Onderstaand artikel is een bewerking van een lezing die Benjamin Creme in augustus 2004 gaf tijdens de transmissie-meditatieconferentie nabij San Francisco (VS).
Voor deze website volgt hier een extract van dit artikel, zie Share international, januari/februari 2005, voor de volledige tekst.

De Wederkomst van de Christus

door Benjamin Creme

Deel twee van een selectie van vragen en antwoorden tijdens de Transmissie-meditatieconferenties in San Francisco (VS), in august 2004 en in Nederland in september 2004. Zie voor de tekst van de lezing en de eerste selectie van vragen en antwoorden Share Nederland januari/februari 2005.

V. Zijn er geen andere discipelen die zoals u zouden kunnen werken om de aanwezigheid van de Christus bekend te maken? (Europa)

A. Er zijn vijf mensen van wie je zou kunnen denken dat ze een sleutelrol zouden spelen tussen de 4000 mensen die wereldwijd bij dit werk betrokken zijn: één in New York, ik in Londen, één in Genève, één in Darjeeling, één in Tokio, die alle gekozen zijn om deze informatie als eerste te presenteren. Rondom hen zouden zich meer mensen verzamelen, zodat het een wereldwijde aangelegenheid zou worden. Deze informatie zou dan vanuit vijf punten rond de wereld komen, van New York tot Tokio, een briljant plan — behalve dan dat degene in New York het niet gelooft. Hij is verscheidene keren op mijn lezingen geweest, maar hij gelooft het verhaal niet. Degene in Genève gelooft het verhaal ook niet, net als de persoon in New York. Ze zijn beide christelijke mystici en beïnvloed door mensen als Steiner die overleed voordat het plan dat het de Christus Zelf zou zijn, definitief werd. Steiner hield vol dat de Christus niet in een fysiek lichaam terug kon keren en meende dat als het Christus-beginsel in voldoende mate in het hart van de mensen was ontwaakt, we konden zeggen dat de Christus in de wereld is. Dit is slechts één aspect van de Wederkomst van de Christus. Mensen die Steiner volgen, hebben hun denken afgesloten voor zelfs maar de mogelijkheid van de Wederkomst van de Christus als fysieke mens in de wereld, nog afgezien van alle 40 Meesters Die ook mee komen. Zij hebben de gebeurtenis geen dienst bewezen.

De man in New York gelooft het niet; de man in Genève gelooft het niet; de man in Darjeeling slaapt nog; en degene in Tokio is een vrouw die gelooft dat zij Maitreya is, dus ze doen het niet echt goed. Dat was niet de fout van de Hiërarchie, want Zij bieden slechts een gelegenheid tot dienstbaarheid aan. Het is aan de discipel om voldoende gewaar te zijn van de betekenis van dergelijke informatie. De Meesters geven je geen informatie waarvan Zij weten dat het niet waar zal blijken te zijn.

Wij moeten het doen. Wij moeten het ‘lawaai maken’ in de wereld waardoor mensen begrijpen dat dit plaatsvindt en op die manier het klimaat van hoop en verwachting creëren waarin het kan plaatsvinden, en op die manier de mensheid, die wanhopig is, hoop bieden. Zij moet hoop hebben voor de toekomst en niets biedt haar meer hoop dan het idee van de Wederkomst van de Christus, de Imam Mahdi, Maitreya Boeddha of Krishna. Het beurt de mensheid op en verlicht de zorgen en de spanning.

