Stem van het volk november 2006

Vredesdemonstraties in 230 steden VS

Op 5 oktober 2006 demonstreerden duizenden Amerikanen in 230 Amerikaanse steden tegen de regering-Bush en de oorlogen in Afghanistan en Irak. De organiserende actiegroep The World Can’t Wait bericht: “Overal in het land toonden jong en oud het lef en de moed om de realiteit onder ogen te zien dat het Bush-regime dit land en de hele wereld in een fascistische en oorloghitsende richting heeft gestuurd. Met z’n allen hebben wij een krachtig en waardevol politiek standpunt geuit — waarover gediscussieerd wordt en waar serieus naar gekeken wordt, maar waarvoor mensen nog massaler in actie moeten komen om de politiek in dit land van koers te doen veranderen. De duizenden die in actie kwamen, vormen de kern van een groeiende beweging die nu verder moet gaan en het debat moet winnen van hen die nog steeds aan de zijlijn staan.”
In Washington zetten 500 betogers voor het Witte Huis met een geel politielint van drie straten lang een ‘plaats delict’ af om aandacht te vragen voor kwesties uiteenlopend van de opwarming van de aarde tot aan de oorlog in Irak. “Wij zullen de moeilijkheden te boven komen met een grote tegenbeweging om het Bush-regime te verdrijven,” zei organisator Travis Moralis.
Betogers droegen kleurrijke kleding, er was een gevangene in een oranje overall en een kap op zijn hoofd, iemand die zich als duivelse Bush had verkleed en twee onverbiddelijke Magere Heinen. Een betoger zei dat hij demonstreerde tegen “de regering-Bush, de opwarming van de aarde, het verval van burgervrijheden en oorlog als middel om problemen op te lossen”. Een voorbijganger zei dat de demonstratie haar doel om het bewustzijn te vergroten, bereikt had: “Als je het niet voor je ziet, vergeet je het,” zei Soulaphet Schwader, uit Washington. “[Door het te zien] ga je meer nadenken over wat er politiek gaande is.”
In Seattle kwamen betogers bijeen uit protest tegen president Bush en voerden een lange reeks klachten aan, zoals het optreden in de oorlog in Irak en de falende federale respons op orkaan Katrina. De demonstranten zeiden dat de wet die onlangs door president Bush werd getekend, en die agressieve ondervragingstechnieken toestaat, neerkomt op het legaliseren van martelen. Demonstranten riepen in spreekkoren, zwaaiden met borden en droegen kleding die de spot dreef met regeringsambtenaren. Een vrouw gekleed als koningin, vol praal en pracht, droeg een sjerp waarop stond “I MissAmerica.”
In San Francisco sloten honderden mensen de westkant van Market Street af met hun demonstratie. Ze droegen spandoeken en T-shirts met leuzen als “Bush is schuldig”of “Bush verdwijn”. Er waren mensen van alle leeftijden: van scholieren die spijbelden, tot gepensioneerden. Een man droeg een spandoek met: “Burgers met portefeuille tegen de oorlog.” Sonya Guadalupe, uit Berkeley, zei: “Wij vinden dat het Bush-regime uit Irak weg moet en de bezetting moet beëindigen. Wij kunnen ons beter druk maken over het helpen van mensen over de hele wereld, dan te vechten voor olie. Ik ben geen radicaal, ik ben alleen bezorgd over het soort wereld waarin mijn dochter zal leven.”
In New York sloten duizenden demonstranten, op weg naar Union Square, straten af, terwijl de stoet zich vanaf het VN-kantoor over vijf straten uitstrekte. Sommigen lagen midden op straat, terwijl anderen spandoeken droegen met daarop: “Stel 11/9 aan de kaak” en “Deze oorlog moet afgelopen zijn”. Ook werden flyers uitgedeeld met de tekst: “Verjaag het Bush-regime”.
Lydia Sugarman (82) uit Manhattan, die ook had geprotesteerd tegen de oorlog in Vietnam en voor gelijke rechten, zei dat ze heilig gelooft in de kracht van demonstraties. “Zo hebben wij onze burgerrechten verkregen,” zei zij. “We zouden geen Amerikanen zijn als we niet betoogden.” (Bron: Associated Press; San Francisco Chronicle, VS)