Stem van het volk juni 2007

Mondiaal protest als steun voor Darfur

Een dodental van 450.000 en 2,3 miljoen ontheemden in de door oorlog geteisterde regio Darfur vormden aanleiding voor demonstranten overal ter wereld om een Mondiale Dag voor Darfur te organiseren uit protest tegen het falen van Soedan om een einde te maken aan de genocide van niet-Arabische etnische groeperingen in zijn westelijke provincie.
Op 27 april 2007, vier jaar na het begin van het conflict, vonden in 35 hoofdsteden over de hele wereld manifestaties plaats. Betogers in Londen, onder wie politici en beroemdheden, verzamelden zich buiten Downing Street met 10.000 zandlopers gevuld met namaakbloed om de aandacht te vestigen op het aanhoudende geweld in Darfur, waar “bloed vloeit als water”, aldus Kristyan Benedict van Amnesty International. In een brief werd premier Tony Blair aangespoord om druk op Soedan te blijven uitoefenen totdat het “een effectieve vredesmacht ter bescherming van burgers” toelaat.
In New York vond een actieweek plaats met een betoging in het financiële hart van de stad, gericht tegen de grote investeringsfirma Fidelity, de voornaamste aandeelhouder in de Chinese oliegigant PetroChina. Aangezien China de helft van de Soedanese olie opkoopt en de internationale vredesinspanningen blokkeert, denken critici dat de president van Soedan, Omar al-Bashir, het zich kan veroorloven om de internationale druk te negeren. “We willen Soedan tonen dat de mensen in de wereld verontwaardigd zijn en dat ze bereid zijn hun geld terug te trekken uit ondernemingen die moorddadige regimes ondersteunen,” zei Helga Moor van de groep Wake voor Darfur.
In Rome betoogden demonstranten bij het Colosseum en eisten dat er onmiddellijk VN-troepen naar Darfur worden gezonden. Op posters stond in het Italiaans en Engels te lezen: “Verenigde Naties in Darfur”, “Gedenk verdwenen jongens van Darfur”, en “Stop schending vrouwen en kinderen”. Onder de demonstranten bij de Branderburgerpoort in Berlijn bevond zich Ulrich Delius van de Duitse Vereniging voor Bedreigde Volken. “Genocide, etnische zuivering, massale schendingen van mensenrechten vinden daadwerkelijk plaats in westelijk Darfur”, zei hij, “en er is geen initiatief van de internationale gemeenschap om bescherming te bieden aan de burgerbevolking. Dat is schandalig.”
Ook beroemdheden steunden de actiedag. George Clooney en Mick Jagger behoorden tot de ondertekenaars van een verklaring waarin werd geëist dat de internationale gemeenschap “ophoudt met afwachten en resoluut actie onderneemt”. Filmregisseur Steven Spielberg, die tegenwoordig artistiek adviseur is voor de Olympische Spelen te Beijing in 2008, riep China op om Soedan onder druk te zetten om vredeshandhavers in Darfur toe te laten. “Ik voeg mijn stem bij hen die China vragen zijn beleid ten opzichte van Soedan te wijzigen,” schreef hij in een brief aan de Chinese president Hu Jintao. “China zou een duidelijk pleitbezorger moeten zijn voor de Verenigde Naties om een eind te maken aan de genocide in Darfur.”
“Wat vaak gebeurt met crises in Afrika, is dat de wereld lijdzaam blijft toekijken,” zei saxofonist Talib Kibwe, die tijdens een oecumenische dienst in New York City voor honderden mensen speelde. “Het is dus belangrijk om mensen ervan te doordringen dat we nu iets moeten doen, omdat er elke dag mensen doodgaan.” (Bron: BBC News, The Guardian, VK; www.ipsnews.net, www.cihrs.org)