Aankondigingen en feiten - juli 2006


In de loop der jaren heeft Share Nederland artikelen gepubliceerd over Maitreya’s verwachtingen op het gebied van politieke, sociale, ecologische en geestelijke veranderingen in de wereld, zoals deze werden verstrekt door een van Maitreya’s medewerkers uit de gemeenschap in Londen waar hij verblijft. Van tijd tot tijd hebben ook Benjamin Creme en zijn meester hun prognoses van toekomstige ontwikkelingen gegeven. In deze rubriek, “Aankondigingen en feiten”, maken we melding van recent nieuws, gebeurtenissen en commentaren die verband houden met deze uitspraken.

De mensheid “heeft de toekomst van de planeet in eigen hand”

“Mettertijd zullen de mensen de ware aard begrijpen van hun verhouding tot de lagere natuurrijken, en met vreugde de rol op zich nemen als beheerders van hun evolutie.” (Benjamin Creme’s Meester, ‘De rol van de mens’, december 1985)
Op het Hay Book-festival in het Verenigd Koninkrijk in mei 2006 waarschuwde het hoofd van het Britse wetenschappelijke instituut, de Royal Society, dat de mensheid een “beslissend moment” heeft bereikt in haar heerschappij over de planeet en haar mogelijkheid om deze te vernietigen. “De 21ste eeuw is de eerste in de geschiedenis van de Aarde waar één soort de toekomst van onze planeet in eigen hand heeft en het immense potentieel van het leven op het spel kan zetten,” aldus Lord Rees.
Politici zouden meer moeten doen om het gevaar af te wenden dat wordt gevormd door de klimaatverandering die de biosfeer “verwoest”. Hij riep op tot enorme investeringen in technologische oplossingen zoals biobrandstoffen. “Die verdienen de prioriteit en de inzet van regeringen, zoals gegeven werd aan het Manhattan-project om de eerste atoombom te maken of het Apollo-maanlandingsproject in de jaren ’60.” (Bron:The Guardian, VK)

Bioscoopbezoekers in greep milieudocumentaire

Wanneer een documentaire over de gevaren van het mondiale broeikaseffect in de eerste twee dagen dat hij in de bioscoop draait alle bezoekersrecords verslaat, is dat beslist een teken dat het ‘ecologische omslagpunt’ is bereikt. De film An Inconvenient Truth (“Een ongemakkelijke waarheid”) van voormalig vice-president van de VS Al Gore (en geregisseerd door Davis Guggenheim) heeft de hoogste bezoekerscijfers per zaal voor een eerste vertoning in het Memorial Day-weekeinde[wanneer in de VS de slachtoffers van alle oorlogen worden herdacht], sinds Jack Nicholson in The Shining, en de hoogste aller tijden voor een documentaire.
“De wetenschappers schreeuwen het nu bijna van de daken,” zegt Gore. “De discussie is voorbij. Er is hierover geen enkel debat meer in de wetenschappelijke gemeenschap. Maar de politieke systemen over de hele wereld hebben dit op een afstand gehouden, omdat het een ongemakkelijke waarheid is, omdat ze niet willen aanvaarden dat het een morele plicht is.” Al Gore was altijd al gedreven over milieukwesties. Hij is al 30 jaar bezig met onderzoek naar klimaatverandering en het presenteren van zijn bevindingen over de gevaren van het mondiale broeikaseffect. “Dit is werkelijk een planetaire noodsituatie,” zegt hij.
Nu zijn zijn expertise en gedreven belangstelling voor ecologische kwesties gevoegd bij de vaardigheden van ervaren filmmakers voor de productie van An Inconvenient Truth, en heeft hij een boek geschreven met dezelfde titel.
“De mensheid zit op een tijdbom. Als de grote meerderheid van de wetenschappers in de wereld gelijk heeft, rest ons nog slechts tien jaar om te voorkomen dat het klimaatstelsel van onze gehele planeet in de ban komt van een golf van extreme weersomstandigheden met overstromingen, droogten, epidemieën en dodelijke hittegolven, erger dan alles wat we tot nu toe hebben ervaren – een ramp die we zelf veroorzaken,” aldus Gore’s eigen website, die gewijd is aan milieukwesties.
De mensheid kan zich niet langer veroorloven om opwarming van de aarde af te doen als “een politieke kwestie”, aangezien het in feite “de grootste morele uitdaging is waar onze mondiale beschaving voor staat,” aldus Gore.
Senator Jeff Bingaman van New Mexico, de belangrijkste Democraat in de Senaatscommissie voor Energie en Natuurlijke Hulpbronnen, is van mening dat dit de waarschuwing kan zijn die nodig is om politici zo ver te krijgen om de lastige waarheid onder ogen te zien dat het niet goed gaat met onze planeet. “De meeste mensen die rationeel denken, zijn het punt van twijfel [of het mondiale broeikaseffect bestaat] al voorbij, en we proberen er nu achter te komen wat we moeten doen,” zegt Senator Bingaman, terwijl hij eraan toevoegt dat de film “mensen ertoe kan brengen om leden van het Congres of kandidaten daarvoor te vragen wat hun standpunt is ten aanzien van deze kwestie en wat ze van plan zijn eraan te gaan doen. Ik denk dat dat heel goed is.”
De film heeft een duidelijk schokeffect, wat een weerslag tot gevolg heeft gehad. Het door oliemaatschappijen gefinancierde Competitive Enterprise Institute heeft al televisieadvertenties geproduceerd en vertoond die Gore’s argumenten weerspreken.
Het boek An Inconvenient Truth verschaft relevante informatie en oplossingen om te voorkomen dat rampen zoals tornado’s, stortvloeden als in Mumbai [India] en orkaan Katrina zich weer voordoen. Gore is erop gebrand om oprecht activisme aan te moedigen ter bescherming van het milieu. “Ik ben van mening dat we op het punt staan van een belangrijke verschuiving in de wijze waarop het land de klimaatcrisis benadert,” aldus Gore. “Ik ben optimistisch. Het politieke systeem is, evenals het klimaat, non-lineair. Het potentieel voor verandering kan gedurende een hele tijd onzichtbaar opgebouwd worden tot het in een plotselinge uitbarsting van verandering vrijkomt. En ik denk beslist dat we daar nu erg dichtbij zijn.” (Bron: The Guardian, VK; The Boston Globe, VS)
Al Gore, An Inconvenient Truth. Rodale Press, Emmaus, PS, VS, 2006