Stem van het volk - juni 2005

“Overal worden mensen zich bewust, en zij zullen niet bereid zijn zich te laten overheersen door anderen terwijl het hun bestemming is vrij te zijn. Overal zullen regeringen naar de mensen moeten luisteren.” (Maitreya’s medewerker, Share International, september 1988)

“Geen regering ter wereld kan de gerichte, vastbesloten wil weerstaan van een geďnformeerde publieke wereldopinie.” (Benjamin Creme, Share International, oktober 1982)

Anti-kernwapenbetoging in New York

Op de vooravond van een VN-conferentie over het internationale Nucleaire Non-proliferatieverdrag was er een demonstratiemars van verschillende ontwapenings- en anti-oorlogsgroepen door het centrum van New York naar een betoging in Central Park, waar opgeroepen werd om een einde te maken aan de nucleaire proliferatie en om de Amerikaanse strijdkrachten terug te trekken uit Irak.
Op 1 mei 2005 verzamelden zich tienduizenden deelnemers van over de hele wereld, onder wie honderden uit Japan, aangevoerd door de burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki, en ongeveer 35 overlevenden van de Amerikaanse atoombomaanvallen op die steden.
De 80-jarige Sunao Tsuboi — student aan de universiteit van Hiroshima toen de stad door de eerste atoombomaanval op 6 augustus 1945 werd verwoest — beschreef de nasleep van de bom als “een levende hel op aarde”. Zijn hele lichaam was verbrand en de straling veroorzaakte talrijke ziekten, waaronder kanker. “Ik ben hier voor de afschaffing van kernwapens,” zei hij. “En ik wil dat alle landen zich aan de belofte van het non-proliferatieverdrag houden.”

In zijn toespraak tot de betogers zei Tadatoshi Akiba, de huidige burgemeester van Hiroshima: “Er is niets normaals, natuurlijks of noodzakelijks aan kernwapens. Ze zijn een dodelijke kanker op de planeet, die verwijderd moet worden.”
Yuko Nakamura, 73, die werkzaam was op een fabriek ongeveer 20 km van de radioactieve neerslag boven Hiroshima, bepleitte dat kinderen niet blootgesteld worden aan “nucleair lijden”. “Het is niet de fout van de kinderen. Het is de fout van de volwassenen,” zei ze. “Ik ben echt bezorgd over de toekomst van kinderen.”
Het Nucleaire Non-proliferatieverdrag, dat in 1970 door alle landen op drie na werd getekend, heeft tot doel de verspreiding van kernwapens te stoppen, tot nucleaire ontwapening te komen en het vreedzaam gebruik van kernenergie te bevorderen. Maar, zoals VN-secretaris-generaal Kofi Annan in zijn toespraak aan het begin van de conferentie uiteenzette, globalisering, vooruitgang in technologie en andere mondiale ontwikkelingen hebben het verdrag in gevaar gebracht. De enige manier om een kernramp te vermijden is, denkt hij, door ons wereldwijd van zulke wapens te ontdoen. “In onze onderling verbonden wereld”, aldus Annan, “is een bedreiging voor één, een bedreiging voor allen, en wij allen dragen samen verantwoordelijkheid voor elkaars veiligheid. (Bron: The New York Times, VS; BBC News Online, VK)

Macht van het volk van Ecuador

In april 2005 stemde het Ecuadoraanse Congres voor de afzetting van president Lucio Gutierrez na acht dagen van protest door tienduizenden demonstranten, die in toenemende mate ontgoocheld waren geraakt door diens tirannieke presidentschap.
Een klein, alternatief radiostation, La Luna, speelde een sleutelrol in het activeren van degenen die vonden dat de regering ontrouw werd aan het populistische, anti-corrupte sentiment dat Gutierrez in 2002 in het zadel had geholpen. Het station moedigde protesten aan en vond een breed draagvlak onder de bevolking om de straat op te gaan en mee te doen, zoals gepensioneerden en huisvrouwen met kinderen. Programmaleider Luis Pozo zei: “Voor de eerste keer waren er in Ecuador protesten zonder leiders. Het was de verontwaardiging van het volk over alle politici, over traditionele politiek.”

In plaats van de armen te helpen nam president Gutierrez strenge bezuinigingsmaatregelen om tegemoet te komen aan de richtlijnen van het Internationale Monetaire Fonds en stond hij ook de aanwezigheid van Amerikaanse militairen toe langs de grens met Colombia. Maar het feit dat hij het Hooggerechtshof ontsloeg, vormde de katalysator voor de anti-regeringsprotesten en verhaastte uiteindelijk zijn val.
Vice-president Alfredo Palacio, die openlijk zijn zorg had uitgesproken over Gutierrez’ vrije-marktbeleid, werd beëdigd als zijn opvolger.
(Bron: The New York Times, Associated Press, VS)