Stem van het volk mei 2006

Wereldwijde vredesmarsen

Op 18 maart 2006 vonden over de hele wereld honderden demonstraties plaats om te gedenken dat drie jaar geleden de oorlog in Irak begon. Demonstranten eisten een einde aan de bezetting van Irak en spraken zich uit tegen een mogelijke aanval op Iran. In Europa werden in 12 landen demonstraties gehouden. Volgens de coalitie Stop de Oorlog liepen er in Londen (VK) 80.000 mensen mee met de vredesmars. “We zijn één in deze visie en we zullen niet ophouden met demonstreren; we waren hier drie jaar geleden en zullen over tien jaar nog doorgaan,” zei een moslimvrouw. In een toespraak tot de menigte op Trafalgar Square zei Rose Gentle (haar zoon Gordon van 19 was soldaat in zuidelijk Irak en werd daar aan de kant van de weg door een bom gedood): “Elke dag hoor je van nieuwe doden. Tony Blair heeft van Irak een slechtere plaats gemaakt voor het Iraakse volk.”
In het Midden-Oosten vonden ook vredesevenementen plaats, in Baghdad en Damascus, met kleinere demonstraties in Beiroet, Kaïro en andere steden. In Turkije kwamen in Istanboel ongeveer 3000 demonstranten bijeen en naar schatting 3000 mensen demonstreerden in Zuid-Korea, dat na de VS en Groot-Brittannië het grootste aantal troepen in Irak heeft. In Japan duurden de protesten twee dagen, waarbij demonstranten op drums sloegen en naar de Amerikaanse ambassade liepen. “De oorlog in Irak was president Bush’ grootste fout en de hele wereld is tegen hem,” zei organisator Ayako Nishimura, een van de 2000 demonstranten. “Irak moet over zijn eigen aangelegenheden beslissen.”
In Australië, waar de regering de oorlog steunt, demonstreerden honderden in de hoofdstad Sydney. “Irak is een moeras en een humanitaire ramp voor de Irakezen,” zei Jean Parker, lid van de Australische afdeling van de coalitie Stop de Oorlog, die de mars organiseerde.
In Amerika en Canada namen tienduizenden deel aan meer dan 200 afzonderlijke protesten tegen de oorlog. Een van de grootste Amerikaanse demonstraties was in Chicago, waar organisator Andy Thayer riep: “De anti-Vietnambeweging begon met protesten als deze! Als je de oorlog wilt stoppen, zal dat niet gebeuren door een of andere grote leider, maar door gewone mensen zoals jullie.”
“We zijn hier met z’n allen om verschillende redenen, maar onze gezamenlijk stem is zo veel machtiger,” zei de 28-jarige Elisa Armea uit Pilsen die in gezelschap van vrienden met de mars door Chicago meeliep. In New York scandeerden demonstranten: “Stop de Amerikaanse oorlogsmachine, van Irak tot Korea tot de Filippijnen.” Demonstranten verzamelden zich ook in Philadelphia waar Al Zappala, moeder van een 30 jaar oude zoon die in 2004 in Irak werd gedood, zei: “We vallen een land aan dat ons nooit iets heeft aangedaan. Mijn zoon werd naar Irak gezonden op basis van leugens.” (Bron: Chicago Tribune, International Herald Tribune, CBSNews, VS; BBCNews, VK; Associated Press; seattlepi.com; indymedia.org;)

