De magie van samenwerken

Benjamin Creme

De magie van samenwerking – een compilatie
door Benjamin Creme

Geleidelijk groeit in de wereld het besef dat oorlog, conflict en het koesteren van rancune — oud of recent — ons slechts gevangen houden in een cyclus van altijddurend geweld en spanning. Steeds vaker gaan oude vijanden over tot verzoening en vergeving, compromis en samenwerking. De Meester van Benjamin Creme heeft geschreven: “Eenheid en samenwerking zijn de springplanken naar de toekomst en de waarborg van vervulling voor alle mensen. Grote reservoirs van kracht liggen onaangesproken in de mensheid te wachten tot de magie van samenwerking hen vrijmaakt.”
Hier volgt een summiere selectie uitspraken van Maitreya (Boodschappen van Maitreya de Christus), Benjamin Creme’s Meester (Een Meester spreekt) en Benjamin Creme, over het thema samenwerking.

Ik zal jullie tonen dat de weg voor de mens de weg is van broederschap, van nauwe samenwerking, van wederzijds vertrouwen en dienstbaarheid. Dit is de enige weg. Al het andere heeft gefaald. Mijn vrienden, tenzij de mens dit kan, zal hij op deze Aarde ophouden te bestaan. Ik dreig niet, maar spreek eenvoudig de waarheid. Er rest slechts weinig tijd om het evenwicht in de natuur en de wereld te herstellen. (Maitreya, uit Boodschap nr. 12)

Langzamerhand brengt een nieuw bewustzijn de mensheid tot een besef van haar innerlijke behoeften. De oude geest van wedijver geeft niet snel op, maar niettemin wordt eveneens een nieuwe geest van samenwerking zichtbaar. Dit belooft veel goeds voor de toekomst, want alleen door samenwerking zal de mensheid overleven; alleen door samenwerking zal de nieuwe beschaving worden opgebouwd; slechts door samenwerking kan de mens de innerlijke waarheid van zijn goddelijkheid leren kennen en uitdrukken. Samenwerking is het natuurlijke resultaat van juiste verhoudingen. Juiste verhoudingen volgen weer op wijze samenwerking. Samenwerking draagt de sleutel in zich tot elke succesvolle groepsinspanning en is een uitdrukking van goddelijke goede wil. Zonder samenwerking kan er niets blijvends worden bereikt, want door samenwerking worden vele verschillende gezichtspunten samengevoegd. Samenwerking is een ander woord voor Eenheid. Eenheid en samenwerking zijn de springplanken naar de toekomst en de waarborg van vervulling voor alle mensen. Grote reservoirs van kracht liggen onaangesproken in de mensheid te wachten tot de magie van samenwerking hen vrijmaakt. Wedijver zet de natuurlijke orde onder druk; samenwerking maakt de goede wil in mensen vrij. Wedijver denkt alleen aan zichzelf, terwijl samenwerking zich inzet voor het hoogste goed van allen. Wedijver leidt tot verdeeldheid, de oorsprong van alle zonde; samenwerking streeft ernaar de veelkleurige strengen van het ene goddelijke leven samen te voegen en te verweven. Wedijver heeft de mens aan de rand van de afgrond gebracht; alleen samenwerking zal hem helpen het pad te vinden. De oude garde, die achterom kijkt, houdt van wedijver; de nieuwe omhelst met vreugde goddelijke samenwerking. De mensen in de wereld worden onderscheiden in twee soorten: zij die wedijveren en zij die samenwerken. Zuiver het hart van de smet van wedijver; open het hart voor vreugdevolle samenwerking. (De Meester —, uit: “Samenwerking”)

De ziel weet niet wat wedijver is. Zij kent alleen goede wil en vanuit goede wil ontstaat samenwerking. (Benjamin Creme, De kunst van samenwerking)

Zodra wij het beginsel van samen-delen aanvaarden en daarmee rechtvaardigheid in de wereld tot stand brengen, zullen we een einde maken aan wedijver. De gesel van wedijver is gebaseerd op twee dingen: hebzucht en angst. Hebzucht is het gevolg van angst. Angst is de primaire, fundamentele uitdrukking van dat wat tegen het leven ingaat. Wanneer je angst wegneemt, maak je de energie van het leven vrij. Daarom is het kapitalistische systeem gebaseerd op het vrijmaken van mensen om hun creativiteit te verkennen. Dit wordt echter strikt individueel en materialistisch opgevat; het gaat voorbij aan het ziele-aspect, dat zich collectief uitdrukt. De individualiteit waar iedereen zo trots op is, moet in dienst van de groep worden gesteld. Wanneer individualiteit in dienst van de groep wordt gesteld, verandert zij van aard. In plaats van te wedijveren, gaat zij samenwerken. Dan drukt zij de goddelijke goede wil uit. (Benjamin Creme, De kunst van samenwerking)

