Stem van het volk jan/feb 2007

Campagne voor daklozen vindt weerklank

Sinds de winter van 2005 hebben de inwoners van Parijs bijna overal tenten uit de grond zien schieten, onder bruggen, langs het Saint Martin-kanaal, onder de bogen van de bovengrondse metro.
Het nieuwe tijdelijke huisvestingssysteem werd opgezet door Artsen zonder Grenzen (Médécins sans Frontières) die 400 tenten heeft uitgedeeld om de daklozen een eigen plekje en bescherming te bieden, en aandacht te vragen voor de situatie van de daklozen. Zij kunnen er hun persoonlijke bezittingen bewaren, zich omkleden zonder gezien te worden en zich beschermen tegen kou en regen.
Deze winter is de organisatie van de campagne overgenomen door een charitatieve instelling, de Kinderen van Don Quichot. Zij maakten een film over daklozen en besloten, pijnlijk getroffen door de hardheid van hun levensomstandigheden, mensen uit het publiek uit te nodigen om samen met de daklozen een nacht onder de blote hemel door te brengen — onder het oog van de tv-camera’s.
Een aantal actiegroepen heeft ook midden in een chique wijk dichtbij de Parijse Beurs een leegstaand pand overgenomen. Zij deden dit volgens een wet die de regionale overheid de mogelijkheid geeft onbewoond onroerend goed in beslag te nemen. Het kraakpand werd bekend als het ‘ministerie van Wooncrisis’.

De campagne heeft tot meer bewustwording geleid en heeft zelfs mensen bereikt die het daklozenprobleem voorheen negeerden. In deze periode voor de verkiezingen hebben de politici zich snel over het onderwerp ontfermd en krachtige beloften gedaan.
In antwoord op de groeiende druk van de actie en het publiek heeft de Franse premier De Villepin onmiddellijk een ‘wettelijk recht op huisvesting’ geïntroduceerd. In zijn Nieuwjaarstoespraak zei president Jacques Chirac dat het kabinet medio januari 2007 een wet zal goedkeuren voor het realiseren van 120.000 sociale huurwoningen meer per jaar. De wetgeving zal haar beslag krijgen voor de verkiezingen van februari. De minister van Huisvesting Jean-Louis Borloo kondigde aan dat in 2007 ongeveer 100 miljoen euro zal worden uitgetrokken voor opvang van daklozen en dat zo spoedig mogelijk 27.100 noodbehuizingen gebouwd zullen worden. Ondanks de politieke beloften blijft de situatie problematisch: men probeert bepaalde tenten naar de buitenwijken van Parijs te verplaatsen om te verbergen wat sommigen als een beschamende doorn in het oog zien.
Alleen het erkennen van de werkelijke problemen, zoals hoge huurprijzen, banentekort en gebrek aan sociale huisvesting, zal de mogelijkheid bieden om het daklozenprobleem op te lossen.
In 2006 hebben burgerbewegingen het Franse beleid op drie punten onder druk gezet. Naast dit recente initiatief van de Kinderen van Don Quichot gaat het om de beweging tegen uitzetting van schoolkinderen wier ouders geen officiële papieren hebben en de verontwaardiging en woede als gevolg van de uitzetting van krakers in Cachan (in de Marne-vallei) die tot verandering leidden. Bij de presidentsverkiezingen van 2007 zullen deze maatschappelijke thema’s zeer beslist op de agenda staan. (Bron: www.medecinsdumonde.org,
l’Humanité, Le Monde, Libération; www.artsenzonder grenzen.nl)

Dakloosheid in Frankrijk

Frankrijk telt 86000 daklozen: voor een derde van hen is de werksituatie zorgelijk, een ander derde zegt dat ze werk zoeken en van het resterende aantal wordt gezegd dat ze maatschappelijk onaangepast zijn. Naar schatting is van één miljoen mensen de huisvesting beneden de maat.