Vragen en antwoorden - april 2007


Lees ook de antwoorden van vorige maanden

V. Is er een specifieke datum voor Maitreya’s verschijning?
A. De meeste mensen denken dat wereldgebeurtenissen (en de komst van een Wereldleraar is beslist een wereldgebeurtenis) plaatsvinden volgens exacte data. Men stelt zich voor dat alle Hiërarchische besluiten ontworpen zijn voor data die in steen zijn uitgehouwen. Dat is stellig niet het geval. De Meesters voorspellen dat zekere gebeurtenissen rond een bepaalde tijd zullen plaatsvinden, maar Zij weten dat de mensheid een vrije wil heeft en daarom een geweldige invloed op het precieze moment waarop een gegeven gebeurtenis plaatsvindt. De Meesters werken in cycli van 2000 jaar, dus voor Hen is een heel nauwkeurige tijdsbepaling geen belangrijke overweging. Niemand kent de exacte datum waarop Maitreya Zijn openlijke werk zal beginnen, maar iedereen kan begrijpen dat het heel, heel spoedig is.
Aangezien Maitreya aanvankelijk niet Zijn naam en status zal onthullen, is het aan ieder van ons om Hem te herkennen aan wat Hij zegt en doet. Op deze manier zullen mensen de uitdrukking van hun aspiratie voor de toekomst van de mensheid erkennen, in plaats van eenvoudigweg ‘de Leraar’ te volgen.

V. Wordt er nog steeds een beurskrach verwacht voordat Maitreya naar voren treedt?
A. Nee, niet per se, maar economisch beweegt de wereld zich wel in de richting van een ineenstorting, wat waarschijnlijk wel zal versnellen zodra Maitreya Zijn openlijke werk begint.

V. 1) Gelooft de Amerikaanse regering echt dat Iran probeert kernwapens te ontwikkelen of wil men gewoon de Iraanse president afzetten? 2) Zien de machthebbers in de Amerikaanse regering niet hoe hypocriet het is om te proberen andere landen te dwingen af te zien van de ontwikkeling van hun eigen atoomwapenprogramma, terwijl Amerika zelf over een groot nucleair arsenaal beschikt?
A. 1) Ja, volgens mij gelooft men dat. 2) Waarschijnlijk niet!

V. Het door de VS gesteunde Iraakse kabinet heeft een nieuwe oliewet goedgekeurd waarmee buitenlandse ondernemingen de lange-termijncontracten en het veilige juridische raamwerk ontvangen waar zij op wachtten, maar die vakbonden en internationale actiegroepen die vinden dat de olieproductie in handen van de Irakezen moet blijven, heeft gealarmeerd. Dit betekent dat de Iraakse olie voor het grijpen ligt en Irak gedwongen is om alle aanbestedingen in overweging te nemen. 1) Werd Irak onder druk gezet om deze wet aan te nemen? 2) Als dergelijke druk is uitgeoefend, gebeurde dat dan door de VS ten behoeve van Amerikaanse oliemaatschappijen? 3) Waren hier ook andere landen bij betrokken?
A. 1) Ja. 2) Ja. 3) Nee.

V. Als er een nieuwe Messias komt, betekent dit dan dat het einde van de wereld nabij is?
A. Maitreya is gekomen als de Wereldleraar. Is dit het einde? Integendeel — dit is het begin van een nieuwe tijd voor de mensheid. Maar een mensheid die is gelouterd en ontdaan van haar illusies en destructiviteit.
Gedurende 2000 jaar hebben christelijke groepen de terugkeer van de Christus voorgesteld als zou Hij terugkeren op een wolk, in de laatste dagen van de wereld, de ‘eindtijd’. Dit, zo stel ik, is een volkomen verkeerde interpretatie van de christelijke geschriften, die de verwachtingen van christenen over de terugkeer van de Christus heeft vervormd. De zogenoemde ‘eindtijd’ heeft niet te maken met het einde van de wereld, maar met het einde van het Vissen-tijdperk dat 2000 jaar geleden door de Christus, via Jezus, werd ingeluid. Hij beloofde om terug te keren, op “een moment dat niemand het verwacht”, om het nieuwe tijdperk in te luiden, dat van Waterman. Deze keer is Hij Zelf gekomen om de lering te ontvouwen die via Jezus werd gegeven en om de wereld voor te bereiden op de Waterman-ervaring.
Waar we naar uit moeten zien is niet het einde van de wereld, dat nog miljoenen jaren in het verschiet ligt, maar de schepping van een nieuwe beschaving op basis van hogere en waarachtiger geestelijke waarden dan voor de mensheid mogelijk waren in de tijd van Jezus. Jezus Zelf, nu een Meester, werkt van dag tot dag met de Christus samen en zal de christelijke kerken en leringen hervormen, als Zijn aandeel in het Grote Plan.

