Vragen en antwoorden - mei 2007


Lees ook de antwoorden van vorige maanden

V. In een programma op de Britse tv onlangs werd beweerd dat de opwarming van de aarde voor een groot deel veroorzaakt wordt door de oceanen en dat het een geheel natuurlijk proces is. Wat is uw reactie hierop?
A. Dit is een zeer gevaarlijk denkbeeld dat veel aanhang heeft onder mensen die maar al te graag horen dat we niets hoeven te doen om onze uitstoot van koolzuurgassen, die de opwarming van de aarde veroorzaken, te voorkomen of te verminderen. Het is zeer belangrijk dat we niet alleen een manier vinden om de opwarming van de aarde tegen te gaan, maar ook om om te gaan met de totale verandering die plaatsvindt in de structuur van onze planeet. Er zijn vele wetenschappers aan beide zijden van deze kwestie en de leveranciers van olie verliezen geen minuut om degenen die zeggen dat we ons nergens zorgen om hoeven maken, in te zetten. Volgens de Meesters, Die hier als enigen met zekerheid iets over kunnen zeggen, is 80 procent van de stijging van de temperaturen in de wereld te wijten aan opwarming van de aarde als gevolg van menselijk handelen. Twintig procent is het gevolg van bepaalde veranderingen in de relatie tussen de zon en de Aarde, die Maitreya Zelf tot stand heeft gebracht, deels om onze aandacht te vestigen op de urgentie van het gevaar voor ons planetaire bestaan.

V. Een recent rapport in Groot-Brittannië onthult dat druggebruik onder jongeren de pan uit rijst, ondanks pogingen om het tegen te gaan. Wat is uw commentaar hierop?
A. De distributeurs en dealers van drugs werken harder dan degenen (de politie) die proberen de verspreiding tegen te gaan. Ze werken ook systematischer en, door hun lange ervaring, doeltreffender. De voorlichtingsinspanningen hebben slechts deels succes bij het voorkomen van druggebruik en, ofschoon op grote schaal ingezet, zijn ze niet de tijd en het geld waard die eraan besteed zijn. Maar de fundamentele reden voor het toenemende druggebruik is dat de regering, door wat Maitreya noemt het “blinde volgen van de marktwerking”, een sfeer heeft gecreëerd van schrale wedijver als het enige wenkende licht voor jonge mensen; zij voelen merendeels dat er niets waardevols is om naar uit te kijken en wenden zich tot drugs om hun innerlijke onrust te ontvluchten. Zij hebben hoop en voldoende inspiratie nodig om hun aangeboren idealisme te voeden, maar in plaats daarvan vinden ze een toekomst die ontdaan is van dergelijke bezieling. Ze hebben het gevoel alsof ze in oorlog zijn met zichzelf en vervreemd van een samenleving die hen naar hun gevoel niets te bieden heeft.
De toename van het druggebruik onder jongeren zal in het huidige politiek-economische klimaat derhalve blijven stijgen. De openlijke aanwezigheid van Maitreya zal ervoor nodig zijn om de jeugd te bezielen met de hoop en het enthousiasme die zij zijn kwijtgeraakt of nooit gevonden hebben.

V. U heeft het vaak over de macht van het volk en er zijn veel vredesdemonstraties geweest. Hebben die eigenlijk wel effect? Het lijkt alsof mensen er niet meer heen gaan, dus hebben ze eigenlijk wel betekenis?
A. Onlangs was er een betoging in Londen, waar volgens de organisatie 100.000 mensen aan meededen. De politie sprak uiteindelijk van 10.000 deelnemers. Volgens mijn Meester zat de organisatie er niet ver vanaf en waren het er tussen de 90.000 en 100.000. De politie liegt altijd over de aantallen mensen die deelnemen aan een betoging;  door te beweren dat het volk onder controle is manipuleert de politie eenvoudigweg ten behoeve van de regering,. Het doel is om mensen te ontmoedigen aan betogingen deel te nemen, omdat ze zullen zeggen: “Wat voor nut heeft het?” Maar je kunt alleen het gedeelte van de betoging zien waar je zelf in loopt. Je hebt geen idee van de lengte van de stoet. Meestal geeft de organisatie het meest optimistische aantal en overdrijft wellicht, maar deze keer had ze kennelijk helemaal niet overdreven. Het is belangrijk om het aantal demonstraties te laten groeien; niet af en toe maar voortdurend te demonstreren en deze aanhoudende betogingen zullen geleidelijk effect krijgen op het denken van de regering.