Nu wij de tijd van vernieuwing ingaan, moet de mens de beginselen begrijpen die juiste voortgang mogelijk maken. … Samenwerking is de sleutel tot de nieuwe verhoudingen. Wanneer samenwerking heerst, zullen de onrechtvaardigheden en ongelijkheden van het verleden verdwijnen. De vuren van wedijver, aangewakkerd door egoïsme en hebzucht, zullen doven, zodat de mensen kunnen leven in harmonie en vertrouwen. Zo zal het zijn. En zo zal het Plan, dat de belichaming is van het Doel van God, worden volbracht. Vele stappen zijn nodig om te komen tot die gezegende toestand, maar nu al keert het denken van de mensen zich hoopvol in die richting.
Samen delen is de sleutel der sleutels. Door samen te delen zullen de mensen de betekenis leren kennen van Gods liefde. Zonder samen delen kan er geen toekomst zijn voor de mens, want de tijd is aangebroken om Gods liefde te openbaren — of te sterven.
Samen delen geeft het antwoord op alle problemen van de mens en garandeert de toegang tot de Nieuwe Tijd. Door samen delen zal vrede heersen. Door samen delen zal rechtvaardigheid gewonnen worden. Door samen delen en samenwerking zal broederschap bloeien, en zal een nieuwe, glorieuze toekomst zich voor de mens openen. (De Meester —, uit “De toekomst”)

Juiste samenwerking leidt tot juist en daardoor doeltreffend optreden naar buiten, net zoals gerichte doelmatigheid binnen bedrijven leidt tot doeltreffender wedijver.
Wanneer je wedijver vervangt door samenwerking haal je de technieken binnen, het bewustzijn, de creativiteit en het voorstellingsvermogen van een grotere groep mensen. Als je op die manier werkt, ben je een veel effectievere groep. Je krijgt meer ideeën en die ideeën moet je gebruiken. Je moet inzien dat iedereen recht heeft op zijn ideeën. De ideeën zijn misschien niet allemaal even waardevol met betrekking tot het probleem, maar door samenwerking, door vallen en opstaan, kom je tot die ideeën die het meest doeltreffend zijn. (Benjamin Creme, De kunst van samenwerking)

Elke dag beziet de mens zijn leven opnieuw en slaagt hij er niet in de oorzaken van zijn misnoegen te ontdekken… Zo staat de mens op de tweesprong van zijn leven, wachtend op een nieuwe dageraad of op een noodlottige en definitieve ondergang in een rampzalige oorlog. Tegen deze achtergrond verschijnen Maitreya en zijn groep van Meesters, die de Banier van Vrede en Liefde bij zich dragen. Om Hen heen hebben zich hun discipelen verzameld, gereed om te strijden voor de zaak van Rechtvaardigheid en Vrede. Hun strijdkreet is Eenheid — Rechtvaardigheid en Vrijheid voor allen. Zij kennen de gevechtsregels: overwinnen door Liefde en Dienstbaarheid. Zij kennen de noden van de tijd en zijn bereid tot elke opoffering. Zij kennen hun taken en wachten ongeduldig af om in actie te komen. Luister of je de klank van hun muziek hoort: Schoonheid en Waarheid. Kijk uit naar tekenen van hun hand: Samenwerking, Samen-delen en Vreugde.Bereid je voor om deze Strijders van de Nieuwe Tijd te herkennen en met hen te werken, en vervul het doel van je incarnatie. (De Meester —, uit “Liefde – de weg voorwaarts”)

[Maitreya] is in de wereld gekomen, wetend dat er een groot aantal mensen is die ernaar verlangen, en in staat zijn, om samen te werken, die een levensvisie hebben van samenwerking, rechtvaardigheid en vrijheid voor iedereen. Hij is hier om degenen die samenwerking als de weg voorwaarts zien te inspireren en te steunen, en degenen die vasthouden aan de oude methoden van wedijver wakker te schudden. Maitreya komt net op tijd, zou je kunnen zeggen, om te voorkomen dat de mensheid zichzelf vernietigt. Als we niet gaan samenwerken, zullen we ons bestaan vernietigen, maar Maitreya zegt dat Hij al weet dat we gereed zijn om samen te delen. (Benjamin Creme, De Grote Aantocht)