V. Ons wordt, geheel terecht, gevraagd om zoveel mogelijk mensen te vertellen over de verschijning van Maitreya. Moeten we over hem spreken als Maitreya, of ‘de Wereldleraar’, of moeten we hem aankondigen als ‘de Christus’? Het lijkt mij essentieel dat mensen die deze taak uitvoeren het ‘goed’ doen, zodat de kennis die wordt verstrekt correct ontvangen wordt en mensen weten over wie we het eigenlijk hebben.
A. Maitreya maakt het niet uit welke naam je gebruikt om over Hem te spreken. Hij Zelf wenst eenvoudigweg ‘de Leraar’ te worden genoemd. Maar Hij wordt verwacht door alle godsdienstige groeperingen, als de Christus door christenen, als de Imam Mahdi door moslims, als de Messias door joden, als Krishna door hindoes en als Maitreya Boeddha door boeddhisten. Als u zich tot deze groepen richt, is het zinvol om de termen te gebruiken die zij begrijpen. Deze namen verwijzen alle naar de Wereldleraar voor de éne mensheid.

V. Uit alle meldingen op internet en in de media lijkt er heel veel ufo-activiteit plaats te vinden boven landen in Latijns-Amerika. Waarom vindt daar zoveel ufo-activiteit plaats?
A. In feite is dit niet beperkt tot Latijns-Amerika. Er vindt een toename plaats in de ufo-activiteit in vele delen van de wereld. Dit zal blijven toenemen tot aan de openlijke Verschijning van Maitreya en daarna.

V. Ik hoor de laatste tijd steeds over ‘burgerjournalistiek’ en ‘participerende journalistiek’, wat te maken schijnt te hebben met het registreren van gebeurtenissen via internet, weblogs en mobiele telefoons. Is dit volgens u een belangrijke ontwikkeling met betrekking tot de ‘macht van het volk’? Is het een motie van wantrouwen tegen de gevestigde media? Is het de basis voor een netwerk van activisten?
A. Vooralsnog is het slechts een uitdrukking van algemene participatie in de groeiende communicatietechnologie. Te zijner tijd zal het een uiterst nuttige manier zijn voor mensen om deel te nemen aan en samen op te treden in een uiting van de ‘macht van het volk’.

V. Een van de meest verrassende feiten die ik heb geleerd door het lezen van Share International is dat Maitreya en de Meesters een geweldig gevoel voor humor hebben. Dit maakt Hen zoveel echter en brengt Hen dichterbij. Ik hoop dat het niet oneerbiedig of kwetsend is als ik zeg dat sommige wonderen erg grappig zijn, zoals edelstenen die uit iemands grote teen tevoorschijn komen.
A. Ik ben het helemaal met u eens. Wanneer mensen de Meesters beter leren kennen, zullen ze inzien dat Zij vervuld zijn met de vreugde des levens en een buitengewoon en levendig gevoel voor humor hebben. De inventiviteit van Hun verbeelding is een van de markante kenmerken van Hun activiteiten.


Dit is een selectie uit het tweede deel van de vragen en antwoorden bij de themalezing “Eenheid in verscheidenheid” die Benjamin Creme gaf tijdens de Transmissie-meditatieconferentie in de VS en Nederland in 2006.