V. U sprak over leiders op verschillende terreinen die contact met Maitreya en de Meesters hebben gehad en door Hem zijn voorbereid. Waarom is hun werk in de huidige omstandigheden niet duidelijker zichtbaar? (Europa)

A. Ik vraag me af of dat waar is. Hoe duidelijk zou je het verwachten? Waar heb je onderzoek gedaan? Ik weet niet wat je verwacht. Over de hele wereld zijn er mensen die weten, zoals wij, dat Maitreya in de wereld is en die weten waarom Hij er is. Ze kennen misschien niet de hele esoterische achtergrond van Zijn komst, maar ze weten dat er een groot Leraar in de wereld is en wat hen betreft zou Hij de Christus kunnen zijn. Ze weten dat Hij zeer uitgesproken ideeën heeft over de noodzaak van verandering voor de mensheid, en de richting daarvan, en dat zij dienstbaar kunnen zijn bij het beïnvloeden van de richting van die verandering. Zij weten dat, maar zij gaan er niet over in de kranten schrijven. Ze bevinden zich niet per se in Frankrijk, Duitsland of Nederland. Ze kunnen zich in Zuid-Amerika bevinden; ze zitten ook daadwerkelijk in Zuid-Amerika. Ze kunnen in China zitten; ze zitten ook in China en in Rusland.

Wij in Europa denken dat alles wat in Europa gebeurt van belang is, net zoals je als Amerikaan denkt dat alles om Amerika draait. Nu, dat is natuurlijk niet zo. Sommige dingen — soms hele ernstige, soms goede dingen — gebeuren inderdaad in Amerika en Europa, maar veel wat van waarde is voor de mensheid, en het soort zaken waarvan u zegt dat ze niet duidelijk blijken, wordt echter steeds duidelijker op steeds hogere niveaus in landen in Zuid-Amerika, in China en in Rusland. Op al deze gebieden is er bevestiging van verandering, niet de communistische revolutionaire leider van het oude stempel, maar een nieuw type linkse, democratische leider die zich voor het volk inzet, komt naar voren in verscheidene landen in Zuid-Amerika en elders in de wereld. Dat is een gezondere manier dan de oude oligarchie van Sovjet-groeperingen die nu wegsterven, zowel in Oost als in West.

Democratie is een realiteit en het is de vorm van sociaal leven die de voorkeur van de Meesters heeft. Zij werken niet precies als een democratie. De Hiërarchie is, zoals de naam al aangeeft, een hiërarchie. Zij accepteert heel openlijk dat Maitreya bijvoorbeeld meer weet dan de Meesters, omdat Hij verder gevorderd, ouder is, en een bewustzijn heeft van aspecten van de kosmos die Zijn directe discipelen niet hebben, zelfs als Zij zesdegraads ingewijden zijn. Het is een hiërarchie en Zij neemt als vanzelfsprekend aan dat iedereen die verder gevorderd is een ruimere en diepere kennis en wijsheid heeft, alleen al door de aard van bewustzijn.

Zij werkt echter wel democratisch in zoverre dat elke Meester een bepaalde hoeveelheid werk op Zich neemt en dat vanuit Zijn bewustzijn in de wereld effectief maakt. Hij is verantwoordelijk voor Zijn deel van het werk of de leringen en heeft het democratische recht om Zijn visie naar voren te brengen tijdens de collectieve Hiërarchische bijeenkomsten waarop alle ideeën worden besproken en geëvalueerd.

