Artikel van de meester - mei 2005

(lees ook de vragen en antwoorden)
Lees ook de artikelen uit vorige maanden

Het welslagen van de mens

door de meester —, via Benjamin Creme

Elke eeuw, en elke vijfentwintig jaar van de eeuw, komen Wij, de Meesters van Wijsheid, bijeen om het succes of het tegendeel daarvan vast te stellen van de vele projecten en plannen die We eerder in beweging hebben gezet. Op deze wijze weten We hoe goed het gaat met bepaalde plannen, en zo niet, kunnen Wij de nodige aanpassingen en veranderingen aanbrengen voordat schade wordt veroorzaakt.
Dit kan sommigen een langzaam en slepend ritme toeschijnen, maar Onze lange ervaring zegt Ons dat evolutie langzaam voortschrijdt en dat de mensheid er lang over doet om de nodige vorderingen in zich op te nemen en te verduurzamen. Echter, vooruitgang, is zeker indien het Plan zorgvuldig wordt gevolgd, en We hebben veel vertrouwen in Onze methoden.
Als Wij op de 20ste eeuw terugblikken, zien We een verbazingwekkend beeld. Het was waarlijk een eeuw van immense worsteling en welslagen, een waar slagveld voor strijdende krachten die zo tegengesteld en toegewijd waren. De mensheid werd hierin eindelijk, vermoeid van de strijd maar zegevierend, volwassen. Vanuit Ons gezichtspunt bereikte de mensheid in de vorige eeuw volwassenheid, gereed om beslissingen te nemen en zelf over haar eigen weg voorwaarts na te denken. Er waren vele beproevingen en problemen die bij mensen het beste in hen opriepen, waardoor zij werden voorbereid op de beslissingen die onmiddellijk voor hen liggen.

Zege
Door de twee wereldoorlogen van de afgelopen eeuw werd de mensheid in tweeën verdeeld: degenen die, met al hun fouten, aan de zijde van het Licht stonden, voor vrijheid en rechtvaardigheid voor allen en het democratische ideaal; en degenen die macht als doel op zich aanbaden, die aan de duistere zijde van het leven stonden en trachtten het denken en de harten te knechten van hen die zwakker waren dan zijzelf. De zege van de Krachten van het Licht waarborgt dat de mensen de werkelijkheid waarin zij leven en de aard van het materialisme waartegen zij zo bitter vochten en tegen zulk een prijs, beter kennen. Zo werd een besef van de grootsheid van het menselijk leven gesmeed, en ook van zijn heiligheid en waarde.

Succes
Het is dit welslagen dat de terugkeer in de wereld van de Christus en Zijn groep van Meesters in de wereld mogelijk maakte. De gebeurtenissen van de 20ste eeuw waren van het grootste belang. Zij vormen de grote beproevingen van de Werelddiscipel en tonen dat hij, wanneer door Ons geleid, gereed is om te strijden tegen tirannie en deze te overwinnen, om de fouten van het verleden recht te zetten en om het feit van Broederschap in al haar schoonheid te begrijpen.
Terwijl zij de wereld en de handelingen van kleine maar ambitieuze mensen overzien, twijfelen sommigen of dit mogelijk is. Zij zien slechts de uiterlijke, voorbijgaande gebeurtenissen en niet de veranderingen die aan de mensen worden opgelegd onder de wetten van evolutie. Onze hoop voor de mensen is hooggespannen. Dit wordt niet lichtvaardig gezegd, want Wij weten dat er nog veel gedaan moet worden om de toekomst voor mensen en planeet te waarborgen. Ons beeld van de mens is gebaseerd op een lange omgang met de beproevingen en tests van het leven die de mens tot gereedheid hebben gebracht om zijn bestemming te erven.