Eenheid in verscheidenheid – Vragen en antwoorden (deel 2)

Wegnemen van schuldgevoel

V. Tot Maitreya’s prioriteiten behoort “het wegnemen van schuldgevoel en angst”. Over angst hebt u het al gehad. Kunt u iets meer zeggen over het wegnemen en te boven komen van schuldgevoel?
A. Schuldgevoel en angst hangen nauw met elkaar samen. Schuldgevoel is het gevolg van angst. Dezelfde fundamentele situatie waar angst uit voorkomt, creëert ook schuldgevoel. De angst is dat je gezondigd hebt. Het is het resultaat van 2000 jaar verkeerd onderricht door de christelijke groepen, dat één miljard christenen angst en schuldgevoel heeft ingeprent, en van het verschrikkelijke effect dat dergelijk onderricht heeft op het gevoel van eigenwaarde. Dat, tezamen met talloze eeuwenoude vormen van bijgeloof die het denken van mensen binnen andere religieuze tradities vullen, maken dat angst en schuldgevoel een krachtig obstakel zijn op het pad naar ontwakend bewustzijn.
Een groot deel van Maitreya’s tijd zal opgaan aan het wegnemen van angst en schuldgevoel bij de mensheid. Hij zal die niet eenvoudigweg manipuleren en verwijderen, maar Zijn lering is erop toegesneden om angst en schuldgevoel weg te nemen. Hij heeft je de manier gegeven; je weet het al. De manier om angst en schuldgevoel weg te nemen is de drie technieken te beoefenen die Maitreya aanraadt. Verwerf en doordring jezelf van eerlijkheid in denken, oprechtheid van geest en onthechting, en bouw deze in. Met volharding en juist toegepast, zullen deze technieken onvermijdelijk de onthechting opbouwen waarin angst en schuldgevoel verdwijnen.
Als je onthecht bent, ben je vrij van schuldgevoel en angst. Het kan niet anders. Schuldgevoel en angst bestaan door gehechtheid. Als je gehecht bent aan je geloof — als christen, moslim of boeddhist — en je doet dingen die tegen je geloof indruisen, leef je in schuldgevoel en angst. Rooms-katholieken wordt bijvoorbeeld gezegd dat ze geen seks mogen hebben buiten het huwelijk, en dat ze zelfs binnen het huwelijk geen voorbehoedsmiddelen moeten gebruiken. Toch doen miljoenen katholieken dat, en zij leven met het schuldgevoel dat door hun handelen wordt ingeprent.
Voor rooms-katholieken is dit een geduchte innerlijke strijd. Moeten zij de voorschriften van de kerk gehoorzamen die door de paus zijn onderschreven, dat je geen seks mag hebben buiten het huwelijk, dat je geen tweede keer voor de kerk kunt trouwen, dat het gebruik van voorbehoedsmiddelen een zonde is? Als rooms-katholieken geloven wat de paus zegt, komen ze in de problemen, want hun gezonde verstand zegt hun dat het niet verkeerd of zondig is. Het is natuurlijk en normaal. Bij hen zijn het schuldgevoel en de angst ingeprent.
Maitreya zal dit schuldgevoel en deze angst van de mensheid wegnemen door een beroep te doen op het gezonde verstand. Je kunt jezelf ervan ontdoen door onthechting te beoefenen. Als je gehecht bent aan vergelding vanwege je angst voor vergelding, voel je je schuldig. Als je er niet aan gehecht bent, is er geen angst, geen schuldgevoel.
Sommige daden zijn verkeerd, maar die kunnen worden rechtgezet. De Wet van Karma zet alle verkeerde daden recht. Het is een grote weldadige Wet. Wanneer je iets verkeerds doet wat destructief is, wordt dat veranderd door de gevolgen die je via de Wet van Karma over jezelf hebt afgeroepen. Het is een gevolg, geen vergelding.
De Wet van Karma maakt je niet schuldig, ze geeft je slechts een eenvoudige Wet: “Wat je zaait, zul je oogsten.” Je hebt gedachten, je doet dingen. De gevolgen van deze oorzaken die je in gang hebt gezet, bepalen je leven ten goede of ten kwade. Een deel ervan zal goed zijn, een ander deel zal pijnlijk zijn. Maar we hebben het onszelf aangedaan. Er bestaat niet zoiets als vergelding. Er is karma, wat de Wet is die haar eigen evenwicht herstelt: “Wat je zaait, zul je oogsten.” Door mensen in staat te stellen om de Wet van Karma echt te begrijpen zal Maitreya deze tot werkelijkheid voor hen maken. De mensen zullen zien dat het beste handelen onschadelijk handelen is, want op die manier oogst je onschadelijke gevolgen, creatieve gevolgen, goede gevolgen. Dan heb je goed karma.