Vragen en antwoorden - september 2005

(lees ook het artikel van de meester)
Lees ook de antwoorden van vorige maanden
 

Londen’s trauma

Door de verrukking over de Olympische verkiezing vergaten Londenaren voor even de altijd aanwezige dreiging jegens hun stad in de hedendaagse realiteit van het terrorisme. Ons medeleven gaat uit naar de vele getroffenen en gewonden van deze verschrikkelijke tragedie.
We hadden waarschijnlijk kunnen verwachten dat de terroristen de topontmoeting van de G-8 in Schotland zouden gebruiken als aanleiding om deze barbaarse aanslag te plegen. Het lijkt duidelijk dat al teveel aandacht en inspanning van de veiligheids- en inlichtingendiensten van de hoofdstad naar Schotland waren verlegd.
Wat ook duidelijk is, is dat we geen ‘oorlog tegen terreur’ kunnen winnen met militaire middelen. De invasies van Irak en Afghanistan hebben ons noch anderen beschermd. Integendeel, ze hebben de kans op aanslagen vergroot. Wat is dan wel het antwoord op deze meedogenloze vijandigheid?

Er is slechts één manier — we moeten nagaan wat de oorzaken van terrorisme zijn. Dit zijn er verschillende, maar de belangrijkste is de venijnige haat die bij miljoenen mensen in de armere landen wordt opgewekt door een eindeloos gevoel van onrecht, nietigheid en wanhoop. Zij hebben geen hoop, geen doel in het leven en zijn rijp voor de fanatieke oproepen tot ‘de oorlog tegen het Westen’ van de fundamentalistische ‘beroeps’-terroristen die we kennen als al-Qa’ida. De ironie wil dat zij getraind zijn door de CIA om tegen de Russen in Afghanistan te vechten en zich nu tegen hun leraren richten.

Alleen rechtvaardigheid, zoals door miljoenen mensen in wereldwijde demonstraties geëist, zal vrede brengen en een einde maken aan de terreur in deze wereld. Londen werd aangevallen vanwege de Britse invasie, samen met de VS, van Irak en omdat de top in Gleneagles, de bijeenkomst van de leiders van de acht rijkste landen, alles vertegenwoordigt wat miljoenen mensen in het Oosten en het Midden-Oosten haten — de hooghartige overheersing en aanmatiging van macht door de rijke elite die in de illusie leeft dat zij de natuurlijke heersers van de wereld zijn.
Hun tijd en heerschappij lopen ten einde. De stem van het volk van alle landen laat van zich horen en eist rechtvaardigheid. Deze machtige leiders negeren die stem op eigen verantwoordelijkheid.
Benjamin Creme, 9 juli 2005

V. Waren de recente terreuraanslagen in Londen bedoeld als zelfmoordaanslagen?
A. Volgens mijn informatie gold dat alleen voor de terrorist die de bus van lijn 30 opblies.

V. Maakten zij deel uit van een grotere groep met connecties in het buitenland?
A. Ja.

V. Hadden zij meer explosies gepland dan er feitelijk plaatsvonden?
A. Nee.

V. Hoe kunnen de regering en de politie in welk land dan ook hun steden en openbare ruimten beveiligen tegen terroristische aanslagen?
A. Dat kan niet anders dan door het economische evenwicht in de wereld te veranderen. De economische onbalans tussen de landen van de G-8 en armste landen is de voornaamste oorzaak van terrorisme. Het is het gevolg van een geestelijk probleem dat zijn brandpunt vindt op politiek-economisch vlak.

V. Zijn aanslagen eerder te verwachten in landen die de Amerikaans-Britse aanvallen op Afghanistan en Irak steunden?
A. Ja. Ik denk dat dat zonneklaar is, ofschoon het wordt ontkend door Britse regeringsfunctionarissen en anderen.

V. Wat kunnen plaatselijke gemeenschappen doen om de potentiële kloof tussen etnische groepen te overbruggen?
A. Stel alles in het werk om met alle etnische groepen samen te werken. Bestrijd vooroordeel en afgescheidenheid.

V. Welke rol kunnen gematigde moslims overal ter wereld spelen?
A. Ze kunnen actiever zijn bij het bepleiten van juiste verhoudingen tussen de verschillende groepen. Ik denk dat hun leiders een actievere rol kunnen spelen bij het werken aan verdraagzaamheid, evenals natuurlijk de leiders van alle geloven en gemeenschappen.

V. Wat vinden u en uw Meester van de huidige situatie in Afghanistan, die weer lijkt te verslechteren?
A. De Taliban waren uiterst fanatiek en bekrompen in hun kijk op godsdienst en sociaal gedrag, maar waren over het algemeen geen terroristen. Sinds de Amerikaanse aanval op Afghanistan zijn de Taliban bezig zich te hergroeperen en vele van hen voegen zich nu bij terroristische groeperingen. Voor hen lijkt dit de enige weg die nog open ligt. De oorlog tegen terreur is niet te winnen — en al helemaal niet door terreur. Je kunt alleen de omstandigheden veranderen die ervoor zorgen dat terreur de enige manier is om onrecht en armoede te bestrijden.

