Artikel van de meester - mei 2006

(lees ook de vragen en antwoorden)
Lees ook de artikelen uit vorige maanden

Eenheid in verscheidenheid

door de meester —, via Benjamin Creme

Door de eeuwen heen hebben mensen verschillende regeringsvormen toegepast, variërend van de meest despotische tot de meest egalitaire. Tegenwoordig hebben de meeste landen gekozen voor een democratische vorm, dat wil zeggen, één door volksstemming verkozen uit deze of gene politieke partij. Men veronderstelt dat het toegepaste kiesstelsel deugdelijk, eerlijk en vrij van malversatie en fraude is. Helaas, zoals de recente geschiedenis laat zien, is dat vaak niet het geval, zelfs in landen die grote nadruk leggen op de eerlijkheid van hun verkiezingsproces. Bedrog en huichelarij komen alom voor, mensen en partijen worden aan de macht gebracht door zwendel en fraude.
Autoritairder zijn die één-partij staten waar besluiten worden genomen door een comité van ‘sterke mannen’ gesteund door leger en politie. Het volk heeft weinig in te brengen in de wetten die het regeren en voelt, vooralsnog, vaak niet de noodzaak om die rechten op te eisen.
Sommige landen zijn in de greep van wrede despoten, hongerig naar macht en de rijkdom die ermee gepaard gaat. Andere worden geregeerd door verblinde dwepers, overtuigd dat zij en hun volgelingen in Gods handen zijn en Zijn plannen uitvoeren. Weer andere worstelen om hun volk uit armoede en ellende te helpen, en om de eisen van hun rijke buren af te weren. Nog weer andere strijden voor hun onafhankelijkheid of zijn gedompeld in chaos en burgeroorlog.

Les
De mensen moeten de les uit deze aanwijzingen ter harte nemen: de manieren om de behoeften van verschillende volkeren te organiseren zijn veelvoudig. Grotere verdraagzaamheid is daarom noodzakelijk bij de aanpak van deze vitale kwestie. De energieën van de stralen die de landen regeren, verschillen en vereisen verschillende structuren waarin hun hoedanigheden tot uiting kunnen komen. Het behoort niet tot het Plan van evolutie dat één regeringsvorm, democratisch of anderszins, de overhand zou krijgen. De behoeften van de mensen zijn wezenlijker en belangrijker dan ideologieën. Verdraagzaamheid voor verschillen verenigt, terwijl ideologieën verdeeldheid scheppen.
Wanneer Maitreya in het openbaar spreekt, zal Hij derhalve laten zien dat eenheid in verscheidenheid de sleutel is tot toekomstige harmonie. Dat alle landen een bestemming hebben, uniek en heilig. Hij zal de weg wijzen om deze gezegende staat te bereiken en de mensen aanmoedigen hun hart te openen voor een wijzer begrip van het Plan. Onder Maitreya’s leiding zullen de mensen beginnen de rijkdom van de verworvenheden van henzelf en van anderen op prijs te stellen en te waarderen. De drang naar wedijver en overheersing zal geleidelijk afnemen en er zal voor de mensen een nieuw hoofdstuk worden opengeslagen in broederschap en vrede. Zo zal het zijn.