Vragen en antwoorden - jan/feb 2006

(lees ook het artikel van de meester)
Lees ook de antwoorden van vorige maanden
 

V. Er wordt gezegd dat het Witte Huis zich zorgen maakt over de linkse koers die Latijns-Amerika inslaat; waarom?
A. Ondanks al hun ‘modernisme’ zijn de VS politiek gezien uiterst rechts: fanatiek toegewijd aan het kapitalisme, particulier ondernemerschap, marktwerking, enzovoort, en daarom maakt men zich natuurlijk zorgen over een individuele of georganiseerde verschuiving naar ‘links’, in Zuid-Amerikaanse landen, die de VS zien als hun ‘invloedssfeer’. Dit is zozeer het geval dat hun vijandige betrekkingen met Cuba en hun ‘regimewisselingen’ in Chili en elders illustreren hoe ver de VS bereid zijn te gaan om Zuid-Amerikaanse regeringen, hoe dictatoriaal of corrupt ook, onder controle te houden. Nu staan de volken van het Zuiden, bijvoorbeeld in Venezuela en Bolivia, op en beginnen eerlijk spel te eisen. Natuurlijk maakt het Witte Huis zich zorgen. Let maar op hoe de druk op hen zal toenemen.

V. Is de Amerikaanse regering bang voor de macht van het volk, zowel in de VS als in Latijns-Amerika?
A. Ja, maar de Amerikaanse regering is niet de enige die de macht van het volk vreest. Alle regeringen worden zich steeds meer bewust van deze bedreiging voor hun heerschappij. Zij zullen het op elke mogelijke manier proberen tegen te gaan, maar ze kunnen de opkomst van de grootste macht op aarde niet tegenhouden in de vervulling van zijn bestemming.

V. In Libanon zijn de afgelopen tijd verschillende mensen vermoord — Rafik Hariri, Samir Kassir, George Hawi en Gebran Tueni, en op Mai Chidaic en Elias Murr zijn aanslagen gepleegd. Denkt u dat de CIA direct of indirect betrokken was bij al deze aanslagen. Zo ja, wat hoopt men hiermee te bereiken?
A. Niet bij allemaal, maar bij de moord op Rafik Hariri en Gebran Tueni en bij de aanslagen op Mai Chidaic en Elias Murr. Men probeert de schuld voor deze moorden en aanslagen, net als de moord op Rafik Hariri, bij de Syriërs te leggen. Dit maakt alles deel uit van de druk die op Syrië wordt uitgeoefend om in het gareel te blijven wat betreft hulp aan de ‘opstand in Irak’. Voor de VS vormt Syrië met Iran en Noord-Korea de ‘Driehoek van het Kwaad’.

V. Werd een van deze moorden of aanslagen uitgevoerd met de goedkeuring of het medeweten van de hoogste niveaus in de Syrische regering?
A. Nee.

V. Share International schenkt veel aandacht aan probleemgebieden in de wereld, zoals het Midden-Oosten en aan kwesties zoals het conflict tussen Palestina en Israël. Waarom besteedt u hier zoveel ruimte aan?
A. Omdat oplossing van de conflicten die daar plaatsvinden cruciaal is voor de wereldvrede.

V. Denkt u dat de mensen de moed zullen verliezen en zullen ophouden met demonstreren na de teleurstellende uitkomst van de G-8 topontmoeting in 2005, ondanks alle inspanningen van actievoerders, beroemdheden en gewone mensen? Vindt u dat men door moet gaan met betogen en protesteren? Denkt u dat het effectiever zou zijn als actievoerders, ngo’s en beroemdheden een beroep zouden doen op het publiek, in plaats van op politici, om hun doel te bereiken van schuldenkwijtschelding, eerlijke handel, beëindiging van de armoede, enzovoort?
A. Nee, het zijn de regeringen die de overeenkomsten moeten sluiten welke tot verandering leiden. Het lijkt erop dat de tijd nog niet rijp is. Het is van cruciaal belang dat actievoerders demonstraties en protestmarsen blijven organiseren. ‘De stem van het volk’ moet steeds meer worden aangeroepen en een podium krijgen waarop ze haar eisen aan de regeringen bekend kan maken — vrede, rechtvaardigheid, vrijheid en samen-delen.

V. Na de inspirerende gebeurtenissen tijdens de oranjerevolutie vorig jaar zijn sommige mensen nu teleurgesteld over de president van de Oekraïne, Victor Joetsjenko. Kunt u iets zeggen over de vooruitzichten voor de Oekraïne?
A. Er ligt een wereld van verschil tussen het leiden en inspireren van een idealistische groepering van mensen en het praktisch uitvoeren van de hoop en de idealen van die mensen. Sinds hij in functie is, merkt Joetsjenko dat het veel moeilijker is om de verwachtingen van zovelen te vervullen. Men zou zich niet moeten verlaten op één, niet zo praktische, man, maar een team van praktische idealisten kiezen en samenwerken voor het welzijn van allen.

V. Is er enige kans dat er een afzettingsprocedure zal worden gestart tegen George Bush?
A. Wat moet hij nog doen om afgezet te worden? Hij heeft alles al geprobeerd.

V. Wat zou u persoonlijk graag zien gebeuren in de wereld in 2006?
A. Het einde van oorlog. Het einde van honger. De verschijning van Maitreya.

V. Is een grote oorzaak van honger in de ontwikkelingslanden niet het feit dat de regeringen zelf corrupt zijn? De VS geven hulp aan arme landen in Afrika, maar er lijkt daar niets te veranderen.
A. Het is waar dat regeringen vaak corrupt zijn. Maar dat kan geen reden zijn om voedsel te onthouden aan mensen die verhongeren. Het echte antwoord is natuurlijk het op wereldschaal samen delen van de hulpbronnen, wat onvermijdelijk is en uiteindelijk zal gebeuren.

V. 1) Is het mogelijk om je hart te ontwikkelen? 2) Hoe kan ik gevoeliger worden voor anderen, voor de wereld, vanuit mijn hart?
A. 1) Ja. 2) Mediteer meer. Dien meer. Leer het verschil te herkennen tussen een emotionele reactie (uit de plexus solaris) en een reactie uit het geestelijke hartcentrum. Cultiveer gevoeligheid voor dit laatste. Probeer je niet af te wenden van onprettige of pijnlijke feiten. Probeer niet zelfgenoegzaam te zijn. Probeer niet bang of beschaamd te zijn om liefde uit te drukken wanneer je die ervaart.

V. Ik ben nieuwsgierig geworden. Gisteren zag ik een lichtpatroon dat een volmaakt yin-yang symbool vormde. Het werd op een muur weerspiegeld door een raam. Ik was verbaasd over de duidelijkheid, de gedetailleerdheid en de perfectie. Vandaag leidde een e-mail van een vriendin mij, via een omweg, naar uw website, waar ik ontdekte dat deze lichtpatronen een wijdverspreid fenomeen zijn. Ik ben geïntrigeerd door de samenloop van deze gebeurtenissen. De ene dag zie je een lichtpatroon en de volgende dag ontdek je uw website. Ik weet niet wat ik ervan moet denken.
A. Mijn suggestie? Probeert u beide ervaringen serieus te nemen!