Stem van het volk april 2006

Stem van het volk zwelt aan

De stem van het volk blijft aanzwellen, met grote demonstraties die over de gehele wereld plaatsvinden.
In Bangkok (Thailand) kwamen honderdduizenden betogers bijeen voor de vaste weekeinddemonstraties tegen premier Thaksin Shinawatra, die zij van corruptie en machtsmisbruik beschuldigen. Op 5 maart 2006 rukten naar schatting 67.000 betogers op naar het kantoor van de premier en zwoeren op straat te blijven tot hij aftreedt.
Op de Filippijnen kwamen duizenden betogers bijeen om de 20ste verjaardag te vieren van de volksbeweging uit 1986 — die leidde tot de val van dictator Ferdinand Marcos — en om op te roepen tot het aftreden van de huidige president Gloria Macapagal Arroyo. In antwoord hierop kondigde Arroyo gedurende een week de noodtoestand af, onder het mom van een poging tot staatsgreep, en betogingen werden met waterkanonnen uiteengedreven. Ongeveer 5000 mensen, geleid door oud-president Corazón Aquino, kregen evenwel toestemming voor een vreedzame tocht naar een monument ter nagedachtenis van Benigno — Aquino’s overleden echtgenoot en politiek tegenstander van Marcos. Aquino’s man was geliefd bij het volk en zijn moord in 1983 veroorzaakte enorme protesten. De demonstranten beschuldigen Arroyo van zowel corruptie en schending van mensenrechten als van vermeende verkiezingsfraude in 2004. Zij bekritiseerden haar beperkende maatregel als onderdrukking van vrijheid van meningsuiting. Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, waren er meer demonstraties tegen de regering, die ook met agressief politieoptreden werden beantwoord.
Nog een voorbeeld van de macht van het volk vond plaats als gevolg van de presidentsverkiezingen in Haïti, waar René Préval, voormalig president en de favoriet van het armste bevolkingsdeel van Haïti, uiteindelijk tot winnaar werd uitgeroepen. Alhoewel hij ruim vóór lag op zijn naaste rivaal Gérard Latortue, verwierf Préval iets minder dan de 50 procent van de stemmen die nodig was om de overwinning te behalen. Zijn aanhangers beweerden echter dat Préval, wiens campagne gebaseerd was op een politiek programma van eenheid en stabiliteit, door kiesfraude van het presidentschap verstoken was gebleven. Enorme aantallen aanhangers van Préval gingen de straat op om zijn overwinning op te eisen, aangespoord door Préval om “volwassen, verantwoordelijk en geweldloos” te zijn.
In Kazachstan trotseerden op 26 februari 2006 ongeveer 2000 betogers een verbod op demonstraties en beschuldigden de overheid ervan een rol te hebben gespeeld in de moordaanslag op oppositieleider Altynbek Sarsenbaiuly, die op 13 februari 2006 doodgeschoten in zijn auto werd aangetroffen.
Bij aankomst op 1 maart 2006 in India kreeg president Bush te maken met enorme demonstraties die tegen zijn bezoek gericht waren. Ongeveer 100.000 betogers kwamen in de hoofdstad Delhi bijeen en hielden spandoeken omhoog die Bush gelastten “naar huis” te gaan. Soortgelijke protestacties werden ook gehouden in Calcutta, Bangalore en Hyderabad. Sprekers op de bijeenkomsten zeiden dat Bush niet welkom was en veroordeelden de oorlog in Irak.
In Pakistan, Bush’ volgende stop, werd ook geprotesteerd en demonstreerden duizenden mensen in de steden Islamabad, Chaman en Peshawar. (Bronnen: BBC News; The Guardian, VK; Associated Press; cnn.com; indymedia.org; democracynow.org)

Jonge mensen in actie

Volgens een onderzoek in opdracht van de Britse liefdadigheidsorganisatie Oxfam heeft de campagne ‘Help armoede de wereld uit’ van 2005 ertoe bijgedragen dat een hele generatie jonge mensen is gemobiliseerd tot politiek activisme. Vierentachtig procent van de Britse 16- tot 25-jarigen zei dat de campagne om een eind te maken aan de wereldwijde armoede en de Live8-concerten een grote impact op hen hadden gehad, veel meer dan de Olympische kandidatuur van Londen (54 procent) en de algemene verkiezingen (35 procent). Tweederde van de ondervraagden gaf aan de witte band van de campagne te hebben gedragen en 64 procent zei dat ‘Help armoede de wereld uit’ hen geïnspireerd had om meer te doen om een eind te maken aan de wereldwijde armoede. Bijna de helft zei dat zij dit jaar demonstraties of evenementen zouden bijwonen, en 45 procent zei dat zij geld of goederen aan liefdadigheid zouden geven.
Het onderzoek onder 1400 16- tot 25-jarigen, dat werd uitgevoerd voor de Oxfam website Generation Why die zich richt op jonge mensen en die in januari 2006 vijf maal zoveel bezoekers trok dan in het jaar ervoor, liet ook zien dat geënqueteerden zich niet lieten beïnvloeden door aanbevelingen voor de campagne door beroemdheden; 78 procent zei dat door hen “de boodschap mensen bereikte die anders wellicht geen compassie getoond zouden hebben”. Slechts zes procent meende dat betrokkenheid van beroemdheden de zaak bagatelliseerde.
De nieuwste campagne van Oxfam, ‘Ik doe mee’, streeft ernaar om in 2006 één miljoen jonge mensen zo te betrekken bij het werk dat zij zich actief gaan inzetten. (Bron: The Guardian, VK; oxfam.org.uk)