Wij vinden het moeilijk om een hiërarchische kijk op het leven te accepteren, om verschillen in mensen te accepteren. In landen als Nederland, Zweden en Noorwegen, die heel democratisch zijn, vindt men het een heel onprettig idee dat er een Hiërarchie is, dat er mensen zijn die Meesters zijn. Zij denken altijd dat de Meesters ons vertellen wat we moeten doen. Maar ik span me er al jaren voor in om duidelijk te maken dat de Meesters ons helemaal niet komen vertellen wat we moeten doen. De Meesters zullen ons alleen adviseren en onderrichten door de uitkomsten van ons handelen te onthullen. Als we dit doen, zal zus-en-zo het onvermijdelijke gevolg zijn, en als we dat doen zal iets heel anders, wat waarschijnlijk verkieslijk is, het gevolg zijn. Daarna laten Zij  de keuze aan ons. Als we intelligent zijn, volgen we Hun raad op. Zij zullen de gevolgen van de verschillende handelwijzen die wij kunnen volgen verduidelijken. Dat is een buitengewone bonus bij het nemen van beslissingen — als je een Meester, een Leraar, een Gids hebt, Die je verteld dat als je dit doet, zus-en-zo het gevolg zal zijn, en als je dat doet er iets heel anders uit voort zal komen, zodat je kunt zien welke kant je wilt opgaan. Het gaat erom wat jij wilt; je hebt een vrije wil. Ik kan het niet genoeg benadrukken. Wij begrijpen eigenlijk niet wat de vrije wil is. We hebben er een nogal oppervlakkig begrip van, maar we begrijpen niet echt hoe wezenlijk de hoedanigheid van de vrije wil is en waarom het echt onmogelijk is voor de Meesters om onze vrije wil aan te tasten. Vrije wil is nu juist het onderdeel van onze aard dat evolutie mogelijk maakt. Zonder vrije wil zouden we niet evolueren. De Meesters zijn verantwoordelijk voor het Plan van Evolutie dus Zij zijn betrokken bij de evolutie, en de menselijke evolutie maakt daar deel van uit. Als Zij onze vrije wil zouden aantasten, die juist aan de basis ligt van de mogelijkheid om te evolueren, zouden Zij een eind maken aan Hun eigen activiteiten en een einde maken aan de hele evolutie van de mensheid — dus dat zal nooit gebeuren. We moeten ons ervan bewust worden hoe belangrijk vrije wil is en het niet zien als iets waar we aan vasthouden ook al weten we dat we iets verkeerd doen.

Er komt iemand, bijvoorbeeld een leraar, iemand die de antwoorden kent, die hetzelfde al heeft geleerd en dus weet dat als je dit doet, er dat zal gebeuren, en die vertelt je dat. Als je dat opvat als een aantasting van je kostbare vrije wil zul je geen profijt hebben van die hoedanigheid.

Ik ken mensen die het feit van de aanwezigheid van de Meesters in de wereld niet zullen accepteren, zelfs wanneer ze openlijk werkzaam zijn. Ze zullen geen Hiërarchische hulp accepteren, omdat ze democraat zijn en ze zullen geen enkele vorm van hiërarchisch toezicht accepteren, als zij het ervaren als toezicht op hun recht om zichzelf te zijn en hun recht om democratisch te zijn. Het is een obsessie met democratie. Zij hebben democratie, terecht, tot een heel belangrijke factor in ons sociale leven gemaakt en het vervolgens vergoddelijkt. Ze hebben er een ideologie van gemaakt waardoor ze een barrière om zich heen gebouwd hebben, zodat ze niet kunnen groeien. Ze kunnen niets hogers accepteren dan hun democratie.

Zij zijn slechts mannen en vrouwen, en ze zijn beperkt, zoals alle mannen en vrouwen, vanwege hun punt in evolutie. Ik weet niet wat het punt in evolutie is van de regerende, intelligente politici in de wereld. Ik zou zeggen dat het zo rond de 1,4 of 1,35 is. Dat is niet genoeg. Ze functioneren op astraal niveau; ze zijn niet mentaal gepolariseerd. Ze kunnen geen objectieve beslissingen nemen en zodoende maken ze er een puinhoop van in de wereld.

De mensen die door Maitreya en de Meesters zijn getraind zijn, zoals je zult zien, 1,5 of hoger, waarschijnlijk zelfs enkele tweedegraads ingewijden, die van een hoger niveau werken. Zij kunnen objectiever zien. Zij kunnen evengoed fanatici zijn en vastzitten in hun eigen ideologie, maar ze zullen een groter besef hebben van het geheel. Ze zullen verdraagzamer zijn wat betreft zaken die ertoe doen, ook al zijn ze christelijke of islamitische fanatici, of wat dan ook.