V. Heeft u enige informatie over de toekomst van Cuba als en wanneer Fidel Castro aftreedt?
A. Cuba is al lange tijd een kunstmatige staat — het resultaat van twee tegengestelde krachten. De ene voornamelijk van Castro zelf en de ander van de Amerikaanse regering. De Amerikaanse regering heeft al jarenlang elke vorm van hulp aan of handel met Cuba tegengehouden. Tegelijkertijd is Castro — die ook een aantal heel goede eigenschappen heeft — al lange tijd de dictator van Cuba en elke vorm van dictatuur, weldadig of anderszins, is slecht voor iedereen. Het volk van Cuba zou dus heel snel vooruitgang kunnen boeken als Amerika zijn embargo zou opheffen en als Castro zou aftreden en zijn controle over elk aspect van het leven op Cuba opgeeft.
Dictatuur, zelfs weldadige dictatuur, is niet het antwoord op de noden van de mensheid. Mensen moeten vrij zijn. En die vrijheid moet verband houden met een besef van rechtvaardigheid. Rechtvaardigheid en vrijheid zijn met elkaar verweven, ze zijn beide goddelijk, ze zijn beide noodzakelijk voor de goddelijkheid van ieder mens.
Ik zou daarom zeggen dat het einde van Castro’s heerschappij op de lange termijn werkelijk goed zal zijn voor het Cubaanse volk. Het zal zijn draai vinden, zelf kunnen nadenken en gelijktijdig vrijheid en rechtvaardigheid kennen.


Dit is een selectie uit het derde en laatste deel van de vragen en antwoorden bij de themalezing “Eenheid in verscheidenheid” die Benjamin Creme gaf tijdens de Transmissie-meditatieconferentie in de VS en Nederland in 2006.

V. Zijn er al regeringen die beginnen na te denken over samendelen?
A. Geen van de huidige regeringen zijn betrokken bij het proces van samendelen van de hulpbronnen van de wereld. Het is het enige wat de wereld kan redden, maar het is nooit serieus genomen. Elke andere aanpak is geprobeerd en heeft gefaald, en dit heeft steeds geleid tot ontbering en oorlog.

V. Hoe komt het dat regeringen momenteel zo ineffectief lijken?
A. Regeringen weten alleen te handelen op basis van het verleden en die aanpak is niet langer toepasselijk. Dat is de reden waarom er momenteel geen enkele regering ter wereld is die werkelijk kan regeren. Ze doen hun best, maar falen allemaal structureel omdat ze achterhaalde methoden gebruiken. Slechts één ding — het laatste wat bij ze zal opkomen — zal de huidige impasse waarin ze zich allemaal bevinden, doorbreken en dat is het instellen van het systeem van samendelen.
Zodra ze dat doen, zullen ze het vertrouwen creëren dat hen in staat zal stellen alle andere problemen gezamenlijk aan te pakken. Die moeten in samenwerking worden opgelost. Je kunt aan andere landen geen oplossingen opleggen die ze niet willen. Het kan alleen door middel van samenwerking, wanneer het vertrouwen is gewekt door samen te delen en dat veranderingen mogelijk maakt. Dan zal de goede wil die voortkomt uit vertrouwen het mogelijk maken de problemen op te lossen die tegenwoordig onoplosbaar schijnen.