hoofd van het hooggerechtshof, aanvaardde het ambt met het doel om nieuwe verkiezingen uit te schrijven om de staatsinstellingen te vernieuwen. De kerk en het leger speelden ook een sleutelrol in deze onverwachte wending, en steunen Rodriguez’ benoeming.
Na weken van demonstraties ontwaakte de Boliviaanse hoofstad La Paz met de hoop dat de benoeming van de nieuwe president een einde zou maken aan vier weken van protesten. Een aantal burgerbewegingen, onder andere in El Alto, decor van massale brandstofprotesten, kwam bijeen om te beslissen over al dan niet doorgaan met straatbarricades en protesten tot de nieuwe regering Bolivia’s enorme reserves aardgas nationaliseert. Demonstranten hielden spandoeken omhoog met teksten als “Nationalisatie nu!” en “Het volk eist nationalisatie”.
“We moeten teruggaan naar onze dorpen. We geven de nieuwe regering 10 dagen om fossiele brandstoffen te nationaliseren en een constitutionele vergadering bijeen te roepen, aldus Román Loayza, leider van de boeren.
Inheemse leider Evo Morales, van de Movimiento al Socialismo (de Socialistische Beweging) wil ook een wapenstilstand met de nieuwe regering uitroepen tot Rodriguez zijn kabinet vormt.

“We zullen weer en masse de straat opgaan als deze president niet de wil van het volk volgt,” zei een van de arbeiders die had deelgenomen aan de laatste protestmars in La Paz. Hij voegde eraan toe: “De staking moet doorgaan tot de olie genationaliseerd is. We moeten de blokkades aanhouden.”
“We geven helemaal niets om deze nieuwe en middelmatige president”, zei Jaime Solares, leider van Central Obrera Boliviana (de Boliviaanse vakcentrale) en een van de radicaalste leiders, “tenzij hij doet waartoe we op straat hebben opgeroepen.”
De kerkvertegenwoordigers waren milder in hun reacties, maar hun standpunt was niettemin duidelijk. Volgens de bisschop van El Alto, Jesus Juárez: “Zolang ze zich aan de wet houden, hebben Bolivianen het recht om te eisen dat fossiele brandstoffen gebruikt worden om hun armoede te verlichten. Als wetten [inzake de export van olie] niet goed zijn voor het volk, dan moeten we erover onderhandelen, maar we moeten ze niet opleggen.”

Intussen lijkt langzamerhand een sfeer van sociale wapenstilstand over Bolivia te komen. De meeste sociale organisaties die deelnamen aan de nationale staking zijn uitgenodigd voor een ontmoeting met president Rodriguez om, onder andere, te praten over nationalisatie van de fossiele brandstoffen.
Hoewel de leider van de organisatie Fejuve Alteña, Abel Mamani, zei dat de meeste groepen bereid zijn om bij de ontmoeting aanwezig te zijn en een consensusoplossing te zoeken, zei de secretaris van COB, Edgar Patana, dat hij persoonlijk liever meer protesten zou zien voor een ontmoeting met de regering, “aangezien we nog niet al onze doelen bereikt hebben. Ze moeten blijven luisteren naar de stem van het volk.”
(Bron: La Razón de Bolivia, El Diario, Bolivia; El País, Spanje)