V. Is Maitreya of een van de andere Meesters aan mensen verschenen tijdens 1) de Live8-concerten wereldwijd en 2) tijdens de demonstratie in Edinburgh voorafgaand aan de top van de G-8?
A. 1) Ja. 2) Ja.

V. Heeft de brede steun van het publiek voor de doelstellingen van de Live8-concerten en de demonstratie in Edinburgh een ‘ruimere marge van goed karma’ gecreëerd waardoor Maitreya gemakkelijker de volgende stap in de openbaarheid kan zetten?
A. Ja. Het is niet zozeer een kwestie van het creëren van een “marge van goed karma” dan wel dat wij zelf de juiste stappen zetten.

V. De mensen zeggen en roepen op tot de juiste dingen, maar onze leiders lijken het niet te ‘snappen’. Is dat een correcte manier om de politieke situatie te beschrijven? Of beginnen sommige leiders echt te zien wat er moet gebeuren?
A. Nee. Sommige mensen roepen op tot de juiste dingen, maar tot nog toe niet genoeg. Hun gelederen moeten aanzwellen tot een onhoudbare macht, waaronder de leiders van het oude en het verleden zullen bezwijken. Een paar politici beginnen zich bewust te worden van het onvermijdelijke. De anderen reageren slechts op de gebeurtenissen, zoals die zich voordoen.

V. Wat vindt u van de uitkomsten van de top van de G-8?
A. Een paar winstpunten die uit onwillige handen zijn losgepeuterd: de kwijtschelding van de schuld van de 18 armste landen en beloften(!) van meer hulp voor de volgende vijf jaar. Ten aanzien van het milieu hebben de VS geen enkele concessie gedaan, zoals te verwachten was. De andere ondertekenaars van het Verdrag van Kyoto zouden hun vastberadenheid moeten tonen.

V. Wat is uw mening over de vrijblijvende reactie van de G-8 op het dringende probleem van de klimaatverandering en ecologische vernietiging?
A. Het is afgrijselijk, kortzichtig en zwak.

V. Is de campagne “Help armoede de wereld uit” door de Hiërarchie geïnspireerd?
A. Nee. Het is een uitdrukking van het groeiende besef van de mensheid van de realiteit van armoede en haar oorzaken.

V. 1) Ziet Maitreya de terreuraanslagen als een hindernis voor Zijn verschijning? 2) Zal Zijn verschijning vertraagd worden door de recente gebeurtenissen?
A. 1) Nee, ze versnellen Zijn pas. 2) Nee, in tegendeel.

V. 1) Was er een zegening voor de demonstranten die zich in Edinburgh hadden verzameld? 2) Zo ja, hebben de mensen het gemerkt?
A. 1) Ja. 2) In het algemeen, ja.

V. Is het in het huidige wereldklimaat nodig om individuele vrijheden op te offeren aan de nationale veiligheid?
A. Ik denk niet dat het een keuze is voor het één of het ander. Gezond verstand leert dat nationale veiligheid moet worden nagestreefd met de minst mogelijke inbreuk op individuele vrijheden. Ik doel hier op landen die althans streven naar een vrije democratische samenleving.

V. Wat vindt u van de pogingen van de Britse regering om identiteitskaarten in Groot-Brittannië in te voeren?
A. Als het doel ervan is om het terroristen moeilijker te maken zich onder ons te begeven, denk ik dat het zinloos is. Voor geld zijn over de hele wereld valse paspoorten en identiteitsbewijzen te verkrijgen. Een professionele terrorist zou geen enkel probleem hebben om eraan te komen. Als het doel is om meer controle te krijgen over het leven van gewone mensen, denk ik dat het een stap terug is in het denken van de overheid.

V. Wat kunnen Afrikaanse - of wereldleiders doen om de situatie in Zimbabwe rond Robert Mugabe te veranderen?
A. Het is aan Afrika’s eigen leiders om de gelederen te verbreken en in het openbaar te zeggen wat zij privé denken en zeggen.

V. In uw boek De Grote Aantocht wordt u gevraagd of de Meester Die de profeet Mohammed was, nu verantwoordelijk is voor het islamitische geloof. U antwoordde daarop “Nee.” Maar ik herinner me dat u heeft gezegd dat Mohammed voor de islam zal doen (dat wil zeggen ontdoen van de door de mens gemaakte dogma’s) wat Jezus voor het christendom zal doen?
A. De profeet Mohammed is verantwoordelijk voor de islam, maar is niet een van de Meesters Die in de komende tijd naar buiten zullen treden. Het werk van de zuivering van de islam (langs dezelfde lijnen als de zuivering van het christendom door de Meester Jezus) zal derhalve worden uitgevoerd door een Ingewijde, aangesteld door de Meester die Mohammed was.