Inheemse Ecuadoranen tegen vrijhandel

Duizenden inheemse Ecuadoranen hebben in maart 2006 meer dan een week gedemonstreerd en wegen en snelwegen geblokkeerd om te protesteren tegen de onderhandelingen van hun regering met de VS over een vrijhandelsovereenkomst (FTA). Inheemse Ecuadoranen gebruikten rotsblokken, boomstammen en verbrandden afval om in verschillende provincies de belangrijkste doorgangswegen te blokkeren. De groepen die de protesten organiseerden, deden ook een beroep op de regering om elke handelsovereenkomst die is gesloten te onderwerpen aan een nationale stemming, om een oliecontract dat aan het in Amerika gevestigde Occidental Petroleum werd gegeven te annuleren en om een grondwettelijke vergadering bijeen te roepen die de grondwet van Ecuador moet herzien. Ongeveer 1500 Ecuadoraanse Indianen en studenten liepen door de hoofdstad Quito en scandeerden: “We willen geen Noord-Amerikaanse kolonie zijn” en “Occidental vertrek!”. De nationale regering riep in vijf provincies de noodtoestand af en zond duizenden politieagenten en soldaten om de blokkades op de snelwegen te ruimen.
Volgens de mensenrechtengroep Global Exchange hebben organisaties waaronder CONAIE (de confederatie van inheemse volken van Ecuador – de grootste inheemse organisatie van het land) en Acción Ecológica zich ingezet om de FTA te stoppen. Zij zijn van mening dat de FTA de soevereiniteit en de milieu- en arbeidsnormen zal uithollen, de prijzen voor oogsten zal verlagen en zal leiden tot toename van migratie onder boeren. Inheemse groepen hebben aangegeven dat zij hun protesten zullen voortzetten tot de regering alle onderhandelingen over de FTA stopzet, aangezien zij van mening zijn dat dit soort verdragen een verwoestend effect heeft op de economie van armere landen als Ecuador, terwijl alleen machtige landen als de VS ervan profiteren.
Manuel Castro, leider van CONAIE, zei: “We zijn gedwongen om deze onderhandeling en het standpunt van de regering ten aanzien van de FTA te evalueren. En we zullen nieuwe strategieën inzetten om de problemen van het land op te lossen.” (Bron: Associated Press; Reuters Global Exchange; El País, Spanje; La Hora, Ecuador; Prensa Latina.)

Immigratieprotesten in de VS

In tientallen steden overal in de VS hebben grote demonstraties plaatsgevonden, waaronder een van meer dan 500.000 mensen in Los Angeles, uit protest tegen een federaal wetsvoorstel dat gevangenisstraf oplegt aan mensen die illegaal in de VS worden aangetroffen. In Denver (Colorado) gingen meer dan 50.000 mensen de straat op. Er waren naar schatting 20.000 demonstranten in Phoenix (Arizona) in wat volgens politiefunctionarissen een van de grootste demonstraties in de geschiedenis van de stad was. Meer dan 10.000 mensen protesteerden in de stad New York en in Milwaukee (Wisconsin).
De wet, die is aangenomen door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, zal nieuwe straffen opleggen aan werkgevers die illegale immigranten in dienst nemen; van kerken eisen om na te gaan wat de wettige status van parochianen is alvorens hulp te verstrekken, en een muur bouwen langs eenderde van de Amerikaans-Mexicaanse grens.
Illegale immigranten willen een wetgeving die hen beschermt, hun gezinnen herenigt en een oplossing biedt voor toekomstige immigranten, aldus Lisa Duran van de groep Rights for All People, op het protest in Denver. Javier Rodriguez van de groep Coalition 25 March, die hielp bij de organisatie van de demonstratie in Los Angeles, zei dat hij “de goedkeuring van anti-immigratiehervormingen” wil stoppen en “migratiehervormingen” verlangt “die humaan en eerlijk en niet racistisch zijn.”
Een demonstrant in Denver, Elsa Rodriguez, een piloot die in 1999 uit Mexico naar Colorado kwam om werk te zoeken, zei dat ze protesteerde omdat ze als gelijkwaardig gezien wil worden. “We zijn als de voorvaderen die dit land hebben opgebouwd. Zij kwamen uit andere landen, ook zonder documenten. Ze noemen ons lui en vies, maar we willen alleen maar komen werken. Als je kijkt, zie je dat wij ook gezinnen hebben.” (Bron: Associated Press; BBC, VK)