Stem van het volk maart 2006

Sociaal Wereldforum in Venezuela en Mali

Meer dan 90.000 mensen woonden het zesde jaarlijkse Sociaal Wereldforum (WSF) bij dat in januari 2006 voor de eerste maal op twee locaties plaatsvond: in Caracas (Venezuela) en in Bamako (Mali), terwijl een derde forum voor maart 2006 gepland is in Karachi (Pakistan).
In Caracas begon het forum met een indrukwekkende vredesmars van 10.000 mensen. Tijdens het 5-daagse evenement organiseerden 2200 maatschappelijke groepen bijna 1800 seminars, panels, workshops en andere activiteiten over een uitgebreide reeks thema’s, zoals alternatieven voor globalisering van het bedrijfsleven, beëindiging van oorlog en imperialisme, ecologische duurzaamheid, rechten voor inheemse volken, cultuurbehoud, feminisme, rechten van arbeiders en georganiseerde arbeid, de rol van de media in het vestigen van een rechtvaardige maatschappij en verzet tegen privatisering van water en andere natuurlijke hulpbronnen.
Een hoogtepunt van de manifestatie was de toespraak van de Venezolaanse president Hugo Chavez tot 15.000 deelnemers en lokale supporters van het WSF. Chavez vertelde dat “een nieuw offensief in gang is gezet vanuit Latijns-Amerika, Afrika en Azië tegen het imperialisme van de wereld, of hoe dat ook genoemd mag worden”. Hij drong er bij het WSF op aan om in te stemmen met “een werkplan, een actieplan om deze inspanningen in Latijns-Amerika, in Azië en Afrika te stimuleren”.

Chavez beschuldigde de regering-Bush ervan het “slechtste rijk in de geschiedenis” te zijn. Verwijzend naar de Verenigde Staten als mondiale supermacht, zei Chavez: “Deze reus moet wakker geschud worden.” Hij nodigde de mensen uit “zich een wereld in te denken waarin de Amerikaanse regering vrede in de wereld brengt … en 400 miljard dollar geeft [niet aan het leger maar] om onderwijs te bevorderen en medicijnen en voedsel voor het volk te produceren.” Hij beloofde plechtig dat “ongeacht hoeveel mechanismen ze inzetten, ongeacht hoeveel macht ze hebben … ze zullen niet in staat zijn ons te verslaan. Daar kunnen jullie van verzekerd zijn.”
Maatschappelijke groepen die deelnamen aan het forum planden een dag van internationaal protest tegen de bezetting van Irak, op 18 maart 2006. Er werden ook protesten en andere activiteiten afgesproken voor Mexico, tegelijkertijd met het Vierde Wereld Waterforum aldaar in maart 2006.
Deelnemers aan het forum in Mali bespraken veel kwesties die vooral voor Afrika van belang zijn, zoals gewapende conflicten, de rol van vrouwen, de gevolgen van economische liberalisering, toename van de armoede op het platteland en de schulden van de Derde Wereld. Volgens de forumcoördinator uit Mali Mamadou Goita kwamen deze kwesties aan de orde omdat dit jaar meer Afrikanen in staat waren om aan het forum deel te nemen dan in voorgaande jaren. Voorheen werden de Sociale Wereldforums in Porto Alegre (Brazilië) en Mumbai (India) gehouden, wat het voor de meeste Afrikanen moeilijk maakte om erheen te gaan.
In Caracas bemanden medewerkers van Share International een informatietafel, hielden lezingen over het naar buiten treden van Maitreya en Transmissie-meditatie, en deelden grote hoeveelheden gratis informatiemateriaal uit. In Bamako organiseerden Franssprekende medewerkers eveneens een informatiestand, hielden lezingen en interviews met de media, onder andere een live radio-interview dat in het hele land werd uitgezonden. De informatie werd met name in Bamako enthousiast ontvangen en lokte vele vragen uit van deelnemers aan het forum. (Bron: IPS, TerraViva online; Xinhua persagentschap, China)

18 maart 2006 – Vredesmars

Voor 18 maart 2006 zijn wereldwijd demonstraties gepland tegen de oorlog in en de bezetting van Irak en andere dreigende oorlogen. Op het Sociaal Wereldforum in Caracas ondersteunde de Venezolaanse president Hugo Chavez de oproep voor actie op 18 maart in een twee uur durend onderhoud met Chris Nineham van de Stop the War Coalition en andere vredesactivisten. Demonstraties zijn gepland in Zuid-Amerika, in ten minste 18 Europese landen, Amerika, Australië, India, Mali, Japan, Zuid-Korea en Irak zelf. (Bron: www.stopwar